Preşedintele Republicii Serbia, Aleksandar Vučić, a declarat marţi, la reuniunea cvadrilaterală de la Bucureşti dintre Serbia, România, Grecia şi Bulgaria, că statul sârb îşi doreşte să intre în Uniunea Europeană, dar nu poate fără ajutorul celorlalte ţări balcanice. Vučić a adăugat că este un lucru important că România sprijină Serbia pe calea ei europeană, relatează News.ro. Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat că este mândru de „elitele politice” din regiunea Balcanilor, afirmând că nu au mai fost niciodată elite "atât de responsabile”. Pe de altă parte, prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, a spus că regiunea Balcanilor s-a confruntat dintotdeauna cu provocări serioase, dar ”suntem aici ca să facem faţă acestor provocări”.

Viorica Dancila, alaturi Boiko Borisov, Aleksandar Vucic si Alexis Tsipras Foto: Captura video

La reuniunea cvadrilaterală care s-a desfăşurat la Palatul Victoria au participat, alături de Viorica Dăncilă, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, şi prim-ministrul Bulgariei, Boiko Borisov.

"Atunci când o problemă apare în Balcani, reverberează în altă parte a continentului. Acest format de cooperare continuă să existe, ceea ce este un semn clar al faptului că a fost un format productiv. Vrem să avem parte de o infrastructură care să ne conecteze de Europa şi de restul lumii, să avem progrese în toate sectoarele. (...) Sunt foarte mândru de elitele politice din Balcani, nu îmi amintesc să mai fi avut elite atât de responsabile. Cred că toţi realizăm acum că suntem parte a familiei europene şi vom continua în acest format”, a declarat premierul Bulgariei, Boiko Borisov, la finalul întâlnirii cu premierul României Viorica Dăncilă şi cu oficialii din Serbia şi Grecia.

La rândul său, prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, a spus că regiunea Balcanilor s-a confrutat dintotdeauna cu provocări serioase, generând multe probleme la nivel înalt.

"Sunt foarte încântat să mă aflu azi la Bucureşti. Putem vedea că toate aceste relaţii şi discuţii, această iniţiativă a întâlnirii în acest format al acestor ţări, trei dintre ele membre UE, constatăm că este o iniţiativă foarte solidă. Scopul acesteia este să cooperăm pentru a putea asigura pacea, stabilitatea în regiunea noastră. Balcanii reprezintă o zonă care s-a confruntat dintotdeauna cu provocări serioase. O regiune care a generat o serie întreagă de probleme la nivel înalt, dar este şi o zonă promiţătoare. Suntem aici ca să facem faţă acestor provocări. Este important să putem menţine această cooperare. Scopul pe care îl avem este să dezvoltăm regiunea şi să transformăm această cooperare într-o iniţiativă permanentă. Este o viziune mai veche care ni s-a oferit de-a lungul timpului, dar astăzi devine mai importantă ca oricând”, a declarat premierul Greciei.

Pe de altă parte, preşedintele Republicii Serbia, Aleksandar Vučić, a declarat că statul sârb îşi doreşte să intre în Uniunea Europeană, dar nu poate fără ajutorul celorlalte ţări balcanice.

"E foarte important să beneficiem de sprijinul României în calea europeană a Serbiei. Comunitatea Serbiei acceptă sprijinul ţărilor balcanice, vrem să ne ajutaţi, pentru că şi noi vă vom ajuta. Vrem să intrăm în Uniunea Europeană, dar nu putem fără dumneavoastră”, a declarat preşedintele Serbiei la finalul reuniunii.

La rândul său, Viorica Dincilă a apreciat prezenta la Bucureşti a oficialilor celor trei ţări, adăugând că reuniunea cvadrilaterală reprezintă o oportunitatea pentru consolidarea dialogului şi cooperării în regiunea sud-est europeană.

"Apreciez rolul Serbiei ca factor de stabilitate în Balcanii de Vest şi contribuţia pozitivă în procesul de cooperare şi reconciliere şi îi asigur de tot sprijinul nostru în procesul de negociere pentru aderarea la UE. Salut prezenţa prim-ministrului Borisov la această întrevedere şi îl reasigur de spirjinul nostru pentru obiectivele preşedinţiei bulgare a Consiliului UE, în care Balcanii de Vest au un rol esenţial. Îmi face, de asemenea, o deosebită plăcere să îl avem oasepte astăzi, la Bucurşti, pentru prima oară, pe prim-ministrul Tsipras. Grecia este un partener cheie pentru România în regiune şi dorim să impulsionăm colaborarea noastră pe plan bilateral, regional şi european. Acest format de consultări oferă o bună oportunitate pentru consolidarea dialogului şi identificarea modalităţilor de cooperare în regiunea sud-est europeană”, a spus Dăncilă.

Serbia are statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană din martie 2012, iar negocierile de aderare au început în ianuarie 2014.

Următoarea întâlnire în acelaşi format va avea loc la sfârşitul lunii iunie, în Grecia.