Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a făcut duminică un apel către toţi fermierii din ţară să depună, până cel târziu marţi seară, cereri pentru subvenţiile agricole pentru anul în curs, transmite Agerpres.

Petre DaeaFoto: Agerpres

El a precizat, în cadrul unei întâlniri cu fermierii din comuna botoşăneană Manoleasa, că termenul-limită pentru depunerea cererilor de subvenţii expiră marţi, la ora 24.00, iar după această dată orice solicitare va fi respinsă.

"Mai sunt două zile, luni şi marţi, zile în care trebuie să depunem cereri la APIA pentru a lua subvenţii la timp, pentru că pe data de 15 (mai - n.r.), la orele 24.00, înţelegând aici la miezul nopţii, toate APIA din ţară vor fi închise. Am spus-o să se înţeleagă bine! Şi uşile le sudez", a afirmat Daea.

El a adăugat că încadrarea în termenele de depunere a cererilor de subvenţii este o măsură menită să genereze plata cât mai rapidă a sumelor cuvenite către fermieri, dar şi un nivel ridicat de absorbţie a fondurilor europene.

"Prin acest mod de lucru exact, atent, riguros, dacă vreţi agasant pentru unii, am pus dispozitivul în mişcare, care înseamnă zi de zi şi săptămână de săptămână, nu duminici, nu sâmbete libere, non-stop aproape, pentru a lua aceste cereri, pentru a aduce banii de care aveţi nevoie dumneavoastră şi ţara laolaltă", a explicat Petre Daea.

El susţine că, în 2017, România a atras 3,3 miliarde de euro sub formă de subvenţii agricole.

"Ţara are nevoie de bani aduşi la timp, pentru că în economie banii trebuie să circule, iar subvenţiile acestea se dau de la bugetul statului în prima etapă, apoi îi iei de la Uniunea Europeană pe baza comunicării pe care o faci către Uniunea Europeană şi în respect total faţă de normele europene şi îi aduci în România. Trebuie aduşi cât mai repede, pentru a putea fi învârtiţi ca mijloace circulante în ţară şi să aducă alţi bani. Este un obiectiv statal", a subliniat ministrul Agriculturii.