Miting al angajaţilor din sistemul sanitar, joi, în Piaţa Victoriei; sunt aşteptaţi cel puţin 10.000 de oameni

de A.L.     HotNews.ro
Joi, 26 aprilie 2018, 6:04 Actualitate | Esenţial


Protest SANITAS
Foto: Facebook / Viorel Husanu
​​Cel puţin 10.000 de angajaţi din sistemul sanitar sunt aşteptaţi, joi, la un miting în Piaţa Victoriei din Capitală organizat de federaţia Sanitas, care spune că există două categorii de angajaţi - medici şi asistenţi - ale căror salarii au crescut, însă există cel puţin alte şapte categorii care în urma aplicării legii salarizării pierd lunar din venit sume care ajung până la 1.300 de lei. Începând cu ora 9.00, în Piaţa Victoriei vor fi instituite restricţii de circulaţie, anunță news.ro.

Mitingul este programat să se desfăşoare în Piaţa Victoriei, începând cu ora 11.00, iar la acesta şi-au anunţat prezenţa cadre medicale din toată ţara, unii angajaţi plecând încă de miercuri spre Bucureşti.  

Preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat că la miting sunt aşteptaţi cel puţin 10.000 de angajaţi din sănătate. 

Începând cu ora 9.00, traficul în Piaţa Victoriei va fi restricţionat. 

Potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei, începând cu ora 09.00 se va restricţiona traficul rutier pe Şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei (permiţându-se permanent circulaţia pe strada Arh. Ion Mincu), respectiv Şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Presei Libere (zona central - mediană, gradual, în funcţie de sosirea participanţilor, dacă situaţia o va impune). La nevoie, se va restricţiona traficul şi pe strada Paris şi pe breteaua care leagă bulevardul Iancu de Hunedoara de Piaţa Victoriei.

Începând cu ora 09.00, circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulaţie pe sens, în faţa Guvernului, între bulevardul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv bulevardul Lascăr Catargiu, asigurându-se circulaţia pe Calea Victoriei, bulevardul Ion Mihalache, strada Buzeşti şi bulevardul Lascăr Catargiu. 

Restricţiile se vor aplica până la finalizarea mitingului, dar nu mai târziu de ora 16.00, mai spune Brigada Rutieră.  

Şoferii vor avea la dispoziţie următoarele rute alternative: bulevarul Aviatorilor – bulevarul Beijing – strada Nicolae Caramfil – bulevardul Aerogării – Şoseaua Bucureşti-Ploieşti; bulevardul Ion Mihalache – bulevardul Mareşal Averescu – bulevardul Mărăşti – Piaţa Montreal – Şoseaua Bucureşti-Ploieşti.  

În 19 aprilie, reprezentanţii Federaţiei Sanitas au anunţat că după mitingul din 26 aprilie va fi declanşată o grevă de avertisment, în 7 mai, iar în 11 mai este programată o grevă generală, din cauza "haosului din sănătate", unde unele venituri au scăzut cu până la 1.300 de lei în urma aplicării salarăzării unitare.

Potrivit liderilor sindicali, există două categorii de angajaţi - medici şi asistenţi - ale căror salarii au crescut, în proporţii diferite, însă există cel puţin alte şapte categorii care pierd lunar din venit sume care ajung până la 1.300 de lei.  

Reprezentanţii Sanitas spun că discriminările generate de noul sistem de salarizare, precum şi promisiunile neonorate ale guvernanţilor de a acoperi pierderile salariale au dus la decizia "de a radicaliza formele de protest".  

Principalele revendicări ale federaţiei Sanitas sunt modificarea legii salarizării, prin eliminarea plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament, creşteri salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială şi negocierea şi semnarea contractelor colective de muncă.  

Luni, premierul Viorica Dăncilă, miniştrii Sănătăţii, Finanţelor şi Muncii s-au întâlnit cu managerii spitalelor, însă discuţiile s-au încheiat fără a fi găsită vreo soluţie concretă, Guvernul anunţând că s-a stabilit formarea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanţi ai Executivului şi manageri ai unor spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii, ai consiliilor locale şi judeţene, precum şi ai spitalelor monospecializate şi care să analizeze problemele semnalate de reprezentanţii spitalelor să să propună soluţii.

"Ca urmare a consultărilor cu cei aproximativ 350 de manageri de spitale, premierul Viorica Dăncilă a stabilit formarea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanţi ai Executivului şi manageri ai unor spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii, ai consiliilor locale şi judeţene, precum şi ai spitalelor monospecializate. Acest grup de lucru va analiza problemele semnalate de manageri şi va propune soluţii de răspuns", a transmis Guvernul după discuţiile cu managerii de spitale la care au luat parte, pe lână premier, ministrul Sănătăţii, Sorin Pintea, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. 

Reprezentanţii Sanitas au transmis că "întâlnirea a fost una dezamăgitoare pentru situaţia angajaţilor din sănătate".  

"Rezultatul acestei discuţii trebuia să fie un set de soluţii pentru rezolvarea inechităţilor generate de aplicarea Legii 153/2017 şi a noului Regulament de sporuri. Aflăm, cu indignare, că decidenţii au hotărât constituirea unor grupuri de lucru care să găsească, în perioada următoare, aceste soluţii. Avem de-a face cu o tergiversare nepermisă a stării de confuzie şi de nemulţumire deja existente în sistemul sanitar", arată liderii Sanitas, într-un comunicat de presă.

1659 vizualizari

 • -7 (11 voturi)    
  Me sa nu află astia de la Digi (Joi, 26 aprilie 2018, 8:12)

  asistat [utilizator]

  si dintro data sa fie 500.000 an loc de 10.000!
  • +3 (3 voturi)    
   a (Joi, 26 aprilie 2018, 11:25)

   adrian67 [utilizator] i-a raspuns lui asistat

   Mie mi-e ca ai sarit peste orele de limba romana. dar la PSD e chiar o virtute asta.
 • +10 (10 voturi)    
  a (Joi, 26 aprilie 2018, 9:52)

  adrian67 [utilizator]

  Bine va face Docila. voi protestati doar cand va scad salariile. Dar aceste scaderi sunt rezultatul votului vostru. Voi nu iesiti pentru legile justitiei, nu iesiti cand astia isi dau legi cu dedicatie. Acum trageti pentru inactiunea de 28 de ani.
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Joi, 26 aprilie 2018, 11:38)

   mihai_mi [utilizator] i-a raspuns lui adrian67

   Bine spus!!!
  • 0 (0 voturi)    
   FOARTE CORECT (Joi, 26 aprilie 2018, 12:00)

   Bokila [utilizator] i-a raspuns lui adrian67

   Mitingurile "ca sa ni se dea" sunt la fel de demne de dispret ca si guvernarea psd-alde..
   Mai ales ca acestor manifestanti adusi cu autocare platite din banii nostri, chiar li se va da....tot din banii pe care ii platim ca impozite.
   Un exemplu, ieri in consiliul local Ploiesti au decis ....asa ...pe banii contribuabilului... sa se dea "stimulente" de 1500 lei brut personalului medical de la laboratoare (la spitalele municipale).
   Ori se respecta legile, ori facem pomana luand tot de la contribuabilul de rand.
 • -2 (8 voturi)    
  ,,,proteste... (Joi, 26 aprilie 2018, 10:37)

  baligosul [utilizator]

  Oare bugetarii care protestează azi nu trebuiau să fie la servici azi, sau toți sunt în timpul liber?
  De ce nu protestează acești bugetari sîmbăta, duminica, în sărbători legale? De ce nu protestează în reședințele de județ, nu la București...
  Dacă îi apucă să facă pipi, caca cînd sunt la protest în Piața Victoriei, le-a pregătit madam Firea toalete, sau potestatarii Sanitas vor face precum niște polițiști ,,naționali"protestatari care s-au ușurat în public?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version