Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat vineri că şeful statului nu are printre atribuţii retragerea încrederii premierului sau Guvernului, iar demersul acestuia de a cere demisia prim-ministrului reprezintă ''o chestiune propagandistică'', relatează Agerpres. Nicolicea a mai susținut că șeful statului ”se comportă pe lângă Constituție”.

Eugen NicoliceaFoto: Agerpres

"În primul rând, solicitarea de demisie e o chestiune propagandistică, pentru că demisia este un act unilateral, ţi-o dai dacă vrei. Nu mă aşteptam să repete şi să facă aceeaşi gafă şi preşedintele. În ceea ce priveşte retragerea încrederii faţă de premier, preşedintele nu are în atribuţie retragerea încrederii. Articolul 107, alineatul 2 din Constituţie spune clar că preşedintele nu îl poate revoca pe primul-ministru, iar, în ceea ce priveşte retragerea încrederii, nu poate să i-o retragă decât ăla care i-a dat-o, şi anume Parlamentul prin vot. Deci probabil că sensul de a retrage încrederea e numai aşa, o sintagmă de presă”, a comentat Nicolicea, pentru Agerpres.

Deputatul PSD a mai susținut că și Dăncilă ar putea să-i ceară demisia șefului statului, însă o astfel de solicitare nu poate avea niciun efect, tot așa cum nu are efect demersul lui Iohannis.

”Ca să exemplificăm faptul că o cerere de demisie nu are niciun efect, ce părere aţi avea dacă astăzi doamna Dăncilă ca premier i-ar cere şi ea demisia domnului preşedinte şi i-ar retrage încrederea? Problema este că cel care trebuie să vegheze la respectarea Constituţiei este domnul preşedinte şi, în momentul de faţă, se comportă pe lângă Constituţie", a declarat el.

Acesta a adăugat că, în principiu, îi dă dreptate deputatului PMP Robert Turcescu, care a spus că probabil, prin aceste declaraţii, preşedintele încurajează nişte viitoare proteste. "Guvernul este susţinut de cei care l-au propus. Făcând afirmaţia că îi retrage încrederea aş putea să spun că e o prerogativă a Parlamentului, adică ar putea să fie şi un fel de conflict juridic de natură constituţională cu Parlamentul, dar nu cred că este aşa pentru că va zice că a formulat într-o exprimare jurnalistică, va zice că e încrederea lui personală, nu e textul constituţional", a mai arătat el.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că îi retrage încrederea premierului Viorica Dăncilă, susţinând că aceasta nu face faţă poziţiei de prim-ministru, şi i-a cerut demisia.