Eugen Teodorovici: "Scăderile salariale din sănătate sunt situaţii nefericite, nu putem să generalizăm" / Despre Pilonul II: "Normal şi de bun simţ este ca statul să ofere alternative"

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 12 aprilie 2018, 19:38 Actualitate | Esenţial


Eugen Teodorovici
Foto: Agerpres
Scăderile salariale din sistemul de sănătate sunt doar situaţii punctuale, nefericite, pe baza cărora nu se poate face o generalizare, a afirmat joi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, potrivit News.ro.

Mai mulţi lideri sindicali din sistemul de sănătate şi-au exprimat nemuţumirea faţă de legea salarizării, susţinând că mai mulţi angajaţi primesc mai puţini bani faţă de luna trecută, şi au organizat mai multe proteste la nivel naţional. Totodată, ei ameninţă cu greva generală, dacă situaţia nu va fi rezolvată.

Teodorovici susţine că scăderile salariale sunt doar cazuri izolate.

"Există astfel de situaţii punctuale unde au fost situaţii nefericite. (...) Când discutăm însă de un cadru medical dintr-un anume spital, ar fi bine să vedem toţi angajaţii acelui spital. Nu doar un singur caz, ci toţi angajaţii, doctori, asistente. Atunci vom vedea diferenţele care sunt în creştere (...). Dar nu putem să generalizăm şi să spunem că asta e situaţia, de scădere. Cel mai bine vorbim punctual, pentru fiecare caz în parte", a afirmat Teodorovici la Antena 3.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat miercuri că scăderile salariale din domeniul sănătăţii şi asistenţei sociale din luna februarie sunt normale
, în condiţiile în care în februarie au fost virate salariile din luna ianuarie, când au fost 11 zile nelucrătoare.

Guvernul a aprobat recent regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaţilor din sistemul sanitar, care stabileşte procente diferenţiate în funcţie de condiţiile fiecărui loc de muncă, în condiţiile în care Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar şi de asistenţă socială la 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite. Ca urmare a deciziei Guvernului, acest nivel poate ajunge şi până la 85%.

Măsura este contestată de către sindicaliştii din sănătate, care spun că pragul de 30% pe ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariaţi din sistem, fapt care va duce la dezbinarea echipei medicale, că prevederi ale Legii 153/2017 discriminează, în continuare, o parte importantă a lucrătorilor din sistemul sanitar (biologi, biochimişti, farmacişti, moaşe, infirmieri, personal TESA) şi de asistenţă socială, că Legea 153/2017 în forma publicată de Ministerul Sănătăţii aduce inclusiv pierderi de venituri pentru unii angajaţi din domeniu şi că singurul argument invocat de guvernanţi pentru blocarea solicitărilor SANITAS este lipsa resursei financiare.

Sindicaliştii au anunţat că în 25 aprilie va fi organizat un miting la care sunt aşteptaţi cel puţin 20.000 de oameni, iar după acest miting va urma greva generală.


Teodorovici despre Pilonul II: Normal şi de bun simţ este ca statul să ofere alternative

Este normal ca statul să ofere contribuabililor posibilitatea de a alege între Pilonul I de pensii, al statului, şi Pilonul II, administrat privat, iar temerea celor care administreaza privat pensiile este de neînţeles, a mai afirmat la Antena 3 ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, potrivit News.ro.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi, la începutul şedinţei de Guvern, că nicio persoană nu va avea pensia de la stat diminuată dacă va contribui la Pilonul II de pensii, o echipă de specialişti din Guvern urmând să discute cu administratorii de pensii private şi cu asociaţiile de beneficiari, pentru a se realiza un nou cadru legal.

Dăncilă a precizat că îşi propune ca până la sfârşitul trimestrului al doilea, acesta să primească avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a putea fi adoptat în şedinţă de Guvern.

Teodorovici consideră este ca normal ca statul să ofere alternative contribuabililor şi trebuie să existe transparenţă şi pe Pilonul I de pensii, cum este la Pilonul II.

”Normal şi de bun simţ este ca statul să ofere alternative. Cum am făcut în cadrul companiilor cu plafon sub un milion de euro, să opteze pentru una din cele două variante, impozit pe profit sau pe cifra de afaceri, aşa şi aici. Avem doi piloni: Pilonul I, al statului, şi cel privat. Lasă-l pe om să opteze. Dacă eu, ca stat, îi ofer o opţiune, în sensul că Pilonul I va deveni mai atractiv şi omul decide (...) de ce să nu o facă? Nu înţeleg care e temerea celor care sunt în zona Pilonului II. Ei vor putea să opteze între I sau II. (...) Am spus foarte clar că trebuie să existe transparenţă şi pe pilonul I de pensii, exact cum este la privat. Adică omul să ştie cu cât a contribuit, cât i s-a acumulat şi pe ce se bazează”, a spus Teodorovici, la Antena 3.

În cel mai recent raport de ţară privind evoluţia economică a României, Comisia Europeană (CE) a criticat reducerea contribuţiei virate Pilonului II de pensii administrate privat
, avertizând că această măsură va pune probleme suplimentare sistemului de pensii, a anunţat recent Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

În acelaşi timp, pieţele financiare, mai ales Bursa de la Bucureşti (BVB), vor avea de suferit de pe urma afectării Pilonului II, care este printre cei mai mari investitori instituţionali de pe piaţa locală de capital, potrivit APAPR.


Teodorovici: România nu este în situaţia de a fi afectată de o criză


România nu este în situaţia de a fi afectată de o criză economică, dar este important ca investiţiile să fie stimulate şi ca România să-şi reducă dependenţa de Uniunea Europeană (UE), iar Comisia Europeană (CE) trebuie să vegheze la modul în care concurează între ele statele membre, a mai spus ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, a afirmat miercuri, că România are al doilea cel mai mare deficit de cont curent din UE, după Marea Britanie, iar, după ieşirea acesteia din UE, va fi cel mai expus stat european în cazul declanşării unei crize internaţionale.

Teodorovici nu crede că va urma o criză financiară, dar spune că este important ca România să-şi consolideze economia şi să reducă dependenţa faţă de UE.

"Eu în 2009 am spus că acea criză am creat-o noi, ca ţară. Nu eram în situaţia de a fi aşa afectaţi la nivel economic dacă nu ar fi fost luate măsurile acelea stupide, de tăieri de venituri şi nu numai. Eu nu cred că România e într-o astfel de situaţie, nu cred că urmează o astfel de situaţie. Că, la nivel internaţional, pot apărea variaţii, este inevitabil. Ideea e ca noi, ca economie, să ne consolidăm, să dăm drumul cu adevărat la investiţii publice şi să atragem investiţii private, astfel încât România să nu mai aibă acea dependenţă de spaţiul Uniunii Europene", a spus mai spus ministrul la Antena 3, potrivit News.ro.

Teodorovici consideră că CE trebuie să vegheze la modul în care statele europene concurează între ele.

"Noi ne canibalizăm ca state, în Europa, în loc să ne completăm reciproc. O să explic oficialilor europeni că îmi doresc pentru România ceea ce îşi doresc pentru ţările lor. (...) O să luăm fiecare produs şi o să analizăm din ce cauze avem deficite comerciale", a mai spus Teodorovici.

Ministrul consideră că inflaţia va scădea până la finalul acestui an.

"Probabil că va mai creşte foarte puţin, apoi o va lua în jos. Acum suntem undeva la 5%, până la sfârşitul anului vom fi la 3,1%, aşa cum am estimat", a afirmat Teodorovici.


Citeste mai multe despre   
2065 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  mda... (Joi, 12 aprilie 2018, 19:49)

  liviu_ [utilizator]

  nefericit e ca ma-ta nu si-a pus prezervativ ca sa nu nasca un asa dobitoc...

  sa incalci legile si constitutia (care interzic scaderi permanente salariale... chiar voi urlati asta cand a scazut base temporar salariile) scazand venitul oamenilor nu e nefericit, e un dezastru!
  • +1 (1 vot)    
   Guvernarea PSD=confuzie generală. (Vineri, 13 aprilie 2018, 9:55)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Nu fac nimic,modifică legi care spun că sunt proaste,dar fac alte legi și mai proaste.Protestăm,spun că nu avem dreptate,după care constată că au greșit și caută vinovați.Cum opoziția au nimicit-o,nu au pe cine da vina.Schimbă guvernul cu unul și mai confuz.Nebunie!Mă întreb dacă ăștia de la guvernare nu sunt fugiți de la nebuni.Cum nu poți discuta cu un nebun,nici cu PSD-ALDE nu poți.
 • +2 (2 voturi)    
  La el oare ce inseamna "situatii punctuale"? (Joi, 12 aprilie 2018, 19:52)

  LiviuX [utilizator]

  Ca din cate inteleg sunt sute, mii in aceasta situatie, deci nu prea pare punctuala...
  Apoi, nu inteleg, poate ma lamureste cineva: Sunt aceste cadre patite cu salar orar? Ca doar atunci s-ar putea gasi o justificate intr-o luna mai scurta ca numar de ore lucrate. Dar din cate stiu, salariile sunt lunare (sau anuale), nu plata cu ora... Caz in care nu are nici o importanta cate ore lucratoare are luna, salarul e fix si acelasi in fiecare luna.
 • +5 (5 voturi)    
  De unde, omule? (Joi, 12 aprilie 2018, 20:08)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Nu zicea experta in economie ca toate salariile cresc, nu zicea fufa cu coafura mai mare decat capul ca vorbim doar de mariri, nu de scaderi, nu zicea PSD ca este anormal sa existe proteste cand se maresc salariile? Nu era vorba ca se asteapta primul fluturas si dup-aia o sa vada lumea ca PSD a facut ce a promis?

  Vii tu acum si spui ca o sa scada? Pai lumea ce sa mai creada cand fiecare spuen altceva? Ah, uitasem: votantii vostri au doar memorie pe termen scurt.
 • +3 (3 voturi)    
  Ce se stie (Joi, 12 aprilie 2018, 20:24)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Ca a fost un incompetent (s-a vazut), ca este un incompetent (se vede) si va ramane asa ca orice lichea pesedisto-mafiota.
 • +2 (2 voturi)    
  11 zile nelucratoare!!!!!!!!!!!! (Joi, 12 aprilie 2018, 20:34)

  exilatul [utilizator]

  in ianuarie?..pai daca e asa , nu vad de ce se mai pling romanii ( bine stiu ca sunt invatati sa fie platiti fara sa munceasca.... ca in trecut )...
  • +2 (4 voturi)    
   Salariul e acelasi indiferent cate zile lucratoare (Vineri, 13 aprilie 2018, 9:28)

   deval [utilizator] i-a raspuns lui exilatul

   are luna !! Pe langa sambata si duminica au fost 1, 2 si 24 ianuarie pe care nu si le-au luat oamenii de nebuni ci sunt libere ....obligatoriu si legal !!
   Teodorovici isi exerseaza capacitatile de cretinism , dupa ce a inteles ca nu a fost avansat ca ministru ci retrogradat din comisia economica din senat , urmand sa redevina doar senator, curand ! Adica la prima remaniere, sigur e deja in capul listei..........
 • +1 (1 vot)    
  salarii;salarii... (Joi, 12 aprilie 2018, 21:17)

  Dizidentul [utilizator]

  cel putin sa fie o concordanta intre ministri:
  Dancila ieri nu exista scaderi si numai cresteri !!
  OLguta spune sint numai minciuni afirmatiile salariatilor!
  Ministrul finantelor spune in fata presei(sint situatii nefericite) Cine si ce poate crede SALARIATUL!!
  VOI VA NUMITI MINISTRII?
 • +1 (1 vot)    
  salarii (Joi, 12 aprilie 2018, 21:27)

  Dizidentul [utilizator]

  fiecare angajat care aduce bani mai putini acasa la sfirsitul unei luni de munca ARE O FAMILIE DE HRANIT SI NU SINT SITUATII NEFERICITE,nefericit este ca sint la putere incapabili.
  Toti cei care posteaza in Internet sint frustati, dar marea durere este ca cei care sint avizati nu citesc si au o durere in spate(cur) de comentarii
 • +2 (2 voturi)    
  Imposibil cu incompetentii actuali (Vineri, 13 aprilie 2018, 11:01)

  Teo3000 [utilizator]

  "Scăderile salariale din sănătate sunt situaţii nefericite, nu putem să generalizăm"
  O idiotenie cat el de mare. Sunteti la putere ca sa evitati astfel de situatii sau macar sa le faceti sa se intample doar la cei cu salarii foarte mari. Ati avea o solutie directa si simpla: nefericitii pe cei cu pensii speciale si pastratile salariile nereduse celor din sanatate.

  Despre Pilonul II: "Normal şi de bun simţ este ca statul să ofere alternative"
  Frumos, dar utopic pentru Romania si politicienii aflati acum la putere. Ca sa oferi tu Stat o alternativa la Pilonul II trebuie sa investesti; ca sa investesti trebuie sa ai economii si companii de stat performante; Statul roman traieste pe datorie in stil mare (se imprumuta acum pe crestee economica tot atat cat se imprumuta in 2008 in plina criza globala si cu economia pe minus), iar companiile de Stat sunt in dezastru, fara planuri de investii realizate si mulse de 90% din profit de catre Stat ca sa poata plati pensii speciale nesimtite.

  Concluzia: toti cei care ati votat PSD-ul si ALDE, tineti-o tot asa, ca e bine. Toti cei care nu ati votat deloc, tineti-o tot asa, ca e bine. Toti ceilalti, haideti sa emigram, ca in Romania e prea bine si noi suntem niste idioti.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version