Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, afirmă că este regretabilă lipsa de consens la nivelul UE privind statutul Ierusalimului, dar susține că atâta vreme cât liderii de la Bruxelles vorbesc despre o Europă cu mai multe viteze trebuie să se aștepte și la ”rezultante cu mai multe viteze”. Reacția sa vine după ce MAE a confirmat că România se numără printre statele care au blocat o declarație UE de condamnare a deciziei SUA de a muta ambasada de la Tel Aviv la Iersualim.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

”Ieri, 11 mai, cele 28 de state membre nu au avut o poziție unanimă pentru aprobarea unei declarații a Uniunii Europene cu privire la reiterarea unui set de mesaje comune față de statutul Ierusalimului. Acordul Cehiei, Ungariei și României nu a putut fi obținut pentru publicarea ei cu ocazia inaugurării ambasadei SUA în acest oraș simbol. Este regretabil că la nivelul UE nu există consens referitor la acțiunea externă în anumite dosare sensibile de mare actualitate. Trebuie să știm, după 11 ani de la aderarea noastră la UE: consensul nu e un dat, de natură să niveleze automat interesele fiecărei părți, el nu vine de la sine chiar și atunci când opiniile sunt convergente”, a scris Tăriceanu, pe Facebook.

El mai spune că liderii europeni trebuie să înțeleagă că un consens trebuie construit și acuză, în context, lipsa de flexibilitate a acestora în luarea altor decizii, dând exemplul accpetării României în Schengen.

”Consesnul trebuie mai degrabă construit, prin abordări coezive, care iau în considerare o paletă mai largă a intereselor membrilor care întâmpină dificultăți în a se ralia unor anumite formulări, în anumite momente de acțiune. Nu ne putem aștepta ca într-o Uniune în care se discută din ce în ce mai intens despre formalizarea unei Europe cu mai multe viteze, să nu existe și rezultante „cu mai multe viteze”, inclusiv în acțiunea externă. Exemplul cel mai concludent pentru România este aderarea la Schengen, un proces tehnic pe care l-am îndeplinit dar care, din pricina poziției inflexibile a unor state membre, a dobândit valențe politice, ținte suplimentare și a fost transformat într-o barieră pentru integrarea noastră deplină în UE”, susține Tăriceanu.

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat sâmbătă faptul că România se numără printre statele europene care au blocat planurile de adoptare a unei declarații comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. MAE susține că textul propus era ”lipsit de echilibru”.