Liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut luni președintelui Klaus Iohannis să răspundă dacă, în opinia sa, a fi pro-american înseamnă a fi anti-european, și să explice public de ce ar trebui ca România să iși asume „o acțiune de condamnare a principalului aliat”, Statele Unite. Reacția sa vine după ce președintele Iohannis l-a chemat pe ministrul de externe la Cotroceni, pentru a să explica blocarea documentului UE privind mutarea ambasadei SUA la Ierusalim.

Liviu Dragnea, in sediul PSDFoto: Hotnews

MAE a confirmat în acest weekend că România se numără printre statele care au blocat o declarație UE de condamnare a deciziei SUA de a muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Îi pun o întrebare (președintelui Iohannis): a fi pro-american înseamnă în viziunea lui a fi anti-european? Poată dă un răspuns, nu după ureche”, a spus Dragnea, într-o conferință de presă.

Liviu Dragnea a spus că nu știe „unde, cu cine s-a consultat președintele Iohannis, cu cine s-au consultat cei cu epoleți care activează la diverse site-uri sau publicații să considere și să decidă că interesul României este să iasă public și să condamne public o acțiune a SUA„, dar „trebuie explicații foarte clare” în condițiile în care România este membru al NATO și „foarte aproape” geografic de Rusia.

„Să explice de ce România trebuie să aibă o acțiune de condamnare a principalului și puternicului aliat strategic, Statele Unite”, a comentat Dragnea.

„România să fie aruncată într-o dispută cu Statele Unite, eu nu sunt de acord cu lucrul acesta”, a subliniat Dragnea.

"Toţi am sperat că epoca Băsescu s-a terminat. Se pare că epoca Iohannis e mai rea decât epoca Băsescu. Nu există în România în Constituţie funcţia de "tătuc". Există funcţia de preşedinte, cu nişte atribuţii clare, cu limite clare în Constituţie. Noi nu putem să stăm indiferenţi să vedem că nişte aventuri generate de interesele altora pot pune România într-o situaţie de confruntare cu Statele Unite. Eu nu accept aşa ceva şi voi face tot ce-mi stă în putinţă legal, constituţional şi politic să prevenim o astfel de atitudine şi poziţie", a afirmat mai spus Dragnea, citat de Agerpres.