Consiliul Superior al Magistraturii a precizat joi că a încheiat, în anul 2012, un protocol instituţional cu Serviciul Român de Informaţii, care a fost însă denunțat în martie 2017.

Simona Marcu, presedinta CSMFoto: Agerpres

„La solicitarea tuturor membrilor Consiliului, formulată de îndată ce au luat cunoştinţă de existenţa sa, Protocolul a fost denunţat în cursul lunii martie 2017, prin acordul părţilor, iar cu privire la acesta a fost demarată procedura de declasificare, în temeiul Legii nr. 182/2002”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul CSM.

De asemenea, la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii s-a încheiat, în anul 2014, pe o perioadă nedeterminată, Protocolul privind cooperarea între Consiliul Superior al Magistraturii şi Centrul Naţional Cyberint în domeniul securităţii sistemelor informatice şi de comunicaţii, având ca obiect protecţia reţelelor informatice ale instituţiei, în cadrul proiectului Sistem naţional de protecţie a infrastructurilor IT&C de interes naţional împotriva ameninţărilor provenite din spaţiul cibernetic, derulat de Serviciul Român de Informaţii şi de alte instituţii partenere prin intermediul programului cu finanţare europeană POSCEE, potrivit sursei citate.

Avcest protocol nu are regimul unui document clasificat.

CSM ceruse în urmă cu o zi instituţiilor judiciare care au încheiat protocoale de cooperare cu serviciile de informaţii, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi Inspecţia Judiciară, să declasifice aceste documente, relatează News.ro. CSM a cerut, de asemenea, Ministerului Public, detalii despre protocolul încheiat în 2009 cu Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi va transmite Ministerului Justiţiei o adresă prin care să solicite un punct de vedere referitor la acest protocol.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat, vinerea trecută, protocolul de colaborare încheiat de SRI cu Parchetul General în anul 2009. Protocolul a fost semnat în februarie 2009 de procurorul general Tiberiu Niţu şi prim-adjunctul SRI Florian Coldea şi a înlocuit documente similare încheiate chiar imediat după înfiinţarea de către Guvernul Năstase a Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA), actuala DNA.

Documentul are semnăturile adjunctului SRI Florian Coldea şi prim adjunctului procurorului general, Tiberiu Niţu, fiind aprobat de Laura Codruţa Kovesi în calitate de procuror general şi de George Maior, director al SRI.