Lucian Onea, procuror șef la Direcția Națională Anticorupție Ploiești, este cercetat disciplinar de Inspecţia Judiciară pentru exercitarea funcției cu rea credință. De asemenea, procurorul suspendat din funcție Mircea Negulescu și Savu Alfred Virgiliu, procuror la DNA Ploiești, sunt cercetați pentru nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter şi exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă.

Lucian Onea, fostul sef al DNA PloiestiFoto: captura tv

”Onea Lucian Gabriel, procuror șef la Serviciului Teritorial Ploiești al Direcției Naționale Anticorupție, pentru exercitarea funcției cu rea credință, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. t) teza 1, din Legea nr. 303/2004.În motivarea acţiunii s-a reţinut că procurorul a solicitat arestarea preventivă a unui inculpat în baza unui probatoriu care cuprindea, printre altele, înscrisuri pretins transmise de o persoană din afara ţării deși cunoștea că acestea au fost depuse, conform unei înțelegeri prealabile, de o altă persoană”, arată un comunicat al Inspecției Judiciare.

De asemenea, Mircea Negulescu, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, suspendat din funcție, și Savu Alfred Virgiliu, procuror la Serviciul Teritorial Ploiești al Direcției Naționale Anticorupție, sunt cercetați pentru nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter şi exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă.

”S-a reţinut că procurorii, prin discuţii purtate cu mai multe persoane, în afara cadrului legal, s-au creat premisele divulgării măsurilor de protecţie a martorilor ameninţaţi și a conţinutului probatoriului”, mai arată comunicatul.

Acţiunea disciplinară va fi înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea procurorilor în cauză.

Fostul deputat Vlad Cosma a depus la Parchetul General o plangere penala, pe 12 februarie, impotriva a patru procurori de la DNA Ploiesti, printre care Lucian Onea si Mircea Negulescu, pe care ii acuza de savarsirea infractiunilor de compromiterea intereselor justitiei, cercetare abuziva, represiune nedreapta, abuz in serviciu si constituire de grup infractional organizat.