Premierul Viorica Dăncilă, aflată în Israel, a vizitat miercuri Memorialul Yad Vashem, unde a luat parte la ceremonia de aprindere a Flăcării Veșnice, a depus o coroană de flori în sala "Aducerii Aminte" și a semnat în Cartea de Onoare a Memorialului. Potrivit unui comunicat difuzat de Guvern, "vizita a constituit un prilej pentru reiterarea angajamentului României pentru sancționarea tuturor formelor de antisemitism și de negare a Holocaustului".

Viorica Dancila, in vizita la Memorialul Yad VashemFoto: gov.ro

"În context, premierul român a amintit că România are în proiect deschiderea unui Muzeu Național de Istorie a Evreilor și a Holocaustului din România, cu sprijinul Israelului și al Institutului Yad Vashem", se precizează în comunicatul Executivului.

Sursa citată mai informează că, în continuarea vizitei, prim-ministrul român a avut o întrevedere cu ambasadorul Colette Avital, secretar general al World Jewish Restitution Organization și președintele Centrului Supraviețuitorilor Holocaustului din Israel.

"Cu acest prilej a fost abordată tema restituirii proprietăților evreiești confiscate abuziv de regimul comunist și a fost evocată cooperarea în Grupul de Lucru creat în cadrul Guvernului de la București pe problematica restituirii proprietăților evreiești și a pensiilor pentru supraviețuitorii Holocaustului", menționează comunicatul.

*****

Premierul Viorica Dăncilă se află miercuri şi joi într-o vizită oficială în Israel, la invitaţia prim-ministrului Benjamin Netanyahu. În cursul zilei de miercuri, ea a avut o întrevedere cu Benjamin Netanyahu, care "a salutat adoptarea de către Guvernul României a cadrului de lansare a dezbaterii privind relocarea ambasadei României la Ierusalim".

Și preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, se află în vizită în Israel, tot la invitaţia premierului Benjamin Netanyahu.

Plecarea Vioricăi Dăncilă și a lui Liviu Dragnea în Israel a fost ținută secret până în ultimul moment. Vizita Vioricăi Dăncilă a fost confirmată de Guvern abia marți seară, deși circulau informații în acest sens de mai multă vreme. De asemenea, participarea lui Liviu Dragnea a fost confirmată oficial miercuri, chiar în ziua vizitei.

Aceste vizite au loc pe fondul scandalui stârnit în România de anunțul lui Liviu Dragnea potrivit căruia ambasada României de la Tel Aviv va fi mutată la Ierusalim, măsură criticată dur de preşedintele Klaus Iohannis.