O biserică veche de cel puţin două secole din Munţii Apuseni, din Vinţa, comuna Lupşa, riscă să fie inundată de apele iazului de decantare de la Valea Şesii, care au ajuns lângă un perete al lăcaşului de cult şi au acoperit mai multe morminte, scrie Agerpres.

Biserica din VintaFoto: Captura YouTube

Dacă în urmă cu doi ani apa iazului era la peste zece metri distanţă de biserica edificată, posibil, la sfârşitul secolului al XVIII-lea - începutul secolului al XIX-lea, în prezent, potrivit unor imagini video postate în spaţiul public, apele au ajuns până lângă zidul acesteia. Mai mult, apele acide au acoperit şi câteva morminte.

În 2016, reprezentanţii Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia au susţinut că lăcaşul de cult va fi strămutat, împreună cu cimitirul, într-un loc mai sigur, odată ce va fi identificat un teren pentru acest lucru. Până în prezent însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Biserică de piatră, lăcaşul cu hramul "Sfântul Mihail" a fost construit cu peste două secole în urmă, pe locul unei biserici de lemn. Pe clopot este inscripţionat anul 1775. În pofida vechimii, biserica nu are statut de monument istoric.

O altă biserică aflată nu departe, cea de la Geamăna, tot de pe raza comunei Lupşa, cu picturi murale, deosebit de valoroase, din prima jumătate a secolului al XIX-lea, a fost acoperită în 2006 de apele iazului de decantare. Lăcaşul de cult a fost înghiţit treptat, astfel încât în prezent nu se mai vede decât vârful turlei bisericii.

Iazul de decantare Valea Şesii, principalul iaz în funcţiune al Cupru Min şi cel mai mare din ţară, se întinde pe 130 de hectare şi cuprinde zeci de milioane de tone de steril supuse unui fenomen de leşiere.