Curtea Constituţională: Întreruperea termenului de prescripţie a răspunderii penale prin îndeplinirea "oricărui act de procedură" este neconstituţională

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 26 aprilie 2018, 16:46 Actualitate | Esenţial


Curtea Constitutionala
Foto: Curtea Constitutionala
Curtea Constituţională (CCR) a decis, joi, că soluţia legislativă din Codul penal care prevede întreruperea cursului termenului prescripţiei răspunderii penale prin îndeplinirea "oricărui act de procedură în cauză" este neconstituţională. CCR susține în motivarea deciziei că trebuie garantată o previzibilitate a efectelor legii asupra persoanei care a săvârşit o faptă penală, pentru că altfel ar crea - prin efectuarea unor acte procedurale care întrerup prescripţia - "o stare de incertitudine perpetuă" pentru persoana în cauză.

Potrivit unui comunicat difuzat joi și citat de Agerpres, plenul CCR s-a pronunţat asupra excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 155 alin.(1) din Codul penal, având următorul conţinut: "Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză". În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, a fost admisă excepţia de neconstituţionalitate, constatându-se că soluţia legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripţiei răspunderii penale prin îndeplinirea "oricărui act de procedură în cauză" este neconstituţională.

"În motivarea soluţiei de admitere pronunţate, Curtea a constatat că dispoziţiile art.155 alin.(1) din Codul penal încalcă prevederile art.21 alin.(3) din Constituţie şi ale art. 6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale referitoare la dreptul la un proces echitabil. Pentru pronunţarea acestei soluţii, Curtea a reţinut, de principiu, că întreruperea cursului termenului de prescripţie a răspunderii penale devine eficientă, producându-şi efectele într-o manieră completă, doar în condiţiile existenţei unor pârghii legale de încunoştinţare a persoanei în cauză cu privire la debutul unui nou termen de prescripţie", se arată în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, CCR a reţinut că se impune a fi garantat caracterul previzibil al efectelor dispoziţiilor alineatului în cauză asupra persoanei care a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală, inclusiv prin asigurarea posibilităţii acesteia de a cunoaşte aspectul intervenirii întreruperii cursului prescripţiei răspunderii penale şi al începerii cursului unui nou termen de prescripţie.

"Totodată, s-a arătat că a accepta soluţia contrară înseamnă a crea, cu ocazia efectuării unor acte procedurale care nu sunt comunicate suspectului sau inculpatului şi care au ca efect întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale, pentru persoana în cauză o stare de incertitudine perpetuă, dată de imposibilitatea unei aprecieri rezonabile a intervalului de timp în care poate fi trasă la răspundere penală pentru faptele comise, incertitudine ce poate dura până la împlinirea termenului prescripţiei speciale, prevăzut la art.155 alin.(4) din Codul penal", precizează CCR.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi va fi comunicată Parlamentului, Guvernului şi instanţei de judecată care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Curţii de Apel Oradea - Secţia penală şi pentru cauze cu minori.


Citeste mai multe despre   
5703 vizualizari

 • +10 (12 voturi)    
  Buna si asta. (Joi, 26 aprilie 2018, 17:22)

  Cataleya [utilizator]

  Infractorii au castig de cauza pe toata linia.

  daca un avocat reclama la CCR o anumita problema, prescriptia nu se opreste, ci merge mai departe, chiar daca CCR da decizia dupa 3 sau 6 luni.
  Trai pe vatrai.
  Pt fiecare sesizare a avocatilor, sesizari care pot fi chiar si 10 la numar intr-un singur dosar, cei 2-3 ani pana se rezolva toate "chichitele" sunt adaugate la termenul de prescriptie.

  Frumos.
  Foarte frumos.
  Nu ne mai miram de ce ICCJ a amanat astazi pt
  • +5 (7 voturi)    
   Urmeaza (Joi, 26 aprilie 2018, 19:59)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Urmeaza micsorarea termenului de prescriptie penala pt fapte de coruptie la 2 ani si se rezolva, Romania va fi tara cu 0% dosare de coruptie in Europa.

   Cel mai cinstit guvern!
   • +2 (2 voturi)    
    Nu, urmeaza expertize fara numar... (Joi, 26 aprilie 2018, 22:21)

    Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    ... solicitate de acuzat, pana la prescriptie.
 • +5 (11 voturi)    
  traduce cineva? (Joi, 26 aprilie 2018, 17:29)

  optiunea-2 [utilizator]

  articol egal zero pentru 98% sau 99.8%... dati un exemplu, vorbiti pe intelesul omului care ia o pauza de masa, si citeste ziaru...
  • +2 (2 voturi)    
   incerc (Joi, 26 aprilie 2018, 20:05)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui optiunea-2

   Prescriptia faptelor are ca scop protejarea cetateanului de a nu fi tarat intr-un proces de catre stat ani la rand fara ca statul sa faca un progress in ancheta, pe scurt, are la dispozitie un timp limitat sa dovedeasca ca esti vinovat.

   Aceasta prescriptie se intrerupea in cazul in care organele de urmarire penala inaintau cu ancheta. Hotii PSD si ALDE au gasit o chichita astfel incat chiar daca procurorii isi fac treaba si progreseaza, avocatii hotilor tot ce au de facut este sa ceara amanari, recuzari de judecatori si mai stiu ce cacanarie sa traga de timp pana se implineste termenul de prescriptie. Oricum faceau asta si pana acum, multimita Crimei Organizate de Stat aka PSD ALDE munca avocatilor sa ii spele pe corupti a devenit si mai usoara.
 • +5 (7 voturi)    
  Efectele legii asupra persoanei vor fi nule, (Joi, 26 aprilie 2018, 19:38)

  emil bobu [utilizator]

  fiindca CCR lucreaza pentru PSD.
 • +3 (3 voturi)    
  Clarificare (Joi, 26 aprilie 2018, 20:44)

  coco04 [utilizator]

  Mi se pare corect cum a decis CC.Termenele de prescriptie sunt ceva foarte important.Tin de drepturile fundamentale ale omului.In general termenul de prescriptie penala e functie de maximul pedepsei aplicabile.(conform NCP) Adică dacă maximul pedepsei pentru inselatorie este de 2 ani,TPP (termenul de prescriptie penala este de 5 ani).Prescriptia se refera la faptul ca dupa o perioada mare de timp e greu să mai gasesti probe noi.Mai neplacut este altceva: Ca termenul de prescriptie al deschiderii actiunii penale,este de 90 de zile.Adica nimeni nu deschide actiune penala fara sa aiba probe iar daca ai gasit probe in ziua numarul 100,salutare!
 • +3 (3 voturi)    
  normal si constitutional ar fi (Joi, 26 aprilie 2018, 21:36)

  ZeroAbsolut [utilizator]

  ca prescriptia sa functioneze atata timp cat NU a fost inceputa actiunea penala impotriva cuiva.

  Din momentul inceperii actiunii penale, gata cu prescriptia. Adica: ai fost trimis in judecata pentru ceva, GATA CU PRESCRIPTIA.

  "A statute of limitation is a law which forbids prosecutors from charging someone with a crime that was committed more than a specified number of years ago."

  "The statute of limitations defines a time limit within which the prosecution must file criminal charges before they are barred from doing so."


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version