Universitatea de Vest: Subfinanțarea universităților timișorene, un instrument perfid prin care vestul țării este discriminat în raport cu celelalte regiuni

de G.S.     HotNews.ro
Vineri, 13 aprilie 2018, 9:30 Actualitate | Esenţial


Universitatea de Vest
Foto: Facebook
Subfinanțarea universităților timișorene este un instrument perfid prin care vestul țării este discriminat în raport cu celelalte zone și regiuni, acuză Universitatea de Vest într-un comunicat de presă.

”În timp ce economia și structurile comunitare culturale, administrative și civice sunt în dezvoltare accelerată în ultimii zece ani în Timișoara, finanțarea publică a locurilor bugetate pentru întregul centru universitar timișorean bate pasul pe loc, ceea ce înseamnă în realitate un regres permanent față de nevoile tot mai mari ale mediului economic local și regional. 

Este suficient să privim dezechilibrul dintre creșterea accelerată a bugetului Timișoarei, care s-a triplat în ultimii zece ani, și stagnarea numărului de locuri finanțate de către guvern în universitățile timișorene, pentru a înțelege că realitatea locală a depășit cu mult politicile publice învechite ale celor de la centru. 

Pentru a corela tendințele de dezvoltare locală cu suportul educațional, ținta pe termen scurt și mediu a Ministerului Educației ar trebui să fie dublarea numărului de locuri bugetate public pentru centrul universitar timișorean. O astfel de decizie ar reuși să corecteze eroarea din ultimii ani, când MEN a finanțat între 5 și 6 mii de locuri în universitățile timișorene. Iată că nici acest guvern nu are curajul de a interveni pentru corectarea acestei nedreptăți flagrante”, afirmă sursa citată.

Universitatea de Vest afirmă că, deja de mulți ani, ministerul ține cifrele anuale de școlarizare pentru centrul timișorean într-un plafon nejustificat de coborât.

”Cu o economie a regiunii care a produs în 2017 pentru export un volum sensibil egal cu cel al Bucureștiul (peste 8 mii de milioane euro anual) și cu un Produs Intern Brut județean pe cap de locuitor care a depășit 10.000 de euro anual (cifră ce nu este realizată în afara capitalei decât în județele din Top 5 pe țară), cu o mărime a populației cel puțin egală cu a celorlalte orașe poli regionali de dezvoltare (Cluj, Iași, Craiova), Timișoara a rămas fără susținere și complet dezavantajată în ultimii zece ani în privința celei mai importante resurse de dezvoltare: numărul de locuri finanțate în universitățile publice. Spre comparație, Clujul beneficiază de aproape 16% din locurile bugetate alocate, în timp ce Timișoarei îi revin doar 9% din acestea”, se spune în comunicatul citat.

339 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  O prostie, asta cu discriminarea (Vineri, 13 aprilie 2018, 10:04)

  CezarN [utilizator]

  Cei de la Universitatea Bucuresti au diagnosticat corect problema: agramatii, repetentii si plagiatorii au pus laba pe tara si pe resursele ei.

  Astia din TM, cu nasul pe sus, nu au gasit altceva mai bun decat sa se victimizeze, sa se dea discriminati si sa-si autogâdile orgoliul care nu mai incape intr-un judet atat de mic, intr-o tara atat de mica, intr-un continent care nu este decat o biata peninsula a Asiei. Ei nu se simt discriminati de clanurile tiganeste carora le-au predat orasul la cheie.

  Si iata cum, in loc sa avem o solidaritate a adevaratelor universitati din RO, o pozitionare verticala, demna si academica a lor relativ la impostura guvernului, avem pe unii care se dau cel mai frumos mort din cimitir, uitand ca nu-i niciun an de cand au dat tarii un primministru(Grindeanu) care se pupa pe gingie cu Dragnea, l-a tradat in stil banatean, pentru ca apoi sa-i manance din palma la ANCOM.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version