Autorităţile din oraşul german Trier au scos la vânzare bancnote comemorative de 0 euro pentru a celebra 200 de ani de la naşterea lui Karl Marx, cel mai cunoscut "fiu" al oraşului, potrivit Newsweek, citat de news.ro.

Bancnota cu Karl MarxFoto: collectorscurrency.com

Bancnotele-suvenir se vând în magazine cu 3 euro (3,71 de dolari). Biroul de turism al oraşului din sud-vestul Germaniei vinde bancnotele ca parte dintr-un număr de evenimente care celebrează 200 de ani de la naşterea lui Marx, pe 5 mai.

Bancnota, care este autorizată de European Central Bank, în ciuda faptului că este doar suvenir şi etichetată astfel, s-a dovedit a fi populară pentru că primul lot de 5.000 de bucăţi s-a vândut repede, obligând autorităţile să comande alte 20.000 de copii.

Cea mai cunoscută lucrare a lui Marx este "Manifestul Partidului Comunist", scrisă împreună cu Friedrich Engels şi publicată în 1848. Marx a murit în 1883.

”Bancnota aminteşte de criticile lui Marx la adresa capitalismului şi, desigur, se potriveşte perfect cu Marx ca motiv”, a declarat Norbert Kaethler, şeful biroului de turism din oraşul Trier, potrivit Reuters.

Marx şi-a petrecut primii 17 ani din viaţă la Trier, înainte de a prezice că socialismul va învinde într-o zi capitalismul.

Autorităţile germane au schimbat temporar culorile semafoarelor cu imaginea lui Marx şi o nouă statuie a scriitorului va fi dezvelită pe 5 mai.

Monumentul din bronz de 4,4 metri înălţime şi o greutate de trei tone, creat de artistul chinez Wu Weishan, a fost un cadou din partea guvernului chinez.