Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) solicită instituţiilor judiciare care au încheiat protocoale de cooperare cu serviciile de informaţii, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi Inspecţia Judiciară, să declasifice aceste documente, relatează News.ro. CSM cere, de asemenea, Ministerului Public, detalii despre protocolul încheiat în 2009 cu Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi va transmite Ministerului Justiţiei o adresă prin care să solicite un punct de vedere referitor la acest protocol.

Simona Marcu, presedinta CSMFoto: Agerpres

CSM a decis miercuri, în şedinţa de plen, să solicite insituţiilor judiciare, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Inspecţia Judiciară, să declasifice protocoalele încheiate cu serviciile de informaţii.

De asemenea, membrii Consiliului cer Ministerului Public mai multe detalii cu privire la protocolul încheiat în 2009 cu SRI, dacă acesta a fost denunţat în mod formal şi prin ce act şi să comunice dacă au fost constituite echipe operative comune, numărul acestora, data constituirii, precum şi aria de acţiune a acestora, dacă a existat un flux de informaţii şi s-au realizat comunicări, aria acestor comunicări, numărul şi data acestora, dacă s-au întocmit rapoarte de evaluare periodică cu privire la criteriile de aplicare a protocolului şi comunicarea acestora, instituţiile din cadrul sistemului judiciar către care a fost înaintat protocolul, instituţia la iniţiativa căreia s-a realizat încheierea protocolului şi dacă există acte adiţionale, acte subsecvente la acest protocol.

O altă hotărâre luată de CSM se referă la transmiterea unei solicitări către Instanţa Supremă şi către curţile de apel pentru a comunica dacă au existat sau există protocoale clasificate încheiate între instanţe şi parchete.

Consiliul mai cere de la Ministerul Public informaţii referitoare la protocoalele încheiate în 2005 şi 2006 cu SRI, precum şi referitoare la procolul încheiat în 2003 între Parchetul Naţional Anticorupţie şi Serviciul Român de Informaţii, şi să le desecretizeze.

De asemenea, membrii Consiliului solicită Ministerului Justiţiei un punct de vedere cu privire la efectele şi conţinutul protocolului dintre Parchetul General şi SRI, iar de CSAT, cere informaţii pe tema Hotărârii nr. 17/2005 şi desecretizarea ei, în cazul în care are caracter secret.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Inspecţia Judiciară (IJ) şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au încheiat procoale de cooperare cu Serviciul Român de Informaţii (SRI), a declarat vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru, în şedinţa de plen.

El a spus că protocolul încheiat între Parchetul General şi SRI nu a generat abuzuri şi nereguli, adăugând că nu ar trebui să se plece de la ideea că un astfel de document poate crea disfuncţionalităţi. Olaru a mai spus că protocolul dintre SRI şi Ministerul Public a fost semnat cu scop tehnic, "justificat de necesităţi”. El a propus ca CSM să facă verificarea în ceea ce priveşte modul în care protocoalele au afectat independenţa justiţiei, având în vedere că Inspecţia Judiciară, instituţia responsabilă cu acest lucru conform legii, are un protocol semnat cu serviciile de informaţii.

"În 2009, deşi nu sunt semnatar, am funcţionat profesional după acest protocol. Îi asigur pe toţi cei care ne urmăresc că sub semnăturile acestui protocol nu au fost abuzuri, chestiuni în afara legii. (...) Cred că acest protocol şi ulterioarele au fost generate de un scop eminamente tehnic, justificat de neceistăţi. Sunt de acord că, probabil lucruri care acum 10 ani funcţionau după o anumită paradigmă, acum funcţionează din altă perspectivă”, a declarat Codruţ Olaru în cadrul şedinţei de plen.

Vicepreşedintele CSM a adăugat că nu ar trebui să se plece de la ideea că un protocol poate genera abuzuri sau disfuncţionalităţi, însă nici nu ar trebui ca desecretizarea să fie făcută până la limită.

În şedinţa Plenului CSM din 20 martie s-a decis, printre altele, transmiterea unei solicitări către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, curţile de apel şi parchetele de pe lângă acestea, Institutul Naţional al Magistraturii, Şcoala Naţională de Grefieri şi Inspecţia Judiciară, în vederea comunicării Consiliului Superior al Magistraturii, în măsura în care există, a protocoalelor încheiate cu serviciile/structurile de informaţii, începând cu data 1 ianuarie 2005.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat, vineri, protocolul de colaborare încheiat de SRI cu Parchetul General în anul 2009. Protocolul a fost semnat în februarie 2009 de procurorul general Tiberiu Niţu şi prim-adjunctul SRI Florian Coldea şi a înlocuit documente similare încheiate chiar imediat după înfiinţarea de către Guvernul Năstase a Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA), actuala DNA.

Documentul are semnăturile adjunctului SRI Florian Coldea şi prim adjunctului procurorului general, Tiberiu Niţu, fiind aprobat de Laura Codruţa Kovesi în calitate de procuror general şi de George Maior, director al SRI.