VIDEO UPDATE Vicepremierul Viorel Ștefan: ANAF și-a făcut treaba în primele patru luni / Investiții de 5,9 mld lei, venituri în creștere cu 11,8% față de perioada similară a anului trecut

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 8 mai 2018, 19:14 Actualitate | Esenţial


Viorel Stefan
Foto: Agerpres
 documente
(08 Mai 2018) PDF, 613KB
Vicepremierul Viorel Ștefan a susținu marți seara că „ANAF și-a făcut treaba în primele patru luni ale anului 2018”, după ce președintele Klaus Iohannis a cerut în urmă cu o zi demisia premierului Viorica Dăncilă, acuzând o execuție bugetară „total nesatisfăcătoare” în primul trimestru al acestui an.

Vezi atașat documentul cu cifrele prezentate de Viorel Ștefan.

Viorel Ștefan a precizat că este vorba de „date asumate de guvern” pentru perioada ianuarie - aprilie 2018, în condițiile în care Klaus Iohannis s-a referit la datele oficiale ale ministerului Finanțelor, disponibile pentru primele trei luni.Potrivit vicepremierului, în perioada ianuarie- aprilie 2018 veniturile au însumat 89,6 mld lei, în creștere cu 11,8 % față de perioada similară a anului trecut.

Aceste sume „includ sumele încasate din activitatea ANAF și din alte operațiuni care nu sunt gestionate de ANAF: fonduri europene, operațiuni financiare, de capital etc”, a menționat acesta.

Realizat față de venituri programate

Defalcat pe luni, veniturile în ianuarie au fost cu 8,2% mai mari față de aceeași lună a anului trecut, cu 1,9% mai mari în februarie și cu 2,9% mai mari în aprilie față de veniturile programate, a spus el.

Vicepremierul a recunoscut că a existat o scădere de 6,3% a veniturilor față de nivelul programat în martie 2018, dar a argumentat că în acea lună „în economia românească s-a întors circa un miliar de euro” în contul rambursărilor de TVA:

Potrivit lui Viorel Ștefan, sumele încasate de ANAF în primele 4 luni față de sumele programate sunt cu un miliarde de lei mai mari, respectiv 1,4%.

În ceea ce privește impozitul pe venit, încasările sunt mai mici față de primele patru luni din 207 cu 18,2, la o valoare de 8,2 mld lei. Ministrul pune această scădere pe seama reducerii cotei de impozitare a veniturilor de la 16% la 10%.

În același timp, însă, la Contribuțiile de asigurări sociale încasările au crescut de la 22,5 mld lei în perioada ianuarie - aprilie 2017 la 30 mld lei în primele patru luni ale acestui an, un avans de 33,6% care se expică prin transferul contribuțiilor de la angajat la angajator și prin creșterea nivelului de salarizare și a numărului de locuri de muncă.

Ce spune vicepremierul despre investiții

Vorbind despre „cifre finalizate”, Viorel Ștefan a spus că în primele patru luni ale anului investițiile au însumat 5,9 mld lei, o creștere de „100%” față de aceeași perioadă a anului trecut, când au însumat 2,9 mld lei.

În ceea ce priveste deficitul acesta a fost utilizat „în proporție de 98% pentru finanțarea investițiilor”, a susținut acesta.

Ce cifre a mai prezentat vicepremierul Viorel Ștefan:

 • Accize - încasări de 8,8 mld în primele patru luni din 2018, creștere de 14,7%
 • TVA - creșterea mai puțin spectaculoasă de doar 1,1 %
 • Total venituri realizate de ANAF, în creștere de 11,8%, de la 68,4 mld lei în primele 4 luni din 2017 la 76,5 mld
 • Cheltuieli de personal - creștere de 20% în primele patru luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2017
 • Transferurile de sume către Pilonul II de pensii, date disponibile doar pentru ianuarie 2018: 590 mil lei, un plus 19,7% față de ianuarie 207 (493 mil lei)

Declarațiile vicepremierului vin după ce președintele Klaus Iohannis a cerut din nou, luni, demisia premierului Viorica Dăncilă, pentru a „face loc unor oameni competenți”, după ce a acuzat, într-o declarație de presă, o execuție bugetară pe primul trimestru al anului „total nesatisfăcătoare”.

„E imperioasă demisia doamnei Dăncilă, pentru a face loc unor oameni responsabili și competenți”, a spus șeful statului.

Iohannis a acuzat o serie de nerealizări în execuția bugetară față de estimările bugetare, citând exemplul veniturilor din accize, care „reflectă cel mai fidel degringolada din finanțele publice”.

„Cu toate că au crescut prețurile, au reintrodus acciza pe carburant, totuși colectarea de către ANAF se află la 12 % sub program. Aceasta este performața PSD. Cu toate că românii plătesc prețurile mai mari pentru aproape tot, statul nu colectează veniturile cuvenite”, a spus președintele.

Un raport prezentat luni de Ministerul Finațelor arăta că veniturile fiscale ale bugetului general consolidat s-au realizat în proporție de 95,1% din cât a programat Guvernul pe primul trimestru. Documentul mai arată că în ceea ce privește TVA, gradul de realizare al programului de încasări trimestrial a fost de doar 91,4%. La accize, gradul de realizare a fost de doar 87,6%.

Acest document care arată nivelul încasărilor comparativ cu programul a fost publicat abia luni, 7 mai, deși pe 27 aprilie au fost publicate date referitoare la execuția bugetară.  Însă, acele date erau doar comparații cu perioada similară din 2017, nu și cu cât era programat.

Citește aici datele oficiale ale Ministerului Finanțelor pentru primul trimestru din 2018.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2967 vizualizari

 • -22 (24 voturi)    
  De parca postacii PNL pro-Iohannis stiu mate. (Marţi, 8 mai 2018, 19:34)

  adrianhn [utilizator]

  Hai sa fim seriosi. EI doar stiu sa #reziste la mici in strada. Nu ei treaba cu cifrele matematica simpla.

  Catu zice zilnic ca salariile au scazut si ca nu e bine ca cheltuielile cu salariile au crescut ... nu ai ce sa le ceri PNL-istilor..
  • 0 (0 voturi)    
   a (Miercuri, 9 mai 2018, 12:22)

   adrian67 [utilizator] i-a raspuns lui adrianhn

   Bai "desteptule", daca adunam scoala facuta de cei din #rezist, voi nici macar nu stiti sa cititi numarul respectiv.
   • 0 (0 voturi)    
    Bai "a"! (Miercuri, 9 mai 2018, 19:17)

    TRAHANACHE [utilizator] i-a raspuns lui adrian67

    Se vede scoala la voi astia din PSD! N-ati ajuns decat la litera A! B il invatati in celalalt deceniu!
 • -13 (17 voturi)    
  Vrajeala. (Marţi, 8 mai 2018, 19:50)

  Ionut F. [utilizator]

  KWJ era suparat ca s-a colectat mai putin decat anticipat si a inceput sa ne zica ca in 2016 a scazut bugetul...uitand ca atunci s-a taiat TVA-ul cu 4 pct.

  E un expert in fumigene dl Viorel asta..
 • +15 (17 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 8 mai 2018, 19:57)

  qwerasdf [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  pilonul II in crestere? pe bune? (Marţi, 8 mai 2018, 20:19)

  jorj_bv [utilizator]

  E ca planul cincinal !@#$
  + salariul mediu a crescut cu 15% (mare parte prin supracresterile de 30-50% la bugetari)
  + proaspat-absolventii care nu au contribuit in trecut
  + e natural sa existe o indexare cel putin pentru tineri cand trec de la junior la 3-5 ani experienta
  - 0.5pp din pilonul 2 furati pe alba-neagra de Mulguta
  +/- includem si inflatia?
 • +2 (2 voturi)    
  Cine poate crede? (Marţi, 8 mai 2018, 20:19)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Un pesedist e un mafiot, hot sau complic la jaf. Asa ca oe o creatura ca VS nu- poat crede decât mancurtii pesedsiti. Realitatea se vede zi de zi in jur iar de demagogia hotilor sunt satul.Flit!
 • +2 (2 voturi)    
  Degeaba (Marţi, 8 mai 2018, 21:15)

  Ion Popa [utilizator]

  Daa, E bine.
  Cantecelul asta frumos e cunoscut si poate fi folosit pentru adormirea cetatenilor. Nu acum o sa vedem rezultatele celei mai proaste guvernari din istoria RO ci putin mai tarziu.
  Salariul meu stabilit prin legea "unitara" a scazut cu 450 Eu pe an. Mancarea e mai scumpa. Utilitatile si combustibilii la fel.
  In ce tara traim si cum a ajuns o caratista jurnalista sa faca salarii si pensii?
  Am spus pensii? Estimez o catastrofa pe care o vor "rezolva" la fel.
 • +2 (2 voturi)    
  Veniturile in crestere cu 11%, cheltuielile cu 22 (Marţi, 8 mai 2018, 21:16)

  miromulus [utilizator]

  A uitat sa spuna partea cea mai importanta: cresterea veniturilor e jumatate din cresterea cheltuielilor. Suntem pe val si urmeaza sa ne spargem
 • +2 (2 voturi)    
  Daaaa, asa e !!! (Marţi, 8 mai 2018, 21:29)

  FlorinG [utilizator]

  Si-a facut treaba de zapciu, nu de partener al contribuabilului. Au inventat taxe CAS venite din 2012, te-au anuntat despre ele in 2017, au trimis ordine de poprire pe salarii la angajatori, dar au luat si din banci sumele "datorate". Dupa plata, adica stingerea popririi, sumele virate de banci (dublura) nu au fost returnate. Adica s-au platit de doua ori sume aparute din neant, nesomate la vremea lor, in cazul ca ar fi reale.
 • +2 (2 voturi)    
  Bizonii ce ne "guverneaza" prin abureli tip PCR (Marţi, 8 mai 2018, 21:29)

  Plagarus [utilizator]

  INS a trecut in coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului,asa ca ''realizarilii vor fi fara numar.

  Investitiile anului 2017,apropriate de O,baza de raportare " mareatza" pt. 4 luni 2018 !
  Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5% în martie 2018, de la 4,7% în luna precedentă,
  Această creștere s-a produs pe fondul scumpirii mărfurilor nealimentare cu 6,57%, a celor alimentare cu 4,01% şi a serviciilor cu 2,9%.
  O rată mai mare a inflaţiei anuale a mai fost consemnată în luna iunie 2013, când preţurile de consum au urcat cu 5,37%.
  Martie 2018, rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost de 4,5%
  9 PENSIONARI & ASISTATI SOCIALI LA 10 SALARIATI !!!!!!
 • +3 (3 voturi)    
  Guvernarea alba-neagra.... (Marţi, 8 mai 2018, 22:07)

  AlexJ [utilizator]

  Uite alba, nu e neagra.

  Raportul e negativ pe trei luni, dar pe patru luni stam bine.

  Februarie are mai putine zile, dar ianuarie are mai multe zile nelucratoare .... de aia va mint fluturasii de salarii...

  Dublam, dublam .... pana prin 2040, nu chiar acum
  Pana atunci marim la toti, cu grija sa nu scada decat la unii (ghinionisti ca nu a iesit calculul....)

  uite prim ministru ("genial"), acum nu mai e (a fost o jigodie controlata de statu paralel) .....

  plus cele 100-200 variante de program de guvernare pe care nu le stie nimeni, dar le pomeneste.
 • 0 (0 voturi)    
  E pe sistemul.... (Miercuri, 9 mai 2018, 9:55)

  astronaut [utilizator]

  communist , pe principiul ''eu propun stimati toarasi ca in urmatorul cincinal sa-i ajungem din urma pe imbuibatii de capitalisti si CHIAR SA-I DEPASIM '', dar unul de colo zice , ba eu propun sa nu-I depasim , ca o sa descopere ca avem pantalonii RUPTI IN CUR ! PRESDINTELE SA REFERIT LA VENITURILE FISCALE SI AICI ARE PERFECTA DREPTATE !
 • 0 (0 voturi)    
  smecheri (Miercuri, 9 mai 2018, 11:09)

  codrean [utilizator]

  Ce smecherie sinistra : Presedintele se refera la datele (oficiale !) pe primul trimestru, Nea Stefan la cele - nepublicate inca - pe primele ... patru luni ! Hai sa comparam merele cu perele ! Si de inde avea Stefan, deja !, datele pe aprilie ? Cat sunt de credibile ?
 • 0 (0 voturi)    
  a (Miercuri, 9 mai 2018, 11:12)

  adrian67 [utilizator]

  "Fondurile europene" sunt cumva subventiile pentru agricultura care nu s-au luat in calcul niciodata pana la Ciuma Rosie ? Oricum cu ce fac astia cu bugetul nu ne apuca toamna.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by