Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri că există „voci relevante” în Uniunea Europeană care consideră că inițiativa Austriei de a reduce ajutoarele sociale în cazul lucrătorilor proveniţi din ţări cu costuri de trai mai mici nu este conformă cu tratatele europene.

Klaus IohannisFoto: Presedintia Romaniei

Șeful statului, care participă la Reuniunea informală la nivel de șef de stat Bulgaria-Austria-România, organizată la Ruse, a spus că a discutat acest subiect cu omologul său austriac.

Potrivit acestuia, există circa 15.000 de familii de români în această situație.

„Am abordat chestiunea” dar președintele austriac nu este implicat în proceduri parlamentare, a arătat Klaus Iohannis, care a menționat că va expune această problemă și în discuții cu oficiali guvernamentali austrieni.

Există însă „voci relevante din UE care spun că o astfel de inițiativă nu e conformă cu tratatele europene”, a spus Klaus Iohannis, care a precizat că „în final vom găsi căi de aplanare”.

Mulţi lucrători străini din Austria se vor confrunta cu tăieri de ajutoare sociale în cazul în care copiii lor trăiesc în ţările lor de origine şi nu împreună cu părinţii lor în Austria, potrivit unui proiect de lege al guvernului austriac de dreapta, prezentat miercuri, a relatat agenţia DPA, preluată de Agerpres.

Dacă proiectul de lege va fi aprobat de către parlament, ajutoarele sociale vor fi diminuate în cazul lucrătorilor proveniţi din ţări cu costuri de trai mai mici, în timp ce aceia din ţări cu costuri de trai mai mari vor beneficia de ajutoare mai mari.

Noua politică a guvernului de la Viena îi va afecta în specialu pe lucrătorii proveniţi din ţările est-europene membre ale UE. De exemplu, ungurii care primesc acum 172 de euro pentru un copil vor primi în viitor 94 de euro.

Ministrul austriac pentru familie, Juliane Bogner-Strauss, a afirmat că proiectul de lege va duce la reduceri de cheltuieli ale guvernului de peste 100 de milioane de euro pe an.

În 2016, Austria a alocat 273 milioane de euro ca ajutoare pentru circa 130.000 de copii din ţările UE şi Elveţia, sumă reprezentând aproximativ 7 % din plăţile totale din Austria destinate ajutoarelor pentru copii.

Comisia Europeană a transmis că va investiga dacă politica austriacă este discriminatorie în cazul lucrătorilor UE non-austrieci.

''Ne aşteptăm ca punctul nostru de vedere legal să prevaleze'', a declarat ministrul austriac al transporturilor, Norbert Hofer, care este vicepreşedinte al FPOe (extrema dreaptă).