UPDATE Judecătoarele Gabriela Bîrsan şi Iuliana Puşoiu au fost achitate definitiv pentru luare de mită și abuz în serviciu / CSM: Modalitatea în care judecătorul interpretează şi aplică legea într-o cauză nu este susceptibilă de cenzurare decât în cadrul căilor de atac

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 3 mai 2018, 15:00 Actualitate | Esenţial


Gabriela Birsan
Foto: Agerpres
Judecătoarele Gabriela Bîrsan şi Iuliana Puşoiu au fost achitate definitiv, joi, de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un dosar în care erau acuzate de DNA de mai multe infracţiuni, printre care şi luare de mită, scrie Agerpres. După achitare, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii îşi exprimă preocuparea pentru apărarea judecătorilor împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea, ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea, arată un comunicat citat de Agerpres. Totodată atrage atenția că ”modalitatea în care judecătorul interpretează şi aplică legea într-o cauză nu este susceptibilă de cenzurare decât în cadrul căilor de atac”. 

Un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă a respins apelul DNA, fiind menţinută decizia de achitare dată de un alt complet în noiembrie 2016.

În acelaşi dosar au fost achitaţi Anton Pandrea (fost judecător la Înalta Curte şi fost membru al CSM), Corina Corbu (judecător la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi), avocaţii Radu şi Claudia Silinescu Gherbovan, omul de afaceri Gabriel Chiriac şi Florian Ionescu, şoferul Gabrielei Bîrsan. Florian Ionescu a rămas cu obligaţia de a plăti o amendă administrativă de 500 de lei.

A existat şi o opinie separată a unui magistrat din Completul de 5, în sensul admiterii apelului DNA şi condamnarea a doi dintre inculpaţi, Iuliana Puşoiu (pentru uz de fals) şi Claudia Silinescu Gherbovan (pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată).

În iulie 2014, judecătoarele Gabriela Bîrsan şi Corina Corbu au fost suspendate din funcţie de CSM. Gabriela Bîrsan este soţia fostului judecător CEDO Corneliu Bîrsan.

Gabriela Bîrsan, preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din cadrul ÎCCJ la data faptelor, a fost trimisă în judecată în iulie 2014 pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice; luare de mită; folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii şi trafic de influenţă. Iuliana Puşoiu, judecător la aceeaşi secţie, este acuzată de două infracţiuni de luare de mită şi uz de fals.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Anton Pandrea (fost preşedinte al secţiei penale a ÎCCJ şi fost membru al CSM), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de favorizare a făptuitorului, şi Corina Corbu (judecător la secţia de contencios administrativ şi fiscal), acuzată de complicitate la favorizarea făptuitorului.

De asemenea, au fost trimişi în judecată avocaţii Radu şi Claudia Silinescu Gherbovan, omul de afaceri Gabriel Chiriac şi Florian Ionescu, şoferul Gabrielei Bîrsan, angajat la ÎCCJ.

UPDATE După achitarea celor patru judecători, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii îşi exprimă preocuparea pentru apărarea judecătorilor împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea, ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea, arată un comunicat citat de Agerpres. Totodată atrage atenția că ”modalitatea în care judecătorul interpretează şi aplică legea într-o cauză nu este susceptibilă de cenzurare decât în cadrul căilor de atac”. Anunțul vine după ce judecătoarele Gabriela Bîrsan şi Iuliana Puşoiu au fost achitate definitiv pentru luare de mită și abuz în serviciu. 

”Comunicat

privind poziţia publică a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii în cazul soluţiei de achitare a patru judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie
Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de rămânerea definitivă a unei hotărâri de achitare a patru judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, doi dintre aceştia suspendaţi din activitate timp de aproape patru ani.

Reamintind rolul Consiliului de garant al independenţei justiţiei, Secţia pentru judecători îşi exprimă preocuparea pentru apărarea judecătorilor împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea, ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

Fără a nega îndrituirea organelor de urmărire penală în aprecierea oportunităţii de identificare a faptelor prevăzute şi pedepsite de legea penală, cercetare şi tragere la răspundere a autorilor, Secţia pentru judecători atrage atenţia asupra faptului că interpretarea şi aplicarea legii la un caz concret, stabilirea situaţiei de fapt, aprecierea asupra probelor, susţinerilor şi cererilor formulate, constituie atributul activităţii de judecată, regula fiind că modalitatea în care judecătorul interpretează şi aplică legea într-o cauză nu este susceptibilă de cenzurare decât în cadrul căilor de atac”.DNA susţinea că cercetările penale efectuate în prezenta cauză faţă de cei opt inculpaţi vizează perioada ianuarie 2010 - mai 2011 şi, din probele administrate în cursul urmăririi penale, a rezultat un tablou infracţional complex, la care au participat, pe de o parte, judecători şi, pe de altă parte, patroni de firme cu interese judiciare ori avocaţi ai acestora.

Procurorii arătau că judecătorii s-au folosit de prerogativele lor în scopul rezolvării unor probleme personale, precum petreceri gratuite pentru aniversările proprii la restaurante exclusiviste din Paris, Bucureşti, vacanţe şi călătorii cu avionul gratuite, anulare de bilete de avion şi obţinerea altor bilete conform dorinţelor, cazare în apartament dintr-un cartier exclusivist al Parisului, obiecte vestimentare de lux.

Persoanele din a doua categorie au oferit avantajele materiale magistraţilor şi au obţinut tergiversarea dosarelor aflate pe rolul Instanţei supreme, strămutarea ori promisiunea traficului de influenţă în perspectiva unor soluţii favorabile.

Conform DNA, cei patru judecători şi avocaţii Radu şi Claudia Silinescu Gherbovan au asigurat asistenţă juridică pentru cinci firme, din care două aparţineau omului de afaceri Gabriel Chiriac, beneficiare ale admiterii strămutărilor, suspendării judecării cauzelor până la soluţionarea strămutărilor, traficului de influenţă, favorizării făptuitorului.

DNA mai arăta că, pe un alt palier, probele relevă relaţia dintre Gabriela Bîrsan şi şoferul Florian Ionescu, acesta din urmă fiind un om în casă aflat la dispoziţia personală a judecătoarei.

"Practicile infracţionale s-au bazat pe o reţea de cereri de strămutare, concomitent cu suspendarea judecării cauzelor de fond până la soluţionarea strămutării, în scopul tergiversării flagrante în favoarea firmelor beneficiare. Această activitate infracţională a fost facilitată de către preşedintele Secţiei de contencios administrativ şi fiscal, inculpata Bîrsan Gabriela Victoria, chiar şi în situaţii în care nici măcar nu s-a solicitat suspendarea judecării cauzei până la soluţionarea strămutării. O a doua modalitate a constituit-o soluţionarea unor dosare de către judecătoarea Puşoiu Iuliana în mod favorabil firmelor reprezentate, asistate chiar de către avocatul Gherbovan Silinescu Radu", mai susţineau procurorii.

Anchetatorii notau că judecătoarele Bîrsan şi Puşoiu au primit, în schimbul acestor servicii judiciare, excursii, bilete de avion, cadouri provenind de la omul de afaceri Gabriel Chiriac şi cei doi soţi avocaţi Gherbovan. În cazul judecătoarei Bîrsan, foloasele au fost date direct ori prin intermediul şoferului Florian Ionescu, care a dat declaraţii mincinoase în favoarea "şefei sale".

Procurorii mai arătau că descoperirea relaţiei infracţionale dintre judecătoare, avocaţi şi omul de afaceri Gabriel Chiriac a fost îngreunată, favorizată şi chiar zădărnicită de Anton Pandrea.

Astfel, judecătorul Anton Pandrea ar fi autorizat, la data de 5.04.2011, interceptarea şi înregistrarea audio-video pe o durată de 30 zile a convorbirilor telefonice ambientale dintre judecătoarele Puşoiu, Bîrsan şi Claudia Gherbovan, precum şi înregistrarea de imagini. El i-a relatat despre aceste înregistrări judecătoarei Corina Corbu, iar aceasta, în calitate de "prietenă", a atenţionat-o pe avocata Claudia Gherbovan, informaţia ajungând apoi la judecătoarele Bîrsan şi Puşoiu.

De altfel, după ce "au aflat despre cercetările efectuate în cauză", preocuparea majoră a judecătoarelor Puşoiu şi Bîrsan a fost de a-şi constitui probe, alibi, justificări, revendicând cu un plus de tenacitate corectitudinea relaţiei dintre ei, pentru a ascunde cooperarea lor delictuală, mai preciza DNA.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3900 vizualizari

 • +2 (14 voturi)    
  mda (Joi, 3 mai 2018, 15:13)

  SoulSearcher [utilizator]

  doar nu erau fraieri judecatorii sa-i scoata vinovati...

  ca doar se gandesc si ei ca oamenii.. cand ajung si eu de partea cealalta a completului de judecata.. la fel sa ma pasuiasca si pe mine altii...

  corb pe corb... cum era zicala aia ?
  • +3 (7 voturi)    
   La cate servicii au facut coruptele ciumei rosii (Joi, 3 mai 2018, 17:44)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   mi se pare normala decizia mafiei din sistemul juridic. Mai ales ca acum infractorii sunt la putere si conduc Romania !!!!!!
  • +1 (1 vot)    
   Intrebari (Vineri, 4 mai 2018, 12:16)

   Cozmin30 [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   Cum ar fi ca tilharii de la Sinesti sa fie eliberati, pentru ca au fost prinsi de o patrula mixta, formata din politisti si jandarmi, pe baza unor protocoale de colaborare, intre aceste institutii ale Statului ?
   Cum ar fi ca lucrurile furate de la automobilisti, gasite in casele tilharilor, sa nu fie considerate probe, pentru ca unul din tilhari este parlamentar si are imunitate ?
   Ce putem spune despre liklele care ataca DNA-ul, pentru ca mafia din justitie ii achita infractori, in ciuda probelor zdrobitoare prezentate de procurori ?
 • +4 (14 voturi)    
  Arestarea judecatorilor corupti (Joi, 3 mai 2018, 15:13)

  Cozmin30 [utilizator]

  Este o lovitura data justitiei !
  Mafia psd si alde a pus stapinire pe ICCJ !
  Probele procurorilor sunt beton.
  Se impune demisia guvernului mafiei, dizolvarea parlamentulrui borfasilor si arestarea judecatorilor corupti, aflati in solda mafiei.
  • +4 (12 voturi)    
   Mda (Joi, 3 mai 2018, 16:50)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin30

   "A existat şi o opinie separată a unui magistrat din Completul de 5, în sensul admiterii apelului DNA şi condamnarea a doi dintre inculpaţi"

   Not for long. La pariu il trimit la comisia de disciplina unde va fi educat in a apara interesele tarii, iar cand zic "tarii" ma refer, desigur, la "ale partidului". Cine nu se incadreaza conform programului, este dat afara in suturi.

   Tipic comunist.
 • +7 (13 voturi)    
  E degeaba (Joi, 3 mai 2018, 15:15)

  emil bobu [utilizator]

  Vremea cand ticalosilor le era teama de justitie s-a terminat.
  • 0 (0 voturi)    
   pai (Vineri, 4 mai 2018, 10:23)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   a fost achitata de cea mai inalta treapta a justitiei, completul de cinci al iccj.
   cine altcineva ar fi justitia, dupe (!) voi ?!
   ooooo, da, kotrutza !
   denaoaoa !!

   procurorii nu sunt justitia. ei doar aduna probe. care tre sa fie si pro si contra, apoi le supun justitiei.
   in ro, conf. constitutiei, justitia este facuta de iccj, curtile de apel, tribunale si judecatorii, curti de arbitraj.
   judecatorii sunt alesi si sunt confirmati de csm,

   se pare ca probele lor nu au fost concludente.
   si, apropo, era vorba de contencios, nu de penal.

   inca o veste proasta, dna a clasat dosarul, fara finalitate in justitie, inceput pe numele fostului procuror jeneral, colegul lui dottore.
   de unde ca nu s'a urmarit un caz, ci o inlaturare.
   a fost inlocuit un ticalos, cu unul si mai mare.
 • +2 (10 voturi)    
  va mai mira ceva? (Joi, 3 mai 2018, 15:44)

  zigot [utilizator]

  pe langa salariile si sporurile pe care le au mita este
  un bacsis si cum legile si institutiile justitiei sunt in
  preajma desfiintarii urmeaza ce trebuie: condamnatii
  conduc tara, parlamentarii isi dau salarii si pensii cat
  viseaza, urmaritii penal pleaca alene din tara unde
  vor ei, sefii de camere nu respecta ordinea stabilita
  de institutii ptr obtinerea unor servicii( vezi tariceanu
  la schimbarea permisului si accesul la muzee +
  altele), ducele de teleorman isi plimba porcii cu BMW
  cu ITP ul expirat, etc.
  doresc sa amintesc numele unor ministrii care
  guverneaza acum in frunte cu exeuroparlamentarul
  dancila: popa, andrusca, sova, toader, oprea,
  gavrilescu,bran(nu cel cu stan), trif, ilie si inca.
  aceste nume va spun ceva demn de retinut?
 • +2 (10 voturi)    
  phai, ce fata tencuita are duuamna (Joi, 3 mai 2018, 15:48)

  linarel [utilizator]

  si banuiesc ca si naravul tot asa BINE si l-a consolidat

  ......... asta da justitie ............ de cacao
  voi sa-i prindeti ca noi le dam drumul/
 • +2 (10 voturi)    
  dragnea zambind la volan... (Joi, 3 mai 2018, 16:03)

  barba-neagra [utilizator]

  Este imaginea care ar trebui marita si multiplicata, pentru alegeri:
  Cine, pana mea, mai indrazneste sa miste? Na, ma plimb cu bolidu' lu' fi-miu, adeca al meu. Si ce? Pentru ca pot! Pentru ca am ingenunchiat si justitia, a dat Domnu...
  Judecatorii care conteaza, institutiile care conteaza, SRI, SIE nici nu mai exista, toti si toate sunt ale mele!!!

  PS Vorbesc la telefon din masina de 100,000 EUR si fac misto de gorobeti sa vina sa facem un gratar in curtea casei de 2 bani de pe Kiseleff.

  Aferim, KYRIOS Liviu!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by