Un plan bilateral de cooperare între Ministerul Apărării Naţionale al României şi Ministerul Apărării al Statului Israel pentru anul 2018 a fost semnat de către reprezentanții armatelor celor două state, anunță MApN. Semnarea documentului a venit după o nouă rundă de consultări politico – militare româno-israeliene și prevede și un plan „de cooperare industrială pentru anul 2018”, în conformitate cu necesitățile de apărare ale Armatei României.

Plan de colaborare romano-israelian, semnat la MApNFoto: MApN

„La sediul Departamentului pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale a avut loc, în zilele de 11 și 12 aprilie, o nouă rundă de consultări politico – militare româno – israeliene. Specialiştii s-au reunit în cadrul Dialogului Strategic şi al Comisiei mixte în domeniul apărării dintre cele două ţări”, trasmite MApN într-un comunicat.

Reuniunea Comisiei mixte în domeniul apărării s-a axat pe intensificarea cooperării bilaterale, în special în privinţa activităţilor de pregătire şi instruire a forţelor armate, medicină militară, pregătirea personalului şi istorie militară. Discuţiile au fost finalizate prin semnarea „Planului bilateral de cooperare dintre Ministerul Apărării Naţionale al României şi Ministerul Apărării al Statului Israel pentru anul 2018”.

„Printre temele dezbătute la Reuniunea Dialogului strategic s-au numărat evoluţiile recente înregistrate în mediul de securitate internaţional, în special riscurile şi ameninţările la adresa securităţii în regiunea extinsă a Mării Negre, respectiv a Orientului Mijlociu”, mai informează MApN.

Tot în marja reuniunii, la sediul Departamentului pentru armamente a avut loc o sesiune a Comitetului Tehnic Mixt româno – israelian, la finalul căreia a fost convenit și semnat „Planul de cooperare industrială pentru anul 2018”, în conformitate cu necesitățile de apărare ale Armatei României, potrivit MApN care mai amintește că în 2018 România şi Israel aniversează 70 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte.