Importul a 1.100 tone de cartofi din Egipt, interzis de România din cauza unei bacterii

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 10 aprilie 2018, 15:23 Actualitate | Esenţial


Cartofi
Foto: pixabay.com
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat marţi că, în urma acţiunilor de control, inspectorii fitosanitari au depistat o cantitate de 1.100 tone de cartofi din Egipt, care au primit interdicţia de a intra în ţară prin portul Constanţa, deoarece, conform analizelor de laborator, a fost depistată prezenţa bacteriei Ralstonia solanacearum (Putregaiul brun), scrie News.ro.

”Impactul economic ar fi putut fi extrem de sever, având în vedere că la ora actuală nu există metodă chimică sau biologică pentru controlul acestui organism dăunător şi, mai mult decât atât, ar exista riscul contaminării solului şi a apelor de suprafaţă cu bacteria provenită din resturile rezultate în urma consumului cartofilor precum şi din cartofii deterioraţi şi evacuaţi ca resturi menajere”, arată Ministerul Agriculturii.

Tuberculii de cartof au fost prelevaţi în baza Deciziei de punere în aplicare a Comisiei din data de 29 noiembrie 2011 pentru autorizarea statelor membre în vederea adoptării provizorii a unor măsuri urgente împotriva răspândirii bacteriei Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al provenind din Egipt.

”Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară, manifestă o exigenţă sporită pentru protejarea spaţiului românesc privind prevenirea introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România. Activitatea fitosanitară este îndreptată spre prevenirea introducerii de organisme dăunătoare în zone în care acestea nu sunt prezente, diminuarea arealelor de răspândire şi eradicarea organismelor dăunătoare”, a informat Ministerul Agriculturii.

Măsura interdicţiei a fost luată în baza H.G. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România.

”În acest sens, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară, manifestă un interes deosebit pentru depistarea la timp a dăunătorilor, în vederea prevenirii răspândirii acestora, astfel încât pe masa consumatorului să ajungă produse sigure consumului”, spun oficialii instituţiei.   

786 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  bine ca luam gunoiul altora (Marţi, 10 aprilie 2018, 16:05)

  vodatepes [utilizator]

  Bine ca luam gunoiul altora. Nu numai cartofi, si alte legume sunt aduse din afara facand concurenta produselor romanesti. Producatori romani pierd , pierde si statul prin evaziune fiscala.
 • +3 (3 voturi)    
  . (Marţi, 10 aprilie 2018, 16:14)

  Jesuis.PasCharlie [utilizator]

  Hai sa facem un exercitiu:
  spatele drept,barbia inainte ,calcaiele lipite , aratatorul drept inserat in nara stanga si viceversa si spuneti ferm si hotarat:

  "Romania importa cartofi din Egipt
  Romania importa rosii din Olanda"


  Da ,suna exact la fel de stupid pe cum arata.
 • +1 (1 vot)    
  PSD importa cartofi...sa mananca si votantii lor (Marţi, 10 aprilie 2018, 16:18)

  Kivek [utilizator]

  Diferența dintre ce importăm și ce exportăm a crescut cu o treime, depășind 1,6 miliarde de euro, fiind vorba despre o creștere a deficitului comercial de 400 de milioane de euro în doar două luni.


  https://www.digi24.ro/stiri/economie/finante-economie/cresterea-deficitului-comercial-din-cauza-cresterii-artificiale-a-salariilor-si-pensiilor-ce-efecte-vor-fi-910286
 • 0 (0 voturi)    
  De ce importa Romania cartofi? (Marţi, 10 aprilie 2018, 19:13)

  quietguy58 [utilizator]

  De ce importa Romania cartofi?

  Nu mai cresc cartofi ( (reg.) alună, bobâlcă, bologeană, bulugheană, colompiră, coroabă, crump, curulă, erdăpane, fidireie, ghibiroancă, ghistină, goață, grumbă, hadaburcă, măr, nap, ou, picioică, țermer, vovică, poamă-de-pământ, (prin Transilv.) badaliurcă, (Mold.) bandraburcă, (Mold., Bucov. și prin Transilv.) baraboi, (Mold.) barabulă, barabușcă, (prin Transilv.) bighiroancă, bigură, boabă, boambă, (prin Transilv. și Ban.) boboașă, (Mold.) bulughină, (Transilv., Ban. și Olt.) crumpenă, (Transilv.) cuculă, (Mold. și Transilv.) gogoașă, (prin Transilv.) măgherușcă, (Transilv.) pară, perușcă, piroșcă.) in Romania?

  Link:
  http://www.archeus.ro/lingvistica/CautareDex?query=CARTOF
 • 0 (0 voturi)    
  razbunare (Marţi, 10 aprilie 2018, 21:03)

  florinos [utilizator]

  Egiptul a refuzat un transport de grâu romanesc.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version