Proiectele de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală conţin prevederi nocive. Iată ce declară la RFI preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România, Bogdan Gabor, după ce documentele au fost depuse miercuri la Parlament, urmând a fi discutate joi de Comisia Iordache.

HotNews.roFoto: Hotnews

Proiectele permit de exemplu unui suspect să asiste la audierea persoanei care îl acuză şi stabilesc că în cursul urmăririi penale sau al judecăţii nu pot fi comunicate public informaţii, decât dacă acestea justifică un interes public. Pe de altă parte, articolul privind infracţiunea de neglijenţă în serviciu este propus spre abrogare.

Bogdan Gabor spune la RFI ce consecinţe vor avea propunerile făcute de coaliţia PSD–ALDE: „La o primă lectură, putem lua de exemplu situaţia în care în cadrul unei percheziţii informatice sau normale găseşti şi alte chestiuni, bunuri, care pot sluji la săvârşirea altor infracţiuni sau care provin din săvârşirea unor infracţiuni, pe care tu nu le vei putea valorifica în cadrul unei alte proceduri penale. De exemplu, în situaţia în care te duci la o percheziţie, ai mandat pentru a ridica arme şi ai bănuieli că găseşti arme şi la locul respectiv găseşti şi droguri. Ei bine, nu te vei mai putea sesiza pentru comiterea infracţiunii de trafic de droguri, oricât ar fi de mare cantitatea, pentru că va trebui să o distrugi, pentru că spune expres legea, aşa sună textul (...). Mi se pare o prevedere extrem de nocivă”.

Continuarea pe www.rfi.ro.