Comunitatea Facebook Coruția Ucide reclamă dispariția a două simboluri ale Revoluției Române - KM 0 al Zonei Libere de Neocomunism și memorialul lui Cristian Pațurcă, care au dispărut din Piața Universității.

Monumentul KM 0 al LibertatiiFoto: Facebook - Coruptia ucide

„Acele simboluri reprezintă o parte importantă din lupta societății române pentru libertate. Ele nu pot fi scoase din peisajul urban simbolic și din conștiința românilor. Ele fac parte din istoria noastră contemporană”, arată Corupția Ucide, care cere autorităților - Poliția și Primăria Bucureşti) să „clarifice modul în care aceste simboluri cu valoare istorică au fost eliminate din locul unde trebuie să se afle pentru totdeauna”. (sursa)

De asemenea, se cere reinstalarea acestor monumente în Piața Universității „în interval de cel mult 48 de ore” și „sancționarea tuturor celor care se fac vinovați de acest asalt simbolic la adresa Revoluției Române și a morților căzuți atunci și în mineriadele care au urmat-o”.

În replică, Primăria Capitalei afirmă că, după apariția acestor informații, Politia Locală „s-a autosesizat” și a constatat că monumentul "Borna Kilometrica zero" a fost vandalizat, fiind „smuls de la locul lui și aruncat la câțiva metri depărtare”.

În prezent, Borna a fost „recuperată” de reprezentanții firmei care asigură paza piațetei Teatrului National, Getica Guard Company, în ”custodia” căreia se află în prezent.

”Totodată, deși monumentul "Kilometrul 0 al democrației" nu a fost realizat de Administrația Monumentelor și nu se află în administrarea PMB, ALPAB, care are în administrare parcul Teatrului Național, lucrează în prezent la un nou sistem de prindere al monumentului”, mai arată Primăria, care respinge însă „asocierea numelui primarului general, Gabriela Firea”, cu ”acest act de vandalism”.

UPDATE Borna kilometrică zero a fost montată la locul ei de către Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement (ALPAB), scrie news.ro, care precizează că monumentul ridicat în memoria lui Cristi Pațurcă a fost luat de Asociația 21 Decembrie 1989 pentru a fi restaurat.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, a declarat că în urmă cu două săptămâni, când se afla în trecere prin Piaţa Universităţii, a găsit monumentul ridicat chiar de asociaţie în cinstea lui Cristi Paţurcă, dărâmat şi într-o stare deplorabilă, afirmând că în mod sigur cineva l-a vandalizat. Mărieş a spus că l-a luat pentru a-l restaura, însă nu ştie sigur când va putea fi montat la loc, având în vedere că monumentul este într-o stare destul de degradată şi necesită lucrări de mai lungă durată.

„Probabil după Paşte, însă nu ştiu sigur o zi. Eu sper cât mai devreme, dar mai durează, e spart, trebuie să se usuce şi vopseaua, că am refăcut inclusiv scrisul de pe piatră”, a spus Teodor Mărieş.