Directorul Serviciului Român de Informații (SRI) a avut o serie de întâlniri oficiale în Statele Unite ale Americii cu reprezentanți ai conducerii CIA, FBI și Homeland Security. Discuțiile s-au axat pe teme privind securitatea cibernetică, terorism, proliferarea armelor de distrugere în masă și amenințările de tip hibrid.

CIA (Central Intelligence Agency)Foto: CIA

La Agenția Centrală de Informații (CIA), directorul SRI a avut discuții cu conducerea instituției, precum și cu înalți responsabili din principalele domenii de activitate ale agenției.

”Colaborarea se derulează în toate domeniile de interes actual pentru securitatea celor două state, cu accente pe domenii precum prevenirea și contracararea agresiunilor cibernetice, a terorismului, proliferării armelor de distrugere în masă și amenințărilor de tip hibrid. Pe parcursul întâlnirii, oficialii americani au ținut să mulțumească SRI și întregii comunități de informații din România pentru modul în care se implică în combaterea acestor amenințări”, transmite SRI.

„Oficialii FBI au apreciat colaborarea FBI-SRI pe componenta schimbului constant de informații, a luptei împotriva terorismului și a criminalității organizate transnaționale. Reprezentanții FBI au subliniat faptul că parteneriatul cu SRI are deja o tradiție foarte importantă și că aceasta trebuie să continue, cu precădere în dosarele de infracțiuni cibernetice, din ce în ce mai complexe”, mai informează SRI.

Hellvig a avut întâlniri bilaterale și cu reprezentanți din conducerea Homeland Security (DHS), instituția americană de securitate cu cea mai vastă arie de responsabilități de pe teritoriul SUA. „În cadrul întrevederilor, s-a subliniat faptul că SRI și DHS trebuie ca în viitorul apropiat să valorifice în comun experiențele particulare pe care cele două servicii le au, în special în domeniul sensibil al amenințărilor de securitate din cele două state. Tot aici, directorul SRI a amintit progresele semnificative pe care România și instituțiile sale le-au realizat în ultimii ani și a pledat o dată în plus pentru continuarea la un nivel accelerat a demersurilor de eliminare a vizelor pentru cetățenii români”, notează SRI în comunicatul transmis presei.

Potrivit instituției, turnelul din SUA al directorului SRI a inclus și o vizită oficială la Departamentul de Stat, unde discuțiile au vizat contextul global actual, parteneriatul strategic dintre România și SUA, amenințările și riscurile de securitate globală.

„Vizita în Statele Unite ale Americii s-a încheiat cu o întâlnire a directorului SRI cu membrii Comitetului Camerei Reprezentanților pentru controlul comunității americane de intelligence (HPSCI). În cadrul convorbirilor, oficialii au împărtășit experiențe instituționale naționale în relația dintre servicii și societate, despre rolul extrem de important pe care parlamentele îl dețin în menținerea organizațiilor de intelligence în limitele democrației și în serviciul exclusiv al cetățenilor, dar și pentru asigurarea mecanismelor legislative și resurselor bugetare necesare îndeplinirii misiunilor în contextul de securitate actual”, potrivit SRI.