Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus, luni, că recomandările din partea GRECO nu sunt obligatorii și că nu trebuie să se înțeleagă că organizația Consiliului Europei face legea din România, ci doar arată „standardele sau direcțiile de evoluție”, transmite Mediafax.

Tudorel ToaderFoto: Inquam Photos

„Sunt recomandări, niciodată, în limba română, o recomandare nu poate fi obligatorie. Acolo este vorba de recomandări în procedura prealabilă. Noi suntem în faza în care se dezbat legile, și dânșii ne arată standardele spre care trebuie să ne îndreptăm. Nu vă imaginați că vine corpul de experiți de la GRECO și stabilește niște soluții, după care Parlamentul se duce repede și le pune în aplicare. Ei dau niște recomandări, niște direcții de evoluție a legislației, după care vor reveni să vadă modul în care au fost transpuse, preluate. Uitați-vă în regulament, este un procent de 75%, alt procent de două treimi, s.a.”, a spus ministrul

”Prin urmare, a nu se înțelege că legea din România o scrie GRECO. GRECO arată standardele, direcțiile de evoluție. Inițial s-a spus că există un comunicat oficial, care spune: recomandările sunt obligatorii. Eu am scris la GRECO: Dați-mi și mie acel comunicat. Nu există. A fost o corespondență. Știu corespondența aceea, am stăruit la două lucruri: Dați-mi comunicat oficial de la GRECO, nu să-mi citească regulamentul, îl știu și eu, îl știți și dumneavoastră., Dați-mi comunicat cu o frază: ați spus la media din România că recomandarea este obligatorie? „Nu, nu am spus. Regulamentul”. Știm regulamentul și-l respectăm”, a adăugat Toader.

El a anunțat, în 11 mai, că a cerut GRECO comunicatul oficial privind obligativitatea recomandărilor din ultimul raport, fiind informat de către organismul european că nu există un comunicat ofical, ci o corespondență electronică.

Reacția ministrului Justiției a venit după ce, în spațiul public, a apărut o adresă GRECO privind obligativitatea recomandărilor din raportul întocmit de Grupul Statelor împotriva Corupției din cadrul Consiliului Europei (GRECO).

Tudorel Toader a declarat, cu câteva zile înainte, la "Ora Guvernului" în Senat, unde a fost chemat de Opoziție să dea explicații despre raportul Greco, că acesta este un document facultativ.