Premierul Viorica Dăncilă s-a declarat "uimită" de comunicatul - critic la adresa Guvernului - difuzat de președintele Klaus Iohannis cu privire la discuțiile abordate în cadrul întâlnirii de marți, ea susținând că "lucrurile nu au stat așa" și a propus publicarea stenogramelor întrevederii.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Sincer, sunt un pic uimită. Am văzut comunicatul domnului președinte, eu sunt uimită de acel comunicat, dar nu vreau să fim în postura de a nu crede ceea ce a scris domnul președinte în comunicat sau ceea ce spun eu. Cred că cel mai bine ar fi ca domnul președinte să arate stenogramele întâlnirii și atunci ne-am edifica cu toții", le-a spus Dăncilă jurnaliștilor, la Palatul Parlamentului.

Întrebată dacă șeful statului a mințit în legătură cu discuțiile din întâlnirea de la Cotroceni, Dancila a răspuns: "Nu, eu nu pot să îmi permit să spun despre cineva că minte, dar lucrurile nu au stat așa cum este în comunicat".

Președintele Klaus Iohannis a atenționat marți, în cadrul unei întâlniri cu premierul Viorica Dăncilă, că "pe fondul unor politici fiscal-bugetare imprudente și necorelate cu dinamica economică de ansamblu există riscul ca puterea de cumpărare a românilor să scadă în continuare".

Într-un comunicat al Președinției publicat la finalul întâlnirii de la Cotroceni dintre Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, se atrage atenția că: "Transferul contribuțiilor sociale în sarcina fiscală a angajatului și reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10% a condus, până în prezent, la o creștere modică a salariilor nete, de aproximativ 5%, în medie, la nivelul sistemului bugetar. Însă și această mică majorare a salariilor nete este anulată de intensificarea inflației, care a ajuns la 4,7% în februarie 2018".

Întâlnirea a avut loc la solicitarea președintelui, care, potrivit sursei citate, a dorit să discute, la finalul primului trimestru, "efectele aplicării legislației privind salarizarea din sistemul bugetar din perspectiva principiilor și angajamentelor în materie de politică salarială asumate anul trecut de coaliția PSD-ALDE".

Klaus Iohannis "a atenționat Guvernul că, după primele 3 luni de aplicare, efectele noii legislații privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice arată că Legea se află în contradicție cu principiile egalității și predictibilității de la care a emanat, în condițiile în care s-a intervenit cu excepții punctuale pentru diferite categorii de personal, ceea ce anulează inclusiv caracterul unitar al intenției legislative".