Inspecția Judiciară: Am avut un protocol care nu mai este în vigoare de la începutul anului 2017

de N.O.     HotNews.ro
Joi, 5 aprilie 2018, 14:26 Actualitate | Esenţial


Lucian Netejoru
Foto: Agerpres
Inspecţia Judiciară a confirmat joi, într-un comunicat de presă, că a avut un protocol care nu mai este în vigoare de la începutul anului 2017, iar din 28 martie au fost demarate procedurile de declasificare. De asemenea, Inspecția subliniază că ” în prezent documentul este clasificat, deşi nu îşi mai produce efectele; în consecinţă, nu putem discuta nimic despre conţinutul său ”.

”Ce putem să facem este să discutăm despre ceea ce NU formează obiectul protocolului şi credem că este la fel de important”, adaugă Inspecția Judiciară.

Instituția spune  că activitatea Inspecţiei Judiciare este reglementată de Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, care prevede, printre altele, atribuţiile inspectorilor judiciari, precum şi categoriile de documente pe care instituţia, prin inspectorii judiciari, le întocmeşte, şi procedura aferentă întocmirii şi comunicării acestora. Principalele documente pe care inspectorii judiciari le emit, în exercitarea atribuţiilor pe care le au, sunt rezoluţiile, în procedura disciplinară, şi rapoartele de inspecţie, în celelalte proceduri.

În raport cu aceste dispoziţii Inspecţia Judiciară să asigurări ferme că:
”Niciuna dintre atribuţiile Inspecţiei Judiciare nu a format obiectul niciunui protocol, conţinând sau nu informaţii clasificate, cu nicio instituţie publică.
Nicio rezoluţie, raport sau alt document emis de Inspecţia Judiciară nu a fost comunicat vreunei entităţi în baza vreunui protocol.
Verificările Inspecţiei Judiciare au fost efectuate exclusiv în cazurile şi cu respectarea procedurii prevăzute de lege, prin inspectorii judiciari şi niciodată prin sau cu suportul altor persoane din afara instituţiei, acestea neavând acces la niciuna dintre verificările efectuate”, arată comunicatul.

Astfel, subliniază instituția, ”începând cu anul 2017, Inspecţia Judiciară nu are nici un protocol în vigoare cu vreun serviciu de inteligence. De la data înfiinţării sale, in anul 2012, Inspecţia Judiciara şi-a desfăşurat activitatea exclusiv în baza legii”.

CSM ceruse în urmă cu o zi instituţiilor judiciare care au încheiat protocoale de cooperare cu serviciile de informaţii, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi Inspecţia Judiciară, să declasifice aceste documente, relatează News.ro. CSM a cerut, de asemenea, Ministerului Public, detalii despre protocolul încheiat în 2009 cu Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi va transmite Ministerului Justiţiei o adresă prin care să solicite un punct de vedere referitor la acest protocol.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat, vinerea trecută, protocolul de colaborare încheiat de SRI cu Parchetul General în anul 2009. Protocolul a fost semnat în februarie 2009 de procurorul general Tiberiu Niţu şi prim-adjunctul SRI Florian Coldea şi a înlocuit documente similare încheiate chiar imediat după înfiinţarea de către Guvernul Năstase a Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA), actuala DNA.

Documentul are semnăturile adjunctului SRI Florian Coldea şi prim adjunctului procurorului general, Tiberiu Niţu, fiind aprobat de Laura Codruţa Kovesi în calitate de procuror general şi de George Maior, director al SRI.


893 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Netejoru face pe prostul...? (Joi, 5 aprilie 2018, 15:24)

  Kivek [utilizator]

  in 2016 CCR a dat o decizie care a anulat aceste protocoale deci nici DNA, nici Inspectia si nici CSM nu mai au aceste protocoale din 2017

  dar din 2009 pana in 2017 Netejoru & co au folosit aceste protocoale fara sa le denunte, fara sa se planga

  Atentie: Netejoru e sluga lui Dan Voiculescu!
 • +1 (1 vot)    
  In momentul de fata stam cam asa : (Joi, 5 aprilie 2018, 15:31)

  Susufler0 [utilizator]

  SRI a incheiat un Protocol de colaborare cu DNA, in temeiul caruia poate sa asculte si sa inregistreze/filmeze/fileze inclusiv membri ai IJ ce pot face obiectul investigatiilor penale ale DNA. Dar poate fi vorba chiar si de membri ai CSM daca e cazul si stim ca a fost, precum si de inspectori ai IJ ! (Aici nu avem informatii).

  Dar SRI a incheiat un Protocol de colaborare si cu IJ, protocol in baza caruia putea sa-i ofere acesteia suportul tehnic necesar investigatiilor sale, investigatii privind chiar procurori ai DNA (A fost cazul !), precum si membri ai CSM !

  SRI, nu s-a multumit insa doar cu atat si a parafat un Protocol si cu CSM, pt ca si CSM are nevoie, de suportul logistic al SRI,
  de "consumabilele" acestuia pt a sti de exemplu daca poate sa refuze fara sa riste sa-i apere reputatia judecatoarei Camelia Bogdan !

  In commentul de fata am exagerat putin unele lucruri, le-am dat voit o tusa mai groasa, pt a releva mai puternic nefirescul situatiei, pericolul potential pe care l-a creat in ceea ce priveste CSM si IJ !

  Trebuiesc desecretizate toate aceste protocoale dar si cel din 2003 din guvernarea Nastase, pt ca de la acela pleaca tot raul ce a urmat, respectiv, dorinta SRI de a patrunde si in bucatariile unor Institutii juridice unde nu avea ce sa caute (decat in mod exceptional) !

  PS. Dar eu nu cred ca SRI a reglementat in Protocoalele incheiate cu CSM si cu IJ, "moduri de colaborare interistitutionala in caz de aparitie a unor situatii exceptionale" !
 • 0 (2 voturi)    
  CUM PUTEM SA VA CREDEM PE CUVINT? (Joi, 5 aprilie 2018, 15:54)

  dincannes [utilizator]

  Daca documentul este clasificat, ce spuneti dumneavoastra ca adevarat ar trebui sa fie tot secret. Deci, ce spuneti, nu poate fi adevarat.
  Daca protocolul nu mai este functional, inseamna ca el a existat. Daca a fost si a fost ilegal, cineva trebuie sa raspunda! Sper ca nu se presrie asa cava.
  • +2 (2 voturi)    
   Vezi, cand logica trebuie sa urmeze canoanele (Vineri, 6 aprilie 2018, 10:43)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

   pesediste, adica sa se schimonoseasca pana cand interesul pesedist este atins, se intampla exact ca in comentariul tau, dispar premisele si se enunta direct concluzia !

   "Daca a fost (protocolul - n.m) si a fost ilegal..."

   PS. Demonstratia a fost facuta, nu-mi mai esti de trebuinta !
   • 0 (2 voturi)    
    INTERESUL MEU (Vineri, 6 aprilie 2018, 12:46)

    dincannes [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

    ...este sa denunt minciuna. La baza tuturor relelor, sta minciuna.
    Mi-ar place sa invatam copiii, obligatoriu inca de mici, telepatia. Nimeni n-ar mai putea mintii.
    (Nu sunt PSD-ist, desi pentru pensionari, consider ca egalitatea, ar fi bine venita. Pentru cei activi, trebuie sa domine piata libera, capitalismul.)
    ("Comentariul TAU"; ne cunoastem?)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version