Guvernul Republicii Moldova exclude o unificare cu România, premierul Pavel Filip declarând că statul moldovean este unul suveran, independent de București, scrie The Guardian. El mai spune că astfel de probleme sentimentale trebuie lăsate pentru vremuri mai bune.

Pavel FilipFoto: gov.md

”S-au spus prea multe despre reunificare, identitate, limbă, dar eu vreau să mă uit la dezvoltarea concretă a țării”, a spus Filip, într-un interviu pentru Guardian.

”Toate aceste probleme care au legătură cu sentimentele ar trebui să fie lăsate pentru vremuri mai bune”, a adăugat el.

Luna trecută, la Chișinău, a avut loc un marș al reunificării, la care au participat 10.000 de oameni, printre ei aflându-se și fostul președinte al României Traian Băsescu.

La două zile distanță, Parlamentul de la București a dat un vot simbolic asupra unei declarații politice în favoarea reunificarii. Evenimentele au loc în condițiile în care România celebrează 100 de ani de la Marea Unire.

Fost director al unei companii de tutun, Filip spune că vrea să integreze Republica Moldova în Uniunea Europeană. Fosta republică sovietică, cea mai săracă țară din Europa, se află cu mult în urma vecinilor, inclusiv a României care a devenit membru UE cu drepturi depline în 2007. Cu toate acestea, Filip a spus că ”Vom fi împreună cu România în Uniunea Europeană”.

Opoziția sa față de reunificare este împărtășită de majoritatea populației. Potrivit sondajelor, 32% dintre moldoveni susțin unificarea cu România.