Municipiul Braşovul îşi propune să intre în Cartea Recordurilor, duminică, prin organizarea în centrul oraşului a celui mai mare lanţ de oameni care citesc, eveniment prin care se doreşte a fi sărbătorite Ziua Internaţională a Cărţii, dar şi Centenarul Marii Unirii, transmite Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Alegerea cărții ce va fi citite, ”Desculț”, de Zaharia Stancu, este cel puțin ciudată, cunoscută fiind opera scriitorului, folosită de regimul comunist pentru a ilustra ”lupta de clasă”. Pe lângă celebra botniță pusă culegătorilor de struguri - probabil o invenție a scriitorului -, Stancu este cunoscut și pentru odele aduse Uniunii sovietice și „genialului părinte al popoarelor Iosif Stalin”.

  • ”Ai vrea să trăieşti mereu la Moscova, să treci mereu pe lângă zidurile roşii-ruginii ale Kremlinului, vechi parcă de când lumea, să-ţi arunci privirile la sutele de ferestre luminate, întrebându-te:dincolo de care din ele, la acea oră de noapte, când întunericul atârnă ca un ciorchine uriaş deasupra oraşului, lucrează tovarăşul Iosif Vissarionovici Stalin?” (Zaharia Stancu)

Asociaţia C'Art Fest, organizatorii manifestării, au informat că oamenii se vor aşeza, începând cu ora 12,00, în şir indian pornind din Piaţa Sfatului formând astfel un şir spiralat pe toată lungimea străzii Republicii. Fiecare participant va citi cu voce tare câte o propoziţie din romanul ''Desculţ'' de Zaharia Stacu.

Textul va fi oferit de organizatori, iar fiecare participant va primi şi câte o brăţară de înregistrare. Numărul de pe brăţară va coincide cu numărul propoziţiei. De asemenea, fiecare participant va trebui să fie înregistrat într-un tabel, atât înainte cât şi după citirea propoziţiei. Organizatorii estimează că manifestarea se va derula pe parcursul a peste trei ore.

Principalul partener al manifestării este Academia Forţelor Ariene ''Henri Coandă'' Braşov, care se va implica atât în organizare cât şi în participarea cu studenţi şi cadre didactice la eveniment.