Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat joi că cel puţin şase ţări sunt în discuţii cu Israelul pentru a-şi muta ambasada la Ierusalim, transmite EFE, citată deAgerpres.

Liviu Dragnea si Benjamin NetanyahuFoto: Facebook - Liviu Dragnea

"Mă bucur să comunic că cel puţin şase state discută serios cu noi despre relocarea ambasadelor la Ierusalim", a spus Netanyahu, la o întâlnire cu diplomaţi străini desfăşurată la reşedinţa preşedintelui Reuven Rivlin cu prilejul Zilei Independenţei.

El nu a numit statele în cauză, dar le-a promis ajutor. "Am decis ca primele zece ambasade ce vor veni aici să beneficieze de un tratament preferenţial. Le vom ajuta!", a precizat premierul israelian, care a îndemnat şi celelalte state să urmeze exemplul SUA şi Guatemalei de a-şi muta reprezentanţa în Oraşul Sfânt pentru că aceasta va contribui la eforturile de pace.

Benjamin Netanyahu a apreciat că decizia lui Donald Trump de a muta ambasada SUA spune un lucru simplu, şi anume că "pacea trebuie să se bazeze pe adevăr".

"Faptul că Israelul are o capitală, că poporul evreu a avut de 3.000 de ani o capitală numită Ierusalim, este incontestabil. E timpul să recunoaştem acest fapt", a adăugat el.

Pe 6 decembrie anul trecut, preşedintele american a recunoscut oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a anunţat mutarea de la Tel Aviv în acest oraş a reprezentanţei diplomatice a SUA.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus, joi, la Antena 3, că s-a luat decizia de a muta ambasada Românieiîn Israel la Ierusalim și o să înceapă procedurile în acest sens. Acesta a subliniat că mutarea ambasadei ”poate și cred că va aduce niște beneficii foarte mari pentru Romania”.

Cotroceniul a replicat vineri dimineață afirmând că Iohannis nu a fost informat sau sau consultat.”Președintele, în calitate de titular al deciziilor de politică externă a României și ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituționale, reiterează faptul că poziția constantă a țării noastre în ceea ce privește Procesul de Pace din Orientul Mijlociu rămâne neschimbată”, a transmis Administrația Prezidențială.