Ministerul Afacerilor Externe transmite, într-un comunicat de presă remis miercuri, că mutarea ambasadei României din Israel se va face după consultarea tuturor instituțiilor și actorilor care au atribuții în materie de politică externă, potrivit Constituției. În același timp, procesul implică și consultarea partenerilor strategici ai României, mai spune sursa citată. Poziția MAE vine după ce Liviu Dragnea anunțase că Guvernul a decis deja mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Klaus Iohannis a reacționat prompt, afirmând că o astfel de decizie ar încălca normele de drept internațional.

Teodor MelescanuFoto: Captura Digi 24

În condițiile în care liderul PSD, Liviu Dragnea, spunea joi seara că Guvernul a adoptat un memorandum privind relocarea, Ministerul Afacerilor Externe precizează că doar ”a fost lansat un proces de analiză și evaluare privind relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim”.

”Reiterăm că prin acest demers se are în vedere un proces cuprinzător de analiză interinstituțională, cu includerea și consultarea tuturor instituțiilor și actorilor relevanți, conform Constituției și legilor în vigoare. Menționăm, totodată, că, prin inițierea acestui demers, se urmărește identificarea celui mai potrivit mod de poziționare/acțiune a României, ținând cont de ultimele evoluții în acest dosar, precum și de un proces de consultare și coordonare, consistent și aplicat, cu partenerii și aliații strategici ai României”, se arată în comunicat.

MAE subliniază că obiectivele acestui proces complex sunt subsumate intereselor României. ”În mod tradițional, România a avut o poziție echilibrată în gestionarea dosarului israeliano-palestinian, fapt confirmat inclusiv de recunoașterea, în plan bilateral, de mai bine de trei decenii a statului palestinian. Reamintim că poziția echilibrată este susținută inclusiv de preocuparea constantă a țării noastre în ceea ce privește comunitatea originară din România aflată atât în Statul Israel, cât și în Palestina”, mai transmite MAE.