Ambasada Palestinei la București avertizează că intenția Guvernului Dăncilă de a muta ambasada României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim „pune în pericol interesul Statului român precum și al cetățenilor săi în lumea arabă și musulmană”.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Acțiunea Guvernului României pune în pericol interesul Statului român precum și al cetățenilor săi în lumea arabă și musulmană. Facem apel la instituțiile statului român să rămână pe poziția de echilibru pe care a adoptat-o până acum și să joace un rol constructiv în eforturile de pace dintre israelieni și palestinieni, pace întemeiată pe soluția celor două state, Palestina și Israel, care să trăiască în pace și securitate și bună vecinătate”, afirmă ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Palestinei la București, Fuad Kokaly, într-un comunicat remis HotNews.ro.

În opinia ambasadorului, intenția Guvernului de la București de a muta ambasada la Ierusalim „reprezintă o acțiune care încalcă dreptul internațional, deciziile Consiliului Europei și contravine poziției Statului român cu privire la rezolvarea conflictului israelo-palestinian”.

„Așa cum se arată și în comunicatul Administrației Prezidențiale la București, o astfel de decizie ar putea pune în pericol siguranța națională a cetățenilor români și încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate și ale Adunării Generale a ONU prin care se solicită statelor membre abținerea în ce privește stabilirea de misiuni diplomatice în Ierusalim„, arată ambasadorul Palestinei, care salută „apelul președintelui Klaus Iohannis la responsabilitate și discernământ”.

În încheiere, ambasadorul își reafirmă convingerea că „România va rămâne în continuare un garant al respectării legilor internaționale și un protector responsabil al siguranței naționale a cetățenilor săi”.

Reacția sa vine după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat joi că Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide mutarea ambasadei României în Israel la Ierusalim.

”Această decizie este luată, o susțin și încep procedurile”, a spus Dragnea.

Decizia anunțată de Liviu Dragnea a fost salutată în schimb de autoritățile din Israel.