Proiect: Soldații pot refuza misiuni externe, iar concediul de maternitate va fi luat în calcul la stabilirea gradului militar

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 26 aprilie 2018, 12:51 Actualitate | Esenţial


Soldati romani
Foto: Facebook / MApN
Mai mulţi parlamentari PSD au depus un proiect de lege la Camera Deputaţilor potrivit căruia cadrele militare pot să refuze participarea la misiuni în afara teritoriului statului român în anumite situaţii, iar cadrelor militare femei li se ia în considerare, la stabilirea stagiului de grad, perioada în care se află în concediu pentru îngrijirea copilului, scrie Agerpres.

Potrivit proiectului care urmează să modifice Legea nr. 80/1995, cadrele militare au posibilitatea să refuze participarea la misiuni în afara teritoriului statului român în situaţia în care "unul sau ambii părinţi sunt invalizi de gradul 1 sau 2, indiferent de vârstă, şi nu mai au alţi fraţi sau surori majori, apţi de muncă, ori mai au fraţi sau surori dar aceştia nu pot contribui la întreţinerea părinţilor deoarece sunt elevi sau studenţi sau invalizi de gradul 1 sau 2, ori execută o pedeapsă privativă de libertate".

Conform expunerii de motive, proiectul creează şi dreptul cadrelor militare femei în activitate din Ministerul Apărării Naţionale care se află în concediu pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani să li se ia în considerare, la stabilirea stagiului de grad, perioada în care au fost în acest tip de concediu şi, de asemenea, creează posibilitatea pentru maiştri militari şi subofiţeri să treacă în categoria ofiţerilor până la vârsta de 40 de ani, faţă de 35 în prezent.

”Cadrele militare în activitate din Ministerul Apărării Naţionale condamnate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie la pedeapsa amenzii penale sau cu închisoare, cu suspendarea executării ori graţiate înainte de începerea executării pedepsei, sau cu privire la care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei pot fi trecute în rezervă sau direct în retragere, ori pot fi menţinute în activitate, pe baza propunerilor înaintate ierarhic, prin ordin al comandanţilor/ şefilor care au competenţe în acest sens, stabilite prin ordin al ministrului Apărării Naţionale", mai spune textul actului normativ.

Proiectul de lege este semnat de către deputaţii PSD Dorel Căprar, Alexandru-Ioan Andrei, Răzvan Cuc, Mihai Weber şi de senatorul PSD Mihai Fifor, ministrul Apărării Naţionale, şi se află în dezbatere publică la Camera Deputaţilor până pe 21 mai.

425 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Ce ar mai trebui (Joi, 26 aprilie 2018, 13:02)

  BEDE [utilizator]

  Ar trebui sa nu li se mai dea pensie inainte de 65 de ani. Adica, daca nu mai au conditia fizica necesara pentru a fi muilitari sa treaca sa lucreze altceva pentru care sunt apti fizic. Sa nu avem gramada de pensionari de 45-50 de ani, ca nu are cine sa-i sustina. Si aceasta sa fie pentru military, politisti, pompieri si alte meserii pentru care se intampla ca omul sa nu mai fie apt fizic pana la o varsta mai inaintata.
  Si ar mai fi cazul si cumva de o corelare a programului de lucru cu varsta pentru cei care vor lucre la varste mai inaintate. Poate intre 60 si 65 de ani sa nu mai fie 40 ore/saptamana, ci doar 35, iar peste 65 sa fie nu mai mult de 30 ore/sapt...
  Cumva o corelare a programului de lucru si a cerintelor de la lucru cu capacitatea de munca.
 • +1 (1 vot)    
  daca nu ar fi treaba serioasa ar fi de ras (Joi, 26 aprilie 2018, 13:56)

  mos ion roata [utilizator]

  adica cum vine asta-concediul de maternitate contribuie la ridicarea in grad???? atunci si numarul de la pantof,culoarea ochiului stang,etajul la care locuieste precum si numarul de pisici pe care le are vecina de la subsol pot contribui tot atat de important la inaintarea in grad.Pregatirea militara si rezultatele profesionale nu mai conteaza. Cand se va termina odata cu fabulatiile ste despre serviciul in armata?


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version