Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a scris pe pagina personalăcă mai multe conturi și pagini administrate de o organizație rusă denumită Internet Research Agency (IRA) au fost șterse, pentru a împiedica interferarea în alegeri.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Astăzi am făcut un pas important pentru protejare integrității alegerilor din întreaga lume, prin închiderea a peste 270 de pagini și conturi administrate de o organizație rusă denumită Internet Research Agency (IRA). Majoritatea acțiunilor noastre împotriva IRA au fost făcute pentru a împiedica această organizație să intervină în alegeri", scrie fondatorul Facebook pe contul personal.

Se pare că această agenție rusă a acționat în mod repetat și a încercat să manipuleze persoane din SUA, Europa și Rusia.

"După anul 2016, am constatat că IRA a creat o rețea de sute de conturi false pentru a răspândi conținut impropriu și pentru a interveni în alegerile prezidențiale din SUA. Am început să investigăm activitatea organizației la nivel global și să eliminăm paginile și conturile afiliate", mai spune Zuckerberg.

Acesta susține că tehnicile pentru a împiedica interferarea în alegeri au fost îmbunătățite, prin crearea unor instrumente mai avansate pentru eliminarea conturilor. Drept exemplu, Zuckerberg spune că au fost descoperite și eliminate 30.000 de conturi false în Franța și că aceste eforturi au îngreunat încercările statelor naționale de a interveni în alegerile din străinătate.

"Am descoperit că IRA folosește rețele complexe de conturi false pentru a înșela oamenii. Deși respectăm persoanele și guvernele care își împărtășesc opiniile politice pe Facebook, nu le permitem să creeze conturi false pentru a face acest lucru. Atunci când o organizație face acest lucru în mod repetat, ștergem toate paginile și conturile afiliate, inclusiv pe cele care ar putea să nu fie false", scrie Mark Zuckerberg.

Cele peste 270 de pagini și conturi eliminate astăzi au fost șterse deoarece erau controlate de IRA și nu pe baza conținutului distribuit.

"Securitatea nu este o problemă pe care o vei rezolva vreodată pe deplin. Organizații precum IRA reprezintă adversari sofisticați care evoluează constant, însă vom continua să ne îmbunătățim tehnicile pentru a fi cu un pas înaintea lor - mai ales când vine vorba de protejarea integrității alegerilor", a încheiat acesta.

În prezent, aproximativ 15.000 de persoane lucrează în domeniul securității și revizuirii conținutului de pe Facebook.