Marea majoritate a romanilor (66,2%), care au apelat la servicii publice in 2007 spun ca functionarii publici nu le-au cerut spaga pentru serviciile oferite sau pentru rezolvarea cu prioritate a solicitarilor, in timp ce 2,5% au declarat ca functionarii publici le-au cerut spaga. Datele reies dintr-un studiu realizat de Agentia pentru Strategii Guvernamentale.

Potrivit aceleiasi cercetari, peste 20% dintre respondenti considera ca serviciile oferite populatiei de institutiile publice s-au imbunatatit in 2007, peste 33% considera ca acestea au ramas la fel ca in anii anteriori si doar 4,7% spun ca serviciile publice au functionat mai rau decat in anii trecuti.

Din studiu, mai reiese ca majoritatea respondentilor au apreciat ca functionarul public cu care au interactionat cel mai recent a fost “amabil” - respectiv 59,1%. Doar 11,1% dintre respondenti au apreciat in mod negativ atitudinea functionarului: 6,7% au spus ca acesta a fost “nepoliticos”, iar 4,6% au utilizat adjectivul“ironic”. Studiul a fost efectuat in perioada noiembrie - decembrie 2007 pe un esantion de 1208 persoane.