Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că a decis să încerce o mediere între Guvern și BNR, invitând cele două părți la Cotroceni.

Foto:

”Am decis să încerc o mediere între guvern și BNR. Îi voi invita și pe unii și pe alții la Cotroceni ca să văd unde sunt problemele”, a declarat Iohannis.

În opinia sa, „s-a mers cam departe cu unele afirmații destul de contondente” iar medierea pe care o propune, și care „înseamnă că vin la aceeași masă părțile care au opinii diferite”, își propune ajungerea „la un numitor comun”.

Klaus Iohannis a notat că a constatat „aproape o animozitate între guvern și BNR”, o aluzie la criticile dure lansate de lideri PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, la Banca Națională și la guvernatorul acesteia, Mugur Isărescu.

În acest context, Iohannis a criticat dur politicile fiscale ale guvernului, apreciind că este „fundamental greșit să acuzi investitorii străini de creșterea inflației”. Aceasta după ce Liviu Dragnea, șeful PSD, a afirmat săptămâna trecută că investitorii străini au profitat de creșterea veniturilor românilor pentru a crește prețurile la produsele pe care le vând în România.

Președintele a afirmat că „politicile discutabile ale PSD” în domeniul salarizării și în cel fiscal au provocat „aceste neliniști în piață și la creșterea inflației și a dobânzilor”.

„Problema poate fi rezolvată doar printr-o abordare responsabilă, prin politici guvernamentale sustenabile” și „încă de la început am atras atenția ca aceste politici vor produce dezordine”, a continuat Klaus Iohannis, care a acuzat că „s-a trecut în forță prin Parlament cu aceste politici și rezultatele se văd acum”.

În plus, „după unele creșteri salariale a apărut o inflație care practic a și anulat acele creșteri salariale”, a adăugat Iohannis, notând și problema oamenilor care au credite la bănci.

„Dacă mai stăm mult ea (politica fiscală și de salarizare) va duce la dezechilibre care se vor perpetua în timp”, a avertizat Klaus Iohannis.