Pe întreg globul, cheltuielile militare sunt estimate a depăși 1.739 de miliarde de dolari (1.434 de miliarde de euro). Cei mai mari cinci cheltuitori, pe baza cheltuielilor totale exprimate în dolari, sunt SUA, China, Arabia Saudită, Rusia și India - la un loc adună 60% din cheltuielile militare globale. Cheltuielile Rusiei au scăzut considerabil, în vreme ce în Europa de Vest și Centrală au crescut - mai ales în România. Trăgând linie, raportul pe 2017 a arătat că la nivel global „instabilitatea este mesajul acestui an”, potrivit Euronews, citata de Rador.

ArmamentFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Pe întreg globul, cheltuielile militare sunt estimate a depăși 1.739 de miliarde de dolari (1.434 de miliarde de euro), conform bazei de date cu cheltuieli militare a Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI). Suma reprezintă 2,2% din PIB-ul planetei, ceea ce înseamnă că anual se cheltuiesc pentru armată 230 de dolari (189 de euro) pentru fiecare persoană.

Cei mai mari cinci cheltuitori, pe baza cheltuielilor totale exprimate în dolari, sunt SUA, China, Arabia Saudită, Rusia și India - la un loc adună 60% din cheltuielile militare globale. Dr Aude Fleurant, directoarea programului SIPRI pentru cheltuieli militare și de înarmare, a declarat pentru Euronews că starea cheltuielilor militare în 2017 „reflectă starea lumii, cu multe tendințe diferite în diverse regiuni”. Dacă primii 10 cheltuitori au rămas aceeași, ei și-au mai schimbat un pic pozițiile între ei. Urmează o clasificare geografică a cheltuielilor - și cum au evoluat țările europene.

Europa: Cheltuielile Rusiei scad, în vreme ce România și le mărește

Cu 342 de miliarde de dolari, cheltuielile militare europene reprezintă 20% din totalul global, deși sunt mai mici cu 2,2% față de 2016. Luând separat Europa de Est, de Vest și Centrală, Vestului îi revine cea mai mare parte din sumă (245 de miliarde de dolari). Cheltuielile Rusiei au scăzut considerabil, învreme ce în Europa de Vest și Centrală au crescut - mai ales în România.

Cu 66,3 miliarde de dolari, cheltuielile Rusiei au fost în 2017 cu 20% mai mici decât în 2016 - prima scădere anuală de după 1998. „Modernizarea militară rămâne o prioritate în Rusia, însă bugetul militar a fost restricționat de problemele economice pe care țara le-a avut după 2014”, a apreciat Siemon Wezeman, cercetător senior la SIPRI.

România a avut cea mai mare creștere din sub-regiune - și din lume - față de 2016, cheltuielile ei militare crescând cu 50%, la 4 miliarde de dolari, datorită faptului că țara a început să-și implementeze planul de înarmare, modernizare și expansiune prevăzut pentru perioada 2017-2026.

Europa, în întregul ei, a avut cheltuieli „relativ stabile” în 2017, conform lui Fleurant, însă situația se poate schimba foarte rapid. /.../ Mai mult, această stabilitate a cheltuielilor nu indică o perioadă de pace, a declarat Fleurant, ci mai degrabă o schimbare la nivelul resurselor și a priorităților de cheltuire ale statelor europene. Patru dintre cei mai mari 15 cheltuitori militari ai lumii sunt din Europa de Vest: Franța (locul 6), Regatul Unit (locul 7), Germania (locul 9) și Italia (locul 12).

Americile

Cu 695 de miliarde de dolari, cheltuielile militare ale Americilor au reprezentat în 2017 40% din totalul global. Situația se datorează în mare măsură SUA, cu un total de 630 de miliarde de dolari - în creștere cu 0,2% față de 2016, dar cu 13% mai puțin comparativ cu 2008. În America de Sud, cheltuielile Braziliei au crescut în 2017 față de 2016 cu 6,3%, lucru destul de surprinzător, având în vedere perturbările economice și politice pe care le traversează țara acum. /.../

Asia

Cheltuielile militare la nivelul Asiei și Oceaniei au crescut pentru al 29-lea an consecutiv. China e în frunte, mărindu-și în 2017 cheltuielile până la 13% din totalul planetar, la 228 de miliarde de dolari. Patru țări asiatice și-au mărit cheltuielile cu mai mult de 100% în intervalul 2008-2017: Cambodgia (332%), Bangladesh (123%), Indonezia (122%) și China (110%). Fleurant a declarat că mărirea bugetului militar de către China a avut efecte în oglindă în toată Asia de Sud-Est. /.../

Orientul Mijlociu

Cheltuielile militare totale estimative din Orientul Mijlociu nu au putut fi determinate pentru 2017 din cauza lipsei datelor precise

pentru Qatar, Siria, Emiratele Arabe Unite (EAU) și Yemen, conform SIPRI. „O problemă în Orientul Mijlociu o constituie colectarea datelor”, a declarat Fleurant. „Chiar nu există nimic disponibil.” Arabia Saudită e de departe cel mai mare cheltuitor din regiune, situându-se pe locul trei în lume în 2017. /.../

Cheltuielile Turciei au ajuns la 18,2 miliarde de dolari în 2017, aducând-o pe locul 15 la nivel mondial - o creștere cu 46% față de 2018 [sic! probabil 2016 - n.trad.].

Africa

Cheltuielile militare au scăzut în 2017 în Africa cu 0,5%, reprezentând doar 2,5% din cheltuielile globale, la un total de numai 42,6 miliarde de dolari. Algeria a cheltuit cel mai mult, cu 10 miliarde de dolari, deși mai puțin cu 5,2% față de 2016, cel mai probabil din cauza scăderii veniturilor din petrol și gaze în ultimii ani, conform SIPRI.

Ce înseamnă aceste cifre? Fleurant a declarat că SIPRI colecționează și publică aceste date privind cheltuielile militare spre a „servi drept avertisment timpuriu”. Trăgând linie, apreciază ea, raportul pe 2017 a arătat că la nivel global „instabilitatea este mesajul acestui an”. *Cifrele sunt bazate pe date provenite de la 172 de state, care erau prezente în Baza de Date a Cheltuielilor Militare a SIPRI în mai 2018 [n.Euronews]. (preluare Rador)