Organizația neguvernamentală ActiveWatch a publicat miercuri, pe site-ul său, „necrologul” Consiliului pentru Combaterea Discriminării, după ce președintele Klaus Iohannis a fost amendat cu 2.000 de lei pentru „discriminare”, în urma folosirii termenului „penali”.

Mircea TomaFoto: Facebook - Mircea Toma

„Cu profundă durere și regrete eterne anunțăm trecerea în neființă de utilitate publică a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării azi, 9 mai 2018.

Deși nu a funcționat perfect niciodată, CNCD mai reprezenta încă, la finalul anului 2017, o instituție publică care se putea bucura de o oarecare încredere din partea publicului. De la începutul lui 2018, presiunile politice se pare că au devenit mai mult decât putea suporta Consiliul”, se arată în acest necrolog, care anunță că, miercuri, „după o intensă suferință”, CNCD „a încetat din viață, odată cu abandonarea totală și aducerea în derizoriu a misiunii pe care o are în societate reflectate de amenda de 2000 de lei aplicată Președintelui Iohannis, pentru un motiv care nu există în legislația anti-discriminare”.

Reacția ActiveWatch vine după ce președintele Iohannis a fost amendat cu 2.000 de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care a decis cu 5 voturi la 4 că liderul de la Cotroceni a folosit discriminatoriu termenul “penali”.

Concret, Consiliul a decis că președintele a discriminat atunci când a făcut următoarea declarație: "Niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze DNA".