Victimele infracțiunilor vor beneficia de protecție în sediile instanțelor de judecată unde vor fi amenajate săli de așteptare separate, legea care transpune o directivă europeană în acest sens fiind promulgată vineri de președinte.

Potrivit actului normativ, "începând cu data de 1 iunie 2018, sediile nou construite ale instanţelor de judecată vor fi dotate cu săli de aşteptare separate pentru victimele infracţiunilor, iar începând cu data de 1 ianuarie 2019 în sediile instanţelor de judecată vor fi amenajate spaţii de aşteptare separate pentru victimele infracţiunilor", scrie Agerpres.

"Cu ocazia primului contact cu autorităţile, victima poate fi însoţită de către o persoană aleasă de ea în vederea facilitării comunicării cu acestea. La depunerea plângerii, conform art. 289 din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, victima va primi o confirmare scrisă a acesteia. Confirmarea va cuprinde numărul de înregistrare al plângerii, precum şi date cu privire la fapta pentru care plângerea a fost depusă. Dacă victima nu vorbeşte sau nu înţelege limba română, aceasta poate cere să primească, ulterior, şi traducerea confirmării scrise prevăzute la alin. (7)", mai prevede legea.

Legea are ca obiect de reglementare instituirea unor măsuri de protecţie a victimelor infracţiunii, prin intervenţii legislative asupra Legii nr. 211/2004, precum şi asupra Legii nr. 192/2006, în vederea transpunerii unor dispoziţii din Directiva 2012/29/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 25 octombrie 2012 de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea şi protecţia victimelor criminalităţii şi de înlocuire a Deciziei-cadru 2001/220/JAI a Consiliului.