ActiveWatch condamnă amendamentul deputatului Eugen Nicolicea la Codul Penal potrivit căruiapersoanele care divulgă informații din cursul urmăririi penale riscă închisoare de până la 2 ani, subliniind că PSD vrea să cenzureze informațiile despre faptele penale. Potrivit organizației propunerea lui Nicolicea ”intră în conflict flagrant cu dreptul la informare al cetățenilor și trebuie retras sau respins de urgență”.

Mircea TomaFoto: Agerpres

Comunicatul ActiveWatch:

”În dorința de a transforma discuția despre corupție în subiect tabu, PSD cenzurează orice discuție despre dosarele penale.

ActiveWatch condamnă ferm intenția deputatului PSD Eugen Nicolicea de a modifica Codul Penal în așa fel încât cei care divulgă "date privind desfășurarea urmăririi penale, de natură a afecta imaginea publică a celor cercetați, a induce în opinia publică ideea vinovăției lor sau a zdruncina în orice fel prezumția de nevinovăție" să fie pedepsiți cu închisoare de la 6 luni la doi ani sau cu amendă (sursa Hotnews). Mai mult, dacă informațiile date publicității sunt neadevărate, pedeapsa crește de la un an la trei ani sau amendă.

Considerăm că acest amendament are în primul rând rolul de a intimida persoanele care doresc să aducă în dezbatere publică informații legate de cazurile de corupție, eliminând în fapt subiectul de pe agenda publică.

În timp ce credem cu tărie în faptul că prezumția de nevinovăție trebuie respectată cu strictețe de către organele de urmărire penală și magistrați, refuzăm ferm ideea existenței unei pedepse penale pentru toți cei care ar afecta imaginea publică a celor cercetați sau ar induce în opinia publică ideea vinovăției lor. Pentru sancționarea unor fapte de această natură, de care s-ar face vinovați jurnaliști, politicieni sau alți cetățeni, există Codul civil și legislația audiovizuală.

În plus, diferențierea pe care ar introduce-o acest amendament între persoanele față de care a început urmărirea penală (al căror drept la imagine ar fi protejat prin Codul penal) și cele față de care nu există urmărire penală (deci sunt protejate doar de Codul civil) este absurdă.

Mai mult, pedepsirea automată a persoanelor competente să efectueze urmărirea penală atunci când persoana responsabilă de divulgarea informațiilor nu poate fi identificată poate fi speculată pentru a pune presiune și pentru a schimba procurorii incomozi pentru persoanele urmărite penal care sunt suficient de influente pentru a schimba cursul anchetelor încă de la nivelul parchetelor. Astfel, informația care circulă public este folosită ca armă împotriva procurorilor.

Amendamentul deputatului PSD Eugen Nicolicea intră în conflict flagrant cu dreptul la informare al cetățenilor și trebuie retras sau respins de urgență”.

Amendamentul în discuție (pg. 38 din documentul publicat de Hotnews):

La articolul 277, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (5) cu următorul cuprins:

(5) Divulgarea oricăror date privind desfășurarea urmăririi penale, de natură a afecta imaginea publică a celor cercetați, a induce în opinia publică ideea vinovăției lor sau a zdruncina în orice fel prezumția de nevinovăție, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la doi ani sau cu amendă.

Dacă informațiile date publicității sunt neadevărate, pedeapsa este de la un an la trei ani sau amendă.

Atunci când făptuitorul nu poate fi identificat este antrenată răspunderea pentru neglijență a persoanelor competente să efectueze urmărirea penală în cazul respectiv, pedeapsa fiind amendă penală și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.”

Deputat PSD, Eugen Nicolicea