Un steag de peste 10 metri a fost desfășurat, miercuri, la ora 15.00, în fața sediului Reprezentanței Comisiei Europene în România din București, ca gest simbolic de Ziua Europei, în semn că ”românii susțin și promovează valorile europene, justiția independentă și valorile democratice”.Potrivit unuia dintre organizatori, desfășurarea acestui steag vine cu mesajul că ”nu vrem să fim conduși de hoți, vrem democrație solidă și stat de drept!”.

eveniment Vrem Europa, nu dictaturaFoto: captura facebook

”Desfășurăm azi acest steag-simbol pentru a spune răspicat încă o dată: nu vrem să fim conduși de hoți, vrem democrație solidă și stat de drept! Pentru valorile europene de la care actualii guvernanti se abat din ce in ce mai mult, vom protesta sambata, 12 mai in toata tara si in orase mari europene”, arată mesajul Inițiativa România de peFacebook.

Evenimentul a fost anunțat pe Facebook pe pagina ”Vrem Europa, nu dictatură - Ștafeta steagului Uniunii Europene”și a făcut parte dintr-o acțiune mai amplă, începută anul trecut.

Steagul UE (10,5m x 7,5m) a pornit într-o ștafetă prin peste 25 de orașe ale Europei în luna februarie 2017 la Galați, ca simbol al valorilor europene și a faptului că România face parte din marea familie europeană.

Evenimentul a fost organizat de comunitățile civice Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Corupția Ucide, Rezistența, Inițiativa România, VăVedem din București, Insistăm, Acțiunea Civică Galați, Geeks for Democracy.

Mesajul integral al organizatorilor:

„Vrem Europa, nu dictatură - Ștafeta steagului Uniunii Europene

Azi, 9 mai 2018, de ziua Europei, Ștafeta steagului Uniunii Europene ajunge la București. La ora 15.00, membri ai grupurilor civice din Diaspora și București vor desfășura un steag al Uniunii Europene (10,5m x 7,5m) în fața sediului Reprezentanței Comisiei Europene în România, Strada Vasile Lascăr 31 - UTI Business Center.

Facem acest gest simbolic din două motive: pentru că astăzi este ziua Europei și pentru că pe 12 mai vom ieși din nou în stradă, în Piața Victoriei, pentru a pune răspicat: “Vrem Europa, nu dictatură!”.

Dorim să transmitem tuturor că românii susțin și promovează valorile europene și că România face parte din marea familie europeană. Justiția independentă, domnia legii, valorile democratice, transparența, integritatea publică, toleranța sunt indisolubil legate de apartenența noastră la Uniunea Europeană și trebuie să le păstrăm și să le apărăm cu toată hotărârea.

Suntem generația care a avut șansa să vadă cu adevărat ce înseamnă democrația și valorile europene. Suntem generația care le prețuim și nu vom renunța la ele, doar pentru că stau în calea salvării de dosare penale a unor lideri politici.

Ștafeta Steagului Uniunii Europene este o acțiune care s-a născut în luna Februarie 2017, la Galați. Steagul U.E. - obiectul și "personajul principal" al acestei acțiuni - reprezintă simbolul dorințelor noastre pentru o lume dreaptă, pentru unitate, pentru valori europene la noi în țară. Încărcat cu toate aceste mesaje, Steagul a pornit într-o ștafetă prin peste 25 de orașe ale Europei, acolo unde oamenii l-au dorit și unde oamenii își doresc să fie europeni”.