Peste 400 de persoane au condus-o, luni, pe ultimul drum pe fosta disidentă Doina Cornea, care a fost înmormântată cu onoruri militare în Cimitirul Central din Cluj-Napoca. La funeralii a fost prezent şi fostul preşedinte Emil Constantinescu, scrie Mediafax.

Doina Cornea la TVRFoto: Captura YouTube

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Doinei Cornea a fost depus, luni dimineaţă, în foaierul Colegiului Academic (Casa Universitarilor) din Cluj-Napoca, la catafalc fiind asigurată o gardă de onoare alcătuită din patru militari ai Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Sute de persoane au trecut prin faţa sicriului pentru a-i aduce Doinei Cornea un ultim omagiu şi a-şi lua rămas bun.

Slujba religioasă de înmormântare a fost oficiată de un grup de preoţi în frunte cu episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, la care au asistat, printre alţii, fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, europarlamentarul Tokes Laszlo, filosoful Gabriel Liiceanu, poeta Ana Blandiana, foşti lideri ţărănişti.

La sicriu au fost depuse coroane de flori din partea Preşedinţiei, cu mesajul „Odihnească-se în pace”, semnat de preşedintele Klaus Werner Iohannis, Guvernului, Senatului, Camerei Deputaţilor, unor instituţii publice locale.

Fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, a declarat că Doina Cornea a fost unul dintre acei oameni rari care îşi organizează viaţa urmând valorile perene ale umanităţii şi nu opiniile majorităţii şi compromisurile celor din jur.

„Viaţa şi, mai ales, posteritatea Doinei Cornea, trebuie văzută la scara istoriei naţionale. În acelaşi timp, modul în care şi-a transformta viaţa în destin o fac să fie acel model moral de care societatea noastră are nevoie. Istoria recentă a României după aproape 30 de ani este o colecţie de adevăruri contrafăcute, manipulări şi minciuni iar societatea românească este într-o derivă morală aproape totală, promovează false valori şi respinge adevăratele valori”, a spus fostul şef al statului.

Cortegiul funerar a pornit spre Cimitirul Central din Cluj-Napoca în jurul orei 14,30, sicriul Doinei Cornea fiind acoperit cu un steag tricolor, iar la ora 15 a avut loc înhumarea. La mormânt au fost trase trei salve de pistol mitralieră de către militari ai Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.