Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a precizat că nu se pronunță asupra cazului fostei șefe a DIICOT Alina Bica, care ar fi cerut statut de refugiat politic în Costa Rica. Toader a spus că va verifica luni la minister ce documente au venit și va anunța care sunt pașii pe care instituția îi va urma, inclusiv în ceea ce privește extrădarea.

Tudorel ToaderFoto: Hotnews

Toader a mai declarat, la insistențele jurnaliștilor, că nu Ministerul Justiției este responsabil de situația creată. ”Ministerul Justiției nu permite unui inculpat să părăsească țara, aici este treaba instanțelor de judecată, a Ministerului de Interne. MJ are cu totul alte competențe și trebuie să vedeți dacă fiecare și-a făcut treaba lui”, a mai comentat Toader.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au declarat vineri că Alina Bica nu a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica, aşa cum susţine avocatul acesteia, fosta şefă a DIICOT fiind solicitant cu un carnet provizoriu care expiră în ianuarie 2019, transmite Agerpres. Magistraţii au respins cererea Alinei Bica de a fi audiată prin videoconferinţă în dosarul ANRP, deoarece documentele depuse de avocat nu dovedesc imposibilitatea acesteia de a se prezenta la proces.