Semion Mogilevich, om de afaceri ucrainean, acuzat ca este cel mai periculos lider mafiot rus, a fost arestat la Moscova pentru evaziune fiscala, anunta pagina electronica crji.ro La operatiune au participat peste 50 de agenti ai politiei si fortelor speciale ruse.

Mogilevich este legat printre altele si de afacerile de intermediere ale gazului pe care il exporta Gazprom catre Europa. Reteaua sa a atins si Romania, afirma jurnalistii de la Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatii.

Mogilvich a fost arestat marti, in centrul Moscovei, impreuna cu Vladimir Nekrasov, om de afaceri rus, proprietar al celui mai cunoscut lant de parfumerii si cosmetice din Rusia, Arbat Prestige. Arestarea s-a facut in legatura cu un dosar de evaziune fiscala, in valoare de peste 2 milioane de dolari. Mogilevich, care se folosea de numele Sergei Schnaider, figura in prezent ca manager al companiei Evergate.

Cei doi sunt acuzati ca nu au platit taxe in valoare de 2 miloane de dolari.

Cunoscut sub apelativul Seva, Mogilevich este cautat de catre FBI pentru implicare intr-o vasta retea internationala de extorcare, frauda si spalare de bani. El este implicat direct in frauda YBM Magnex International, o frauda care a generat pierderi de 150 de milioane de dolari. Potrivit presei internationale care citeaza investigatii oficiale, tot Mogilevich este in spatele scandalului Bank of New York sau BoNY, unde mafia rusa a spalat prin intermediul acestei banci peste 7 miliarde de dolari.

Existau informatii in randul serviciilor secrete occidentale ca Mogilevich este foarte activ in portul Odessa din Ucraina dar si in portul Constanta, unde se deplasa folosind o identitate falsa (Sergiu Magriuez). Informatia aceasta este recenta si nu a putut fi verificata, deoarece Politia de Frontiera nu tine evidenta nominala a cetatenilor straini care intra in Romania.