Licitaţia de lucrări de artă din colecţia miliardarului David Rockefeller a stabilit un record, înregistrând încasări de peste 646 de milioane de dolari în prima dintre cele trei zile ale evenimentului organizat de casa Christie's la New York, scrie bbc.com, citat de news.ro.

'Tanara fata cu un cos de flori' de Picasso a parasit colectia RockfellerFoto: Christie's

Urmând să se desfăşoare timp de încă două zile, acest eveniment a devenit licitaţia cu cele mai mari încasări din colecţia unui singur colecţionar de artă.

Între lucrările care s-au vândut în prima seară a licitaţiei s-au numărat un portret pictat de Pablo Picasso („La fillette à la corbeille fleurie”), cu 115 milioane de dolari, şi un tablou de Claude Monet („Nymphéas en fleur"), cu 84,7 milioane de dolari – cea mai mare sumă cu care s-a vândut o lucrare a acestui artist.

Un tablou al lui Henri Matisse (1869-1954), Odalisque couchée aux magnolias", a fost cedat pentru suma de 80,7 milioane - un alt record.

„Am stabilit deja un record pentru orice licitaţie a unei colecţii”, a spus Jessica Fertig, reprezentatn al casei Christie's, pentru CBS News.

David Rockefeller, nepotul magnatului petrolului John D. Rockefeller, a murit anul trecut la vârsta de 101 ani. De-a lungul vieţii sale, David Rockefeller şi soţia sa, Peggy, au colecţionat lucrări de artă, mobilă, piese din ceramică şi obiecte de decor.

Peste 1.500 de lucrări de artă din colecţia cuplului Rockefeller vor mai fi vândute în următoarele zile evenimentul care a fost numit „licitaţia secolului”.