Avocatul Poporului solicită relocarea unor deţinuţi de la Ploieşti, după ce Liviu Luca a intrat în greva foamei

de G.S.     HotNews.ro
Luni, 2 aprilie 2018, 13:15 Actualitate | Esenţial


Liviu Luca (foto arhiva)
Foto: AGERPRES
Avocatul Poporului solicită conducerii ANP relocarea unor deţinuţi de la Penitenciarul Ploieşti la alte închisori din ţară, după ce fostul lider de sindicat Liviu Luca a intrat în greva foamei în semn de nemulţumire faţă de tratamentul care i-a fost aplicat în timpul unei percheziţii ce a avut loc în celula sa, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat remis luni, Avocatul Poporului a adresat o recomandare conducerii Penitenciarului Ploieşti, în care solicită să se dispună măsurile legale pentru relocarea unor deţinuţi la unităţi penitenciare similare, concomitent cu sporirea numărului de gardieni pentru a acoperi necesarul de activităţi specifice (pază, escortă), fie prin detaşare temporară, fie prin demararea procedurilor de angajare în sistem.

Aceeaşi solicitare a fost adresată şi ministrului Justiţiei.

Recomandarea este urmarea sesizării din oficiu şi a anchetei efectuate de Avocatul Poporului după apariţia în presă a unor relatări conform cărora mai mulţi deţinuţi din Penitenciarul Ploieşti ar fi fost ţinuţi dezbrăcaţi pe un hol de acces, cu ocazia unei percheziţii care ar fi avut loc în celula în care aceştia erau cazaţi. Din acest motiv, Liviu Luca, unul dintre deţinuţi, care şi-ar fi exprimat anterior nemulţumirea faţă de condiţiile din penitenciar, a intrat în greva foamei.

În urma anchetei desfăşurate de Avocatul Poporului la Penitenciarul Ploieşti, a reieşit că încăperea în care este deţinut Liviu Luca, împreună cu încă trei persoane, are o suprafaţă de 11 mp şi nu respectă dispoziţiile legale.

Avocatul Poporului susţine că, pe 22 martie 2018, în camera în care erau patru deţinuţi, a fost adus un pat nou şi încă un deţinut. Acesta s-a plâns de lipsa de aer şi deschidea fereastra încăperii, motiv pentru care ceilalţi deţinuţi au răcit.

"Deţinutul Liviu Luca a sesizat situaţia şefului de secţie şi a formulat o plângere la judecătorul de supraveghere pe aceste aspecte. Totodată, a anunţat că va intra în refuz de hrană până la soluţionarea problemei asigurării condiţiilor de detenţie. În data de 23 martie 2018, persoanele custodiate în camera sus-menţionată au fost anunţate că se efectuează o percheziţie şi au fost invitate pe hol. Percheziţia a fost efectuată de către persoane de acelaşi sex cu deţinuţii percheziţionaţi şi în condiţii în care să nu fie afectată demnitatea deţinuţilor. Desfăşurarea percheziţiei corporale amănunţite s-a realizat cu respectarea dreptului persoanei percheziţionate la viaţa intimă. Nu au fost percheziţionate cavităţile corporale ale deţinuţilor. Persoanele custodiate s-au plâns de faptul că percheziţia a fost făcută pe hol, după un frigider şi un paravan, în camera în care sunt amplasate frigiderele cu hrana personală a deţinuţilor. În plus, deţinutul Liviu Luca a anunţat, imediat după percheziţie, că va intra în refuz de hrană, urmare a faptului că obiectele personale au fost aruncate pe jos, că s-a considerat umilit faţă de faptul că a fost obligat să se dezbrace complet, spre deosebire de ceilalţi deţinuţi supuşi acestei examinări fizice externe", spune Avocatul Poporului.

Pe 25 martie, Liviu Luca a fost mutat la infirmerie, unde a fost examinat periodic de medic, iar în data 26 martie, în urma unei discuţii cu directorul penitenciarului şi judecătorul de supraveghere, el a decis să iasă din greva foamei.

"Poziţia conducerii penitenciarului a fost în sensul că atât percheziţia, cât şi procedura legată de refuzul de hrană au fost soluţionate cu respectarea normelor legale în materie. În urma anchetei efectuate, Avocatul Poporului a constatat că, la 27 martie 2018, populaţia custodiată era de 430 de persoane la o capacitate legală de 259 de locuri, înregistrând o depăşire cu 66%, în timp ce efectivele de pază ale Penitenciarului Ploieşti se compuneau dintr-un număr de 209 cadre, faţă de o schemă de personal care reclamă existenţa unui număr de 244 de cadre. Drept urmare, Avocatul Poporului a concluzionat faptul că gradul de ocupare a Penitenciarului Ploieşti este cu mult peste numărul de locuri prevăzute de schemă, în timp ce numărul de gardieni este mai mic faţă de schema de personal, motiv pentru care a fost emisă recomandarea sus-menţionată", anunţă sursa citată.

978 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  ... (Luni, 2 aprilie 2018, 13:23)

  Andrei_Buc [utilizator]

  Pentru cei tentati sa-i planga de mila:
  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-21469702-sorin-ovidiu-vintu-liviu-luca-condamnati-cate-10-ani-inchisoare-dosarul-delapidarii-patrimoniului-asociatiei-salariatilor-petrom.htm
 • +1 (3 voturi)    
  ciorbea avocatul (Luni, 2 aprilie 2018, 13:27)

  Kosmos [utilizator]

  Infractorilor
  • +1 (1 vot)    
   avocatul POPO(R)ULUI! (Luni, 2 aprilie 2018, 14:42)

   nesuferitu [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   .
 • +1 (1 vot)    
  Gardienii (Luni, 2 aprilie 2018, 13:34)

  Kosmos [utilizator]

  Ar trebui anchetati pt ridicarea mingii la fileu
 • +1 (1 vot)    
  mda (Luni, 2 aprilie 2018, 14:04)

  adrian_rolland [utilizator]

  Pai sa-i dea sluga lui D*****a drumul...
 • +1 (1 vot)    
  Hilar (Luni, 2 aprilie 2018, 14:07)

  tibiro [utilizator]

  "Acesta s-a plâns de lipsa de aer şi deschidea fereastra încăperii, motiv pentru care ceilalţi deţinuţi au răcit."
  Deci Avocatul Poporului crede ca racelile se iau de la "curent". Nu d-le avocat, racelile se iau de la virusi, bacterii. Prin deschiderea geamului chiar reduci sansele sa racesti pentru ca reimprospatezi aerul.
 • +1 (1 vot)    
  Chiorea, aparatorul privilegiatilor (Luni, 2 aprilie 2018, 14:42)

  Semiramidul [utilizator]

  Si nu a oricarui privilegiat, dar mai ales a celor cu probleme.
  Poporul iaste tagma jefuitorilor, restul sunt mizilic...
  Din ce pesteri ceausiste au crescut mocirlele astea cu forme umane (mai putin Ciorbea, care nu are chiar forme umane)?
 • 0 (0 voturi)    
  O adresa (Luni, 2 aprilie 2018, 15:39)

  Uskaat2004 [utilizator]

  Bulevardul Tomis 145, Constanța 900591. Aduc in atentia Avocatului Poporului un alt penitenciar in care detinutii stau in conditii total improprii! Uneori detinutii sunt legati de pat, batuti cu bestialitate. Conditii poate chiar mai rele ca la penitenciarul din articole, cu niste mici diferente: penitenciarul se numeste Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, detinutii se numesc pacienti, iar gardienii sunt asistentele si ingrijitoarele. Realitatea din spitale bate orice fantezie a lui Ciorbea sau 2Dorel.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version