Cum a ajuns Wang Yan, considerat "pericol pentru siguranța națională", să aibă acces la compania strategică Cupru Min, deși a rămas fără cetățenia română la cererea SRI / Care e implicarea Departamentului de securitate de la Economie

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 4 aprilie 2018, 19:51 Actualitate | Esenţial


Wang Yan
Foto: Tolo.ro
Wang Yan, omul de afaceri chinez căruia i-a fost retrasă cetățenia română în iunie 2013, la solicitarea SRI, pe motive ce ţin de securitatea naţională, a ajuns prima oară la sediul Cupru Min pe 25 noiembrie 2016, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro. "Ne-am pomenit cu ei la ușă", spune Nicolae Turdean, fost director general al companiei, referindu-se la o delegație chineză din care făcea parte și Wang Yan. De atunci, Wang Yan a făcut mai multe vizite la Cupru Min, reprezentând cel puțin trei companii străine, și cu aprobări din partea departamentului de securitate din Ministerul Economiei, dar și fără aprobări. Un an mai târziu, în octombrie 2017, a ajuns să semneze cu societatea Cupru Min un contract de cumpărare a întregii producții de concentrat de cupru, beneficiarul fiind Merlion Resources Holding Limited.

Vezi povestea încâlcită despre relația dintre Wang Yan și Cupru Min, dar și despre rolul Ministerului Economiei.

Context:  
 • O investigație publicată luni pe tolo.ro arată că Wang Yan, căruia i s-a retras în 2014 cetățenia la cererea SRI, fiind considerat "pericol pentru siguranța națională", a obținut în octombrie 2017, pentru societatea Merlion Resources din Hong Kong, toată producția Cupru Min.
 • Tolo.ro a revenit marți cu un nou articol prin care arată că Ambasada Chinei a sprijinit Merlion Resources Holding, compania reprezentată de Wang Yan. Potrivit Tolo.ro, doar 5 cetățeni români și-au pierdut cetățenia din ianuarie 2010 și până azi: Olga Selezniova, Said Baaklini, Omar Hayssam, Kassem Hassan și Alexandru Ioan (Wang Yan).
 • A rămas de lămurit cum a ajuns ca Wang Yan, căruia i-a fost retrasă cetățenia pe motive ce ţin de securitatea naţională, să aibă acces la Cupru Min.
Cum a avut loc o vizită refuzată

Totul începe în noiembrie 2016, când Wang Yan și o delegație a grupului Mercuria Energy Trading LTD, care deține Merlion Resources, s-au întâlnit cu reprezentanți ai Ministerului Economiei, la sediul instituției. Mai exact, pe 23 noiembrie 2016. S-au întâlnit cu reprezentanți ai Departamentului pentru Investiții Străine "pentru a discuta despre posibilitatea parteneriatului Româno- Chinez în dezvoltarea durabilă a zonelor industriale", potrivit unui document obținut de HotNews.ro.

Aceste detalii apar într-un mail transmis de Dan Belcea, director general al companiei Celeran Ventures, către Nicolae Turdean, director general al Cupru Min. Din mail reiese că Celeran Ventures, companie controlată de Cristian Burci, urma să intermedieze o vizită a chinezilor la Cupru Min. "Vă rog să aveți amabilitatea de a primi delegația companiei Mercuria Group, precum și să le facilitați o vizită în zona de extracție în ziua de vineri, 25.11.2016". Mail-ul fusese trimis pe data de 23.11.2016.

Ce s-a întâmplat mai departe? Contactat de HotNews.ro, Dan Belcea a spus că Celeran a încercat să asiste grupul Mercuria cu programarea unei vizite la Cupru Min, însă propunerea a fost refuzată de directorul general Nicolae Turdean. "După această primă vizită în Romania, cei de la Mercuria nu au mai fost interesați de o colaborare cu Celeran", a precizat Dan Belcea.

Într-adevăr, Nicolae Turdean i-a refuzat pe cei de la Celeran, însă aceasta nu înseamnă că vizita nu a avut loc chiar pe 25.11.2016. Turdean le-a răspuns celor de la Celeran, pe 25 noiembrie, că nu poate accepta vizita deoarece "anunțul a fost in timp scurt si nu avem posibilitatea sa obținem aprobarile necesare".

Un document publicat de stiripesurse.ro arată că vizita a avut loc, totuși, pe 25 noiembrie 2016. Documentul reprezintă o notă privind "discuțiile desfășurate de reprezentanții firmei Mercuria la sediul CupruMin SA în data de 25.11.2016". Nota, semnată și de Nicolae Turdean, arată că "În data de 25.11.2016, la ora 12, a sosit o delegație din China, pentru a vizita obiectivul Roșia Poieni. Această delegație a fost formată din domnii Li Ping On- Director Executiv al Mercuria Group, Stephen Chui, asistent manager Director Executiv al Mercuria Group și Hu Xiaojun, reprezentantul din România al acestui grup. Grupul a fost însoțit de domnul Wang Yan-Președintele Camerei de Comerț a Chinei din România".

În notă se precizează că Turdean le-a prezentat societatea pe planșe. Chinezii au cerut și o vizită în obiectiv, "solicitare care nu a putut fi satisfăcută în lipsa aprobărilor necesare". Vezi aici mai multe.

Potrivit unor documente obținute de HotNews.ro, cei patru au semnat angajamente de confidențialitate prin care au declarat că au luat cunoștință de dispozițiile legale cu privire la protecția informațiilor clasificate și că se angajează să păstreze cu strictețe secretul de stat și de serviciu.
 • Cum au reușit chinezii să facă o vizită fără a avea aprobările necesare?
"Ne-am pomenit cu ei la ușă", a spus Turdean, contactat de HotNews.ro. Aici apare o contradicție. Tot acesta a spus pentru jurnaliștii de la GSP că prima oară când i-a primit a fost în primăvara lui 2017, nu în noiembrie 2016. Oricum, nici atunci nu aveau aprobare de la Ministerul Economiei.

"Prin primăvara lui 2017 ne-am trezit cu o delegație în curte la Cupru Min, la Abrud. Erau însoțiți de o doamnă de la Ambasada Chinei. Nu aveau voie. (...) Din politețe, era și doamna de la ambasadă, vă dați seama, i-am poftit în birou la o cafea. Dar atât. Nu au văzut halele, exploatarea, nimic. Și i-am rugat să ia aprobare de la minister. (...)Cred că în perioada vizitelor acelea, că au fost prima, când nu i-am primit, și apoi a doua, prin vară, când au venit cu aprobare, miniștri erau domnii Tudose și Fifor", a spus Turdean pentru jurnaliștii de la GSP.

Pănă la urmă, prima vizită a fost în noiembrie 2016, fără aprobare de la Compartimentul pentru Informații Clasificate din cadrul Ministerului Economiei, așa cum era necesar. Compartimentul este o stuctură care se află în directa subordine a ministrului economiei.

Turdean spune că pentru orice astfel de vizită este nevoie de aprobare de la acest compartiment. Chiar dacă nu aveau aprobare, tot i-a primit. "Ce puteam face? Să-i dau afară?", spune Turdean. Așa că i-a primit, i-a pus să semneze angajamentele de confidențialitate și le-a povestit despre Cupru Min. Cel puțin așa susține Turdean.

În acea perioadă, ministru era Costin Borc. Contactat de HotNews.ro acesta spune că a primit cerere prin e-mail din partea chinezilor pentru discuții la minister, însă i-a direcționat către departamentul pentru investiții. Borc susține că nu i-a cunoscut pe chinezi și nici nu a primit vreo avertizare legată de vreunul dintre membrii delegației.
 • Totuși, Wang Yan a primit de la Ministerul Economiei două aprobări pentru a ajunge la Cupru Min, însă ca reprezentant al altor firme
Turdean spune că Wang Yan și ceilalți chinezi au venit "o dată sau de două ori" la Cupru Min, imediat după ce a fost lansat anunțul de vânzare a producției de cupru. Turdean susține că nu-și amintește exact când, dar că a fost în vară. Pentru jurnaliștii de la GSP a spus primăvară. În orice caz, anunțul de vânzare a fost lansat pe 13 iunie 2017, iar ofertele au fost deschise pe 13 iulie.

Pentru vizita sau vizitele care au avut loc imediat după anunțul pentru licitație, Turdean susține că Wang Yan avea aprobare de la Compartimentul pentru Informații Clasificate din cadrul Ministerului Economiei. Adică, acel departament de securitate ar fi dat OK-ul pentru Wang Yan, chiar dacă avea cetățenia retrasă pe motive de securitate națională. Potrivit lui Turdean, Cupru Min a trimis copii după pașapoartele chinezilor la acel departament, iar departamentul a aprobat accesul lor în interiorul companiei.

Însă aici apare altă contradicție. Potrivit Ministerului Economiei, în vara anului trecut nu a fost solicitată nicio aprobare pentru vreo vizită a lui Wang Yan la Cupru Min. În acea perioadă, ministri au fost Mihai Tudose și Mihai Fifor. Pe 29 iunie, Mihai Tudose a fost numit premier, iar locul său a fost preluat imediat de Mihai Fifor, care a deținut această funcție de ministru al economiei doar până pe 12 septembrie când a fost numit ministru al apărării.

Wang Yan a primit două aprobări pentru vizite la Cupru Min, însă ca reprezentant al altor două companii, nu Merlion. Potrivit surselor, ar fi o firmă canadiană și una australiană. Aceste aprobări au fost acordate pentru 5 și 18 septembrie 2017.

O scurtă cronologie a unei licitații repetate
 • 13 iunie 2017. Este lansat anunțul
 • 13 iulie 2017. Sunt deschise ofertele din partea companiilor Merlion Resources Hong Kong, Red Metal, Trafigura PTE Singapore, Ronefer Voluntari și Glencore International Elveția.
 • 19 iulie 2017. Sunt analizate ofertele, constantându-se că cele ale Merlion Resources Hong Kong, Red Metal și Ronefer Voluntari sun în concordanță cu prevederile documentului de atribuire. Sunt solicitate clarificări din partea Trafigura
 • 25 iulie 2017. Comisia nu se declară satisfăcută de valoarea ofertelor și cere oferte îmbunătățite
 • 2 august 2017. Este organizată o nouă licitație la care participă Merlion Resources Hong Kong, Red Metal, Trafigura PTE Singapore și Ronefer Voluntari
 • 8 august 2017. Sunt analizate ofertele și din nou Comisia nu se declară mulțumită de valoarea lor.
 • 18 august 2017. Cei patru investitori depun noi oferte. Era deja a treia încercare. Ofertanții Trafigura și Ronefer consideră că oferta Merlion "nu este sustenabilă și este în afara pieței".
 • 22 august 2017. Comisia declară câștigătoare oferta depusă de Merlion
 • 25 august 2017. Ronefer depune contestație la sediul Cupru Min. În privința Merlion, cei de la Ronefer spun că au "grave dubii" privind mandatul reprezentanților societății la licitație, deoarece "documentele de licitație ae Merlion Resources Holding Limited Hong Kong au fost semnate de o persoană care nu are calitate de reprezentant împuternicit al acestei societăți".
 • 28 august 2017. Comisia de la Cuprumin consideră contestația nefondată
 • 2 octombrie 2017. Ronefer face contestație în instanță.
 • 10 octombrie 2017. Este semnat contractul cu Wang Yan
 • Ulterior semnării contractului, Ronefer pierde în instanță
Dosar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia

Ministerul Economiei, prin Corpul de Control, a primit și soluționat, patru sesizări referitoare la licitație, potrivit unui răspuns transmis la solicitarea HotNews.ro.
 • O sesizare din data de 25.08.2017, prin care se solicită anularea comunicării rezultatului procedurii, descalificarea ofertantului MERLION RESOURCES HOLDINGS LIMITED HONG KONG, descalificarea ofertantului TRAFIGURA PTE LIMITED Singapore și declararea drept câștigătoare a ofertei îmbunătățite depuse de RONEFER SRL. Corpul de Control a comunicat petentului faptul că sesizarea trebuie îndreptată către Comisia de soluționare a contestațiilor constituită la nivelul Societății CUPRUMIN SA, Corpul de Control neputându-se substitui unei comisii legal constituite și neavând atribuții în anularea rezultatelor procedurilor de licitație, descalificarea unor ofertanți sau declararea drept câștigătoare a unei oferte;
 • O sesizare din data de 20.09.2017, prin care SC RONEFER SRL solicita un control al aspectelor privind licitația internațională, indicând încălcări flagrante ale legii, cu posibilă conotație infracțională. Direcția Corp Control a formulat o solicitare către Direcția Juridică și Relații Instituționale de a redirecționa petiția către Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba-Iulia și de a informa petentul despre aceasta;
 • O sesizare din data de 20.10/2017, transmisă către Corpul de Control al Primului Ministru, redirecționată către Ministerul Economiei, în vederea efectuării unui control la Societatea Cuprumin SA în legătură cu faptele sesizate. Direcția Corp Control a înștiințat Corpul de Control al Primului Ministru asupra demersurilor deja efectuate în speță, respectiv faptul că Direcția Juridică și Relații Institutționale din cadrul Ministerului Economiei a transmis petiția societății RONEFER SRL care indica posibile aspecte de nelegalitate și fraudă către Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, iar petentul a fost înștiințat despre aceasta;
 • O sesizare din data de 22.11.2017 prin care societatea RONEFER SRL solicita un control la societatea Cuprumin SA privind acordarea de către aceasta a unui ajutor de stat ilegal, în valoare de 5.000.000 USD, la data de 10.10.2017, către MERLION RESOURCES HOLDINGS LTD HONG KONG. Corpul de Control a transmis, spre competentă soluționare, sesizarea menționată către Consiului Concurenței în data de 5.12.2017.
Potrivit Ministerului Economiei, competența Corpului de Control a fost declinată către Parchetul de pe Lângă Judecătoria Alba Iulia întrucât sesizarea indică fapte de natrură penală. Direcția Control Ministru a procedat în conformitate cu cerințele legale în vigoare, cu atribuțiile cuprinse în actele interne de organizare și funcționare, sesizând organul de cercetare penală și instituția cu competențe în domeniul specific sesizat. Petentul a fost informat asupra demersurilor efectuate de către Direcția Corp Control Ministru.

Ministrul Economiei Dănuț Andrușcă va solicita Corpului de Control al Ministrului să efectueze un control la Cuprumin SA referitor la întreaga activitate a Cuprumin.

Numele lui Wang Yan  apare și în investigația lui Cătălin Tolontan privind o rețea de prostituție care în 2005 exploata minore, fiind invocate inclusiv fimări cu polițiști români care făceau  sex. În 2009 DIICOT a închis un caz disjuns, fără ca Wang Yan sau ofițerii români din acest dosar să fie trimiși în instanță.

Wang Yang era denumit în stenogramele DIICOT "Senatorul".

În 1999, Wang Yan a primit cetățenia română sub numele de Alexandru Ioan.

SRI a cerut în 2012 retragerea cetățeniei lui „Alexandru Ioan, pe numele anterior Wang Yan, în temeiul articolului 32 alin (1) din Legea nr. 21/1991, care prevede retragerea cetățeniei pentru <Persoana care este cunoscută ca având legături cu grupări teroriste sau le-a sprijinit, sub orice formă, ori a săvârșit alte fapte care pun în pericol siguranța națională>”.

În 2013, președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie dispune retragerea cetățeniei.

În 2017, însă, Wang Yan revine la București, în calitate de cetățean chinez, locuind în prezent în București, și câstigă licitația organizată de societatea strategică Cupru Min prin Merlion Resources, un trader din Hong Kong pe care îl reprezintă.

Cupru Min este o societate comercială ce are ca acționar unic statul român, prin Ministerul Economiei. Cupru Min deține 60% din rezervele de cupru ale țării.

HotNews.ro va reveni cu informații noi pe acest subiect pe măsură ce le va obține.

Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


7741 vizualizari

 • +28 (30 voturi)    
  Asa si trebuie (Miercuri, 4 aprilie 2018, 20:05)

  mitg [utilizator]

  Sa se lecuiasca toti cretinii care cred ca resursele ne sunt "furate" "de UE". Ia cine vi le fura, hoti pe care nici statul nu i-a mai dorit.
  Sa vina chinezii sa va readuca aminte ce inseamna foamea (problema e ca ne readuc minte si noua celor care n-au votat cu galeata).
  • +9 (11 voturi)    
   o desecretizare a persoanelor care au permis hotia (Joi, 5 aprilie 2018, 9:25)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   si partidele din care fac parte?
 • -11 (27 voturi)    
  hai cu protocolu (Miercuri, 4 aprilie 2018, 20:08)

  Mazeta [utilizator]

  SRI să aibă grijă să nu mai câștige chinejii licitațiile. La câte protocoale sunt, ce mai contează încă unul?
  • +18 (20 voturi)    
   Sa castige rusii (Miercuri, 4 aprilie 2018, 23:29)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Si sa faca ce-a facut Mehel, ca cu ei nici un protocol nu are valoare....si nici nu-i nevoie, ii dirijeaza mazeta.
  • +10 (10 voturi)    
   ce mai (Joi, 5 aprilie 2018, 7:50)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   face falimentarul MECHEL?
  • +5 (5 voturi)    
   tu realizezi ca... (Vineri, 6 aprilie 2018, 14:56)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   pesedeii pe care-i pupi in dos stiau de ani de zile de protocol asta, nu?

   si de fapt care e problema?! e rau ca au colaborat niste institutii pt prinderea unor infractori?!

   la pariu ca atunci cand o sa fie un atac terorist si la noi... al de tine o sa urlati ca nu face nimic sri... adta dupa ce urlati sa se taie din fondurile sri ca aoleo spioneaza hoti... (si o sa le taie din fonduri... si apoi psd o sa urle ca nu-si fac treaba si o sa le taie si mai mult din fonduri)

   oricum in 20-30 de ani o sa vorbim araba sau chineza../. a toti oamenii productivi pleaca din calea furiei rosii care distruce tot ce e bun in tara asta... si o sa ramana trantorii si pensionarii... romania o sa fie obligata sa ia imigranti ca sa aiba cine sa munceasca. evident o sa fie vina noastra ca emigram si nu vrem sa muncim pt gloria si buzunarele psd
 • +28 (30 voturi)    
  PSD ne vinde pe bani marunti (Miercuri, 4 aprilie 2018, 20:21)

  Ingwar [utilizator]

  dupa ce psd a cistigat majoritatea la alegeri Romania a devenit tara lui Papura Voda. acesti tradatori pot vinde orice obiectiv strategic care sa le mai aduca ceva milioane in buzunar. unica speranta este ca cei din NATO sa le arate cu degetul ca nu se poate asa, nu se poate ca sa cheltui 2% din PIB pentru aparare iar paralel sa vinzi obiective strategice. de ce ar trebui dusmanul sa vina cu tancurile daca se poate de distrus tara cu ajutorul banilor si a politicienilor corupti ?
  • -18 (22 voturi)    
   hei! (Joi, 5 aprilie 2018, 0:06)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Ingwar

   NU vinde un "obiectiv strategic" - vinde o marfa, cea produsa de acel obiectiv!
   De AIA sunt produse marfurile, sa die vandute! >:
   • +15 (17 voturi)    
    . (Joi, 5 aprilie 2018, 1:42)

    Ingwar [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    pai vezi ca si tu recunosti ca psd "vinde" resursele tarii care oriunde sunt strategice, poate in afara de unele tari africane

    credema ca 60% din rezervele de cupru ale țării pe bune sunt strategice. niste guvernanti destepti si competenti vor face ca statul sa produca din acest cupru produse cu valoare adaugata ridicata ca sa cistige la maximu, sa aiba pe ce plati pensiile si salariile. insa in loc avem niste incompetenti corupti la guvernare care si-au umplut buzunarele proprii iar dupa dinsii macar potopul, daca ceva ei au vile prin Brazilia si conturi grase. pentru niste incompetenti e mai usor sa conduca Romania in calitate de exportator de materie prima decit sa puna capul in miscare.
    • +3 (5 voturi)    
     Daca citesti cu atentie (Joi, 5 aprilie 2018, 8:59)

     Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Ingwar

     Poti sa constati ca pana acum de vanzarea produselor CupruMin se ocupa tocmai firma care a pierdut licitatia Ronefer. Adica avea practic monopol pe vanzarea produsului CupruMin si s-ar putea sa se explice astfel pe de o parte supararea Ronefer si pe de alta parte starea critica in care se afla de mai multi ani CupruMin.
     Daca vorbim despre cine vinde "resursele", aveti un subiect de reflexie: CupruMin vinde numai la Ronefer (http://www.mediafax.ro/revista-presei/cine-se-afla-in-spatele-doamnei-de-cupru-care-cumpara-toata-productia-de-la-cupru-min-9512696) firma care de fapt nu are bani proprii nici sa cumpere productia pe o luna (adiministratorul firmei zice...).
     Ghici ce ar urma sa se intample cu CupruMin pusa pe butuci de firma romaneasca Ronefer? Poate ca urma sa fie privatizata la pret de un leu de Ronefer sponsorizata de giganti dinu umbra? Adica scoasa din competitie de catre concurenti...
     Deci, scandalul nu are musai legatura cu mafiotul chinezi decat pentru ca a deranjat alti mafioti.
     Si mai e de explicat de ce apare cu obstinatie in acest scandal imaginea lui Boc care nu are absolut nicio legatura cu aceasta afacere (doar la acest articol a fost taiat).
   • +12 (14 voturi)    
    ti-a (Joi, 5 aprilie 2018, 7:55)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    pus mana chinezul pe toata productia de cupru, asta inseamna monopol.
    Iti dicteaza el absolut toate preturile la toate produsele care folosesc cupru.
    Vina majora e a guvernului psd de romani patrioti, in frunte cu printisorul baltilor, pentru ca nu a facut nimic ca sa protejeze industria cuprifera, dinpotriva, a vandut-o. Va urma totusi Rosia Montana?
   • +1 (5 voturi)    
    Codruta, baiatu' tatii...... (Joi, 5 aprilie 2018, 15:31)

    Cadillac [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    Daca-ntr-o zi - Fereasca Dumnezeu! - se da ordin sa fie impuscati toti filozofii, tu mori nevinovat.
    • -2 (6 voturi)    
     Postarea ta iti vine manusa! (Vineri, 6 aprilie 2018, 14:14)

     Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Cadillac

     Cuprumin si-a vandut marfa celui care, in urma unei licitatii legale, a oferit mai mult. Minerii de la Rosia-Poieni isi vor lua salariile, firma va plati taxele catre stat iar activitatea va continua.
   • -1 (3 voturi)    
    corect... (Vineri, 6 aprilie 2018, 15:01)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    dse fapt cartelurile de droguri din america de sud sunt niste afaceristi vizionari care fac numai bine... ca doar vand niste marfuri.,. nu ceva strategic...

    de asemean... ia zi adresa completa de unde stai... ca vin si vand tot ce ai in casa (inclusiv pe tine) si conform "logicii" tale sunt doar un om care vinde niste marfuri care sunt facute ca sa fie vandute

    serios... canmd vreti sa pupate in anus psdu... macar inventati niste argumente mai decente... serios... nici postacii nu mai sunt ce au fost... sunteti prea incompetenti... eu nu v-as plati in locul psdului
    • 0 (0 voturi)    
     Confunzi. Daca-mi iei din casa si vinzi fara voia (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 11:56)

     Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

     mea este talharie. Comparatia este absolut gresita.
     Cuprumin chiar vroia sa vanda (avea nevoie sa vanda, mai precis, pentru ca asa se mentine o companie viabila, vinde ceea ce produce) aceasta productie doar ca singurul cumparator de multi ani era Ronefer. Fa o cautare pe google si afli lucruri interesante.
     Daca tu crezi ca Ronefer facea asta de capul lui, (adica de capul ei madam Gheorghe) fara stirea si incuviintarea psd iar astfel Cuprumin era o firma infloritoare in acea situatie, ai dreptul sa crezi asta... la fel si ca de maine se vor dubla salariile si ca se da o lege ca soarele se invarte in jurul pamantului iar daca nu se va face este de vina soarele nu legea proasta.

     Interesant este ca Ronefer, a depus contestatie cu sesizarea unor eventuale fapte penale, dar faptul ca ani de zile a vandut exclusiv toata prooductia Cuprumin (singur cumparator, la pret mult mai mic) nu apare ca un fapt cu eventuale conotatii penale.
     Eu zic ca faptul ca chinezii si-au aratat intr-un fel lipsa de respect fata de Romania delegand pentru aceasta tranzactie un mafiot este una dintre cele mai mici probleme in cazul de fata. Sa avem rabdare si mai vedem!
   • -1 (1 vot)    
    vai (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 10:30)

    Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    Vai, ti-ai ratacit mintile in codru. Esti cam dusa cu pluta. Cuprul este material strategic in toata lumea si nimeni nu-l da asa de-a moaca...Mai ales sub forma de concentrat.
 • +21 (23 voturi)    
  Cu PSD la putere... (Miercuri, 4 aprilie 2018, 22:35)

  Sebycopilu [utilizator]

  ...e posibil orice! Oricum omul poate fura linistit ca primeste 5 ani condamnare pe care li ispaseste la domiciliu. :))
 • +14 (16 voturi)    
  sunt sigur... (Joi, 5 aprilie 2018, 1:31)

  Foxcrawl.com [utilizator]

  ca in curand Cupru Min o sa ajunga pe mana chinezilor. Vad ca astia se plimba pe la zona de exploatare ca la ei acasa, fara aprobari, iar boii de romani dau din urmeri si dau replici de genul: "ce puteam sa fac, sa-i dai afara? asa ca i-am invitat la o cafea si i-am pus sa semneze document de confidentialitate (haha). Plm, romanii si managementul, baba si pusca.
 • -2 (8 voturi)    
  si acuzatia? (Joi, 5 aprilie 2018, 8:30)

  athos64 [utilizator]

  Pentru mine nu e foarte clar care este fapta reprobabila aici. Inteleg ca exista un contract pentru minereul de cupru, la un pret de licitatie mai mare decat cel al pietei, (cel putin asa au zis ceilalti competitori in licitatie, nu?), unde este smecheria? Profilul indoielnic al lui Wang este irelevant, din aceasta perspectiva, daca Cuprumin a facut o afacere buna.
  • +3 (7 voturi)    
   piine si circ pentru prostime (Joi, 5 aprilie 2018, 11:46)

   Ingwar [utilizator] i-a raspuns lui athos64

   smechereala consta in faptul ca chinezii au obtinut cuprul cu ajutorul santajului si a mitei, din pacate redactia nu a publicat toata informatia dar se spune pe net ca chinezii au video cum niste "persoane mari" faceau sex cu niste minore, adica chinezii le aduceau fete minore acestor "factori de decizie" si ii filmau, dupa care prin santaj si mita au obtinut resursele strategice. acuma intelegi ce inseamna sa ai o clasa politica corupta ? de asta se spune ca psd ne vinde pe gratis strainilor, iar noua prostilor ne arunca o pierdea de fum numita "referendum pentru familie", asta in timp cind ei fac orgii cu minore
   • -2 (6 voturi)    
    Mult fum! (Joi, 5 aprilie 2018, 12:28)

    Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Ingwar

    Din informatiile aparute pe diverse situri rezulta ca pretul a fost foarte mare (fostul director zice ca nu i-a venit sa-si creada ochilor dar chinezii platesc bine zice el) iar Ronefer zice ca e nefiresc de mare.
    Deci, pe cine au santajat chinezii ca sa-i oblige sa le vanda lor mai scump in loc sa le vanda la pret mai mic decat tragea Ronefer de atatia ani...
    Poate erau poze cu noul mao cu nadragii in vine, mai stii?

    Ceva este necurat, ca prea multa zarva se face pentru ceva care dpdv comercial pare a fi un succes: un producator aflat cam in galeata a gasit un client care sa-i dea un pret bun, dupa multa vreme cat a stat cu caciula in mana rugandu-se de unii/altii sa ii primeasca marfa
  • 0 (6 voturi)    
   Ai auzit de Triada Chinezeasca? (Joi, 5 aprilie 2018, 19:04)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui athos64

   Nu? Ai sa auzi, curand.
 • -1 (11 voturi)    
  Nu inteleg agitatia (Joi, 5 aprilie 2018, 9:26)

  dava10 [utilizator]

  Cuprumin a facut o licitatie pt a obtine cel mai bun pret pt marfa produsa. O firma straina, reprezentata de un domn, a castigat-o respectand toatecerintele caietului de sarcini. Care-i baiul? Sa dea germanul, romanul ala din Galati, americanul mai multi bani si ar fi castigat.
  Nu inteleg rostul acestui articol si agitatia in jurul subiectului.
  Daca se constata ca s-au fraudat anumite date pt castigarea licitatiei, aceasta ar trebui anulata si apoi reluata.
  • +11 (13 voturi)    
   Romanul... (Joi, 5 aprilie 2018, 10:55)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui dava10

   Adica romanca (Gheorghe - Ronefer) din Voluntari era singurul care, de ani de zile, cumpara minereul la pretul cel mai bun pe care voia sa-l plateasca si era asa de bine pentru CupruMin ca era sa dea faliment...
   Probabil ca Ronefer vindea in China la pretul pe care l-a obtinut acum CupruMin direct de la chinezi.
   Asa ceva nu se iarta.
 • +8 (10 voturi)    
  Alta golaneala (Joi, 5 aprilie 2018, 11:13)

  iaurtica [utilizator]

  In principiu, ma deranjeaza cand persoane extrem de dubioase (romani neaosi sau facuti) se invart in jurul unor resurse strategice fara ca statul sa faca nimic. Este doar o alta golaneala a celor care guverneaza la misto si strict in interesul lor sau a celor apropiati lor.
 • -5 (5 voturi)    
  Dar ce lucruri marete face SRI (Joi, 5 aprilie 2018, 17:19)

  AnTa [utilizator]

  poate reusim sa mai abatem un pic atentia
  • +2 (2 voturi)    
   prin abatut atentia... (Vineri, 6 aprilie 2018, 14:57)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui AnTa

   te referi la faptul ca psd abate atentia dde la dezastrul economic facut de ei prin scandalu cu protocol dna-sri , nu?! la asta te refereai, da?!
  • 0 (0 voturi)    
   SRI (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 10:36)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui AnTa

   SRI mai mult ca sigur, asa cum a cerut retragerea cetateniei chinezului, a informat pe cei in drept ce escrocherie se face.


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by