Peste 2.000 de sindicalişti din sectorul feroviar au protestat luni în faţa Ministerului Transporturilor şi au mers apoi la Guvern, principalele solicitări fiind adoptarea statutului personalului feroviar, salarii decente şi investiţii în infrastructură şi material rulant. Liderii sindicali au precizat că, în cazul în care nu le sunt soluţionate cererile, în principal cea privind statutul personalului feroviar, vor declanşa o grevă de avertisment, iar apoi greva generală. Ei spun că acest lucru s-ar putea întâmpla în cel mult două luni, scrie Agerpres.

Protestul ceferistilorFoto: Agerpres

Protestul sindicaliştilor din sectorul feroviar a început la ora 10.00 şi s-a încheiat după ora 13.00, fără incidente. Sindicaliştii au pichetat de mai multe ori în ultima lună Ministerul Transporturilor, iar vineri au organizat un prim marş de protest către Guvern.

Sindicaliştii au fluturat steagurile României, ale Uniunii Europene şi ale federaţiilor sindicale, au suflat sincronizat în vuvuzele tricolore şi au purtat veste cu inscripţiile sindicatelor de care aparţin. Principalele revendicări scrise pe pancartele sindicaliştilor au fost: "Vrem condiţii de muncă", "Decât autostrăzi blocate, mai bine căi ferate", "Un om avea un cal şi calul nu avea nimic împotrivă", "Viorica 20 20", "Guvernanţii vin şi pleacă, toţi uită de calea ferată", "Jos tăietorii de salarii", "Vrem statutul personalului feroviar", "Opriţi distrugerea căii ferate", "Jos mâna de pe CFR Marfă".

În faţa Ministerului Transporturilor, liderii de sindicat au spus că statutul actual al personalului feroviar este unul comunist, neschimbat în ultimii 28 de ani. Aceştia au arătat, de asemenea, că au salarii mici, că este nevoie de investiţii în sectorul feroviar şi s-au plâns de condiţiile de muncă. De altfel, unul dintre motivele pentru care se cere adoptarea statutului personalului feroviar este faptul că sindicaliştii doresc condiţii decente de lucru.

'Nu jigniţi ceferiştii, nu e vina lor pentru întârzieri şi nici pentru condiţiile din vagoane", au spus liderii sindicali.

Alte solicitări ale ceferiştilor vizează finanţarea corectă a infrastructurii feroviare astfel încât salariile personalului să fie asigurate din fonduri bugetare, regândirea taxei de utilizare a infrastructurii (TUI) pentru reducerea acesteia la valorile care se practică în Europa şi susţinerea de către statul român a investiţiilor importante în achiziţia de material rulant nou.

De asemenea, aceştia cer compensarea corectă şi la timp a diferenţei reale dintre costurile de operare şi tarifele sociale impuse la transportul de călători, achiziţionarea energiei electrice de către operatorii feroviari direct de la producători prin Electrificare CFR, sistarea trecerii liniilor în categoria aşa-zisă neinteroperabilă şi renunţarea la conceptul de neinteroperabilitate, promovarea unei legi cu privire la derularea transporturilor intermodale, facilităţile de călătorie gratuită pe calea ferată pentru personalul feroviar şi pentru membrii de familie ai acestuia şi diminuarea amenzilor la calea ferată a căror valoare este exorbitantă.

La microfon a sosit şi ministrul Transporturilor, Lucian Şova, care le-a transmis celor prezenţi că problemele trebuie rezolvate în linişte

"Problemele dumneavoastră trebuie să fie soluţionate împreună, în linişte, fără presiune, cu încredere reciprocă. (...) La mulţi ani!", a spus Şova.

Ministrul Transporturilor a fost întrerupt de mai multe ori cu scandări precum "Hoţii" şi "Grevă generală", mare parte din discursul său, care a durat 2 - 3 minute, fiind de neînţeles din cauza vuvuzelelor.

Ulterior, ceferiştii au plecat în marş către Guvern.

Mitingul a fost organizat de Federaţia Mecanicilor de Locomotivă din România, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Transporturi "ELCATEL", Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Federaţia Sindicatelor Alfa Transport şi Federaţia Naţională Sindicală din Infrastructura Feroviară, organizaţii grupate în Alianţa Federaţiilor Tehnice Feroviare, împreună cu Federaţia Naţională "Drum de Fier".