Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, în contextul în care i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă, că documentul secret privind ambasada din Israel discutat în Guvern a fost o ”mare greșeală” de politică externă.

Klaus Iohannis, declaratii pentru presaFoto: Captura presidency.ro

”Săptămâna trecută în Guvern s-a discutat un document secret, un memorandum secret pe politică externă. Asta a fost o mare greșeală, fiindcă în chestiuni de politică externă, dacă vorbim de documente secrete, care, evident, sunt sensibile – altfel nu ar avea de ce să fie secrete – trebuia să fie consultat președintele, lucru care nu s-a întâmplat. În Constituție, în toate deciziile Curții Constituționale, în practica politică din România, se statuează și se știe că este nevoie, în interesul României, nu în interesul altcuiva, de o consultare instituțională între Premier și Președinte, că este nevoie, în interesul României, nu în interesul cuiva particular, ca autoritățile publice să colaboreze loial. Aceste lucruri și aceste nevoi ale statului nu au fost înțelese de doamna Dăncilă”, a declarat șeful statului.

El i-a retras încrederea lui Dăncilă și i-a cerut public demisia, afirmând că, în loc să respecte Constituția și jurământul depus la învestire, nu face altceva decât să execute ordinele de partid.