Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit, miercuri, calendarul pentru examinarea propunerii ministrului Justiţiei de avizare a numirii lui Felix Bănilă în funcţia de procuror şef al DIICOT, avizul urmând să fie transmis pe data de 6 iunie, informează Agerpres.

Procurorul Felix BanilaFoto: Ziarul de Bacau

UPDATE: Potrivit calendarului aprobat de CSM, în cursul zilei de miercuri a fost pus în dezbatere publică proiectul de management al lui Oliver Felix Bănilă, fiind totodată efectuate verificări asupra candidaturii. Analizarea rezultatului demersului anterior şi intervievarea candidatului vor avea loc pe 5 iunie, urmând ca pe 6 iunie să fie transmis avizul către Ministerul Justiţiei.

Şedinţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este programată de la ora 11.30 şi are pe ordinea de zi un singur punct: "stabilirea calendarului pentru examinarea propunerii ministrului Justiţiei de avizare a numirii domnului Bănilă Oliver - Felix, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism".

Ministrul justiţiei Tudorel Toader a transmis luni Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire a procurorului Oliver-Felix Bănilă la conducerea DIICOT, în vederea obţinerii avizului consultativ.

Toader a precizat, marţi, care au fost motivele pentru care l-a propus pe Oliver-Felix Bănilă la conducerea DIICOT, în detrimentul actualului şef al instituţiei, Daniel Horodniceanu, spunând că a analizat activitatea desfăşurată de cei doi candidaţi, după care a tras linie şi a anunţat propunerea sa.

“Eu am trimis scrisoarea către procurorul general al republicii când am declanşat procedura de selecţie, rugându-l să anunţe tot sistemul pentru cei care îndeplinesc condiţiile legale şi vor să fie şefi să vină, să am baza mare de selecţie. N-au venit decât doi, cel care este încă în funcţie şi cel pe care l-am propus. Alegi din ce ai. Sigur aveam şi varianta să nu propun pe niciunul. Dacă nu propun pe niciunul, ar fi însemnat că Horodniceanu nu a îndeplinit condiţiile până acum”, a afirmat Tudorel Toader.

Felix Banilă, în vârstă de 46 de ani, este procuror la Parchetul Tribunalului Bacău. În perioada 2010 - 2017, el s-a aflat la conducerea Parchetului Tribunalului Bacău. În 2016, Bănilă a candidat pentru un post în CSM, fără succes. Conform legii, procurorul-şef al DIICOT este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM. Numirea se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. Mandatul lui Daniel Horodniceanu la conducerea DIICOT expiră în 19 mai.