Atacatorul înarmat cu un cuţit care a ucis sâmbătă seara un trecător la Paris este un tânăr născut în 1997 în Cecenia, părinţii lui fiind plasaţi duminică dimineaţa în custodia poliţiei, au anunţat surse judiciare pentru AFP.Gruparea Stat Islamic (SI) a revendicatatacul cu cuţit comis sâmbătă seară la Paris.

atac-parisFoto: Hotnews

UPDATE:Khamzat Azimov fusese interogat de ofițeri de la brigada antitero cu câteva luni în urmă, după ce se descoperise că era prieten cu un bărbat a cărui soție călătorise în Siria. El nu avea însă cazier.

UPDATE: Autorul atacului de la Paris, Khamzat Azimov, avea cetățenie franceză, fiind născut în Cecenia, regiune a Rusiei. Potrivit unor surse citate de Reuters, acesta figura în evidența autorităților franceze având calificativul specific pentru persoanele care reprezintă pericol la adresa securității naționale.

UPDATE: Atacatorul înarmat cu un cuţit care a ucis sâmbătă seara un trecător la Paris este un tânăr născut în 1997 în Cecenia, părinţii lui fiind plasaţi duminică dimineaţa în custodia poliţiei, au anunţat surse judiciare pentru AFP, citată de Agerpres.

Un trecător, în vârstă de 29 de ani, a fost ucis şi alte patru persoane au fost rănite de acest tânăr care a strigat "Allah Ak

bar" (Allah e

mare), potrivit martorilor, înainte de a fi doborât de poliţie.

Agresiunea avut loc în arondismentul II, în apropierea Operei, în centrul capitalei Franţei, într-un cartier cu numeroase baruri, restaurante şi teatre, foarte frecventat sâmbătă seară.

Ministrul francez de interne, Gerard Collomb, nu a întârziat să salute "sângele rece şi reacţia rapidă a forţelor de ordine care l-au neutralizat pe atacator".

Atacul a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic "Autorul acestui atac cu cuţitul la Paris este un soldat al Stat Islamic, iar operaţiunea a fost desfăşurată ca represalii faţă de state ale coaliţiei" internaţionale antijihadiste din Irak şi Siria, a declarat o "su

rsă din cadrul

serviciilor de securitate" pentru Amaq, agenţia de presă a SI.

Individul care a ucis sâmbătă un trecător şi a rănit alte patru persoane în capitala Franţei, înainte de a fi împuşcat, a strigat "Allah Akbar" (Allah e mare) în cursul atacului său cu cuţitul, potrivit martorilor, a anunţat procurorul Parisului, François Molins, care a sesizat secţia antiteroristă a parchetului.

"În acest stadiu şi pe baza unor mărturii că agresorul a strigat "Allah Akbar" atacând trecătorii cu cuţitul, şi ţinând cont de modul de operare, am sesizat secţia antiteroristă a parchetului din Paris", a declarat François Molins în faţa presei, în cartierul Operei.

Ancheta este desfăşurată sub calificările de "asasinat" şi "tentativă de asasinat asupra persoanelor care deţin autoritate publică", "în legătură cu o acţiune teroristă", a precizat el. Ea a fost încredinţată în comun brigăzii criminale a poliţiei judiciare din Paris, direcţiei generale a securităţii interne (DGSI) şi subdirecţiei antiteroriste (Sdat), a adăugat procurorul.

Martorii vorbesc despre momente de panică, lumea fugind pe străzi și încercând să se adăpostească în restaurante și cafenele.